SSD: du måste vänja dig vid det, kylningen kommer att se ut mer och mer så här

Josbo SSD-kylning © Josbo

Generation efter generation, den SSD
NVMe i M.2-format blir snabbare och snabbare, men de blir också hetare och hetare.

Ankomsten av solid state-enhet (eller SSD) har varit en verklig revolution på våra persondatorer. De påskyndade laddningen av operativsystemet i avsevärda proportioner och verkade inte ha några verkliga defekter… förutom kostnaden.

Allt högre prestanda…

Om de första SSD:erna fick utseendet på hårddiskar i 2,5-tumsformat anslutna i SATA vände branschen snabbt till ett ännu mer kompakt system, M.2-formatet. Den antog också mycket snabbt NVMe-protokollet som kan göra ännu mer imponerande hastigheter.

Vi pratade då först om att överskrida GB/s, sedan nå 3 GB/s, 5 GB/s och till och med 7 GB/s med den senaste generationen PCI Express 4.0 SSD:er som Western Digital. WD_Black NS850, den snabbaste modellen som passerade vår händer.

Många användare tror, ​​med rätta, att sådana hastigheter är värdelösa för “klassisk” användning, och det är verkligen mycket svårt att upptäcka skillnader mellan till exempel PCIe 3.0- och PCIe 4.0-modeller. Till sist, inte riktigt: uppvärmningen skiljer sig mer än markant!

AORUS Z690 kylare © Gigabyte

… men en risk för strypning alltid större

En PCIe 4.0 SSD måste åtföljas av en kylfläns för att avleda denna värme som annars skulle orsaka en kylflänseffekt. strypning. SSD:n sänker sina hastigheter för att hålla temperaturen under 70°C. Vi förlorar då all fördel, redan knappt märkbar, av övergången till PCIe 4.0.

Med Alder Lake har Intel startat generaliseringen av PCIe 5.0, och olika SSD-tillverkare har redan meddelat att SSD:er kommer till denna standard. Således presenterade ADATA två prototyper som kommer att visas på CES 2022, och Samsung gjorde samma sak med sin PM1743.

Sydkoreanen riktar sin produkt främst mot företag, och formatet som antas kan förändra mycket. Å andra sidan, på ADATA, är PCIe 5.0 SSD:erna som presenteras i det klassiska M.2-formatet, och frågan om värmeavledning uppstår med mer kraft.

PCIe 5.0 SSD-enheter kommer att fungera ännu varmare

Flera observatörer har undrat om kylflänsarna som levereras med moderkorten kommer att räcka, och det är utan tvekan vad som fick kinesen Josbo att avslöja ett nytt kylsystem specifikt riktat till NVMe SSD:er i M.2-format, helst i PCIe 5.0.

Josbo SSD-kylning © Josbo

Tillbehöret mäter 76 x 24,5 mm för en höjd av 70,5 mm vilket därför inte har något med nuvarande modeller att göra. Den har en kylfläns i aluminium med en vaddera termisk. Slutligen övervinns kylflänsen av en fläkt av denna typ blåsare kan snurra vid 3 000 RPM för en luftvolym på 4,81 CFM. Bullret skulle vara max 27,3 dBA.

Josbo tillkännager sin produkt bara några dagar efter ElecGears mycket skrymmande kylflänsmodell. Det finns naturligtvis arbete att göra för att optimera saken, men det verkar säkert att lanseringen av PCIe 5.0 SSD:er kommer att avsevärt öka storleken på kylflänsarna… och i själva verket minska intresset för dessa kända M.2-lösningar för deras kompakthet.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button