Squarespace recension (2022): den mest kända plattformen för att skapa din webbplats

Squarespace logotyp © Squarespace

Squarespace grundades 2004 av en amerikansk student och tänktes som en bloggplattform innan den blev tillgänglig för allmänheten för skapa webbplatser lätt. När dess skapare tog examen hade företaget vuxit tillräckligt för att motivera att flytta till New York och anställa nya medarbetare. Sedan dess har Squarespace etablerat sig som ett mycket pålitligt alternativ när det kommer till webbplatsbyggare.

Det finns en (relativt) liten chans att du aldrig har hört namnet Squarespace. Företaget har inte dragit sig undan kommunikation och har blivit sponsor för många podcasters, YouTubers och andra innehållsskapare som alla har berömt plattformens användarvänlighet. Lever sanningen upp till reklam?

Sammanfattning

Squarespace: de första stegen

Squarespace välkomnar användaren genom att ställa frågor om hans (framtida) sajt, för att kunna erbjuda honom lämpliga mallar. Du kan välja att svara på dem, vilket tar en minut, eller att undvika dem. Plattformen ber om att specificera ämnet för webbplatsen, dess huvudmål (det vill säga de funktioner som man skulle vilja distribuera) och vilket stadium projektet förverkligar. Efter detta korta frågeformulär föreslår Squarespace flera mallar bland dem i sin katalog.

Valet är stort och det är möjligt att välja kriterier för att filtrera resultaten. Vissa kommer redan att kontrolleras om du har svarat på de tidigare frågorna, men det är möjligt att modifiera dina val om det som Squarespace har valt inte i slutändan motsvarar våra förväntningar. Mallarna är moderna, ibland till och med original, och det är möjligt att ha en förhandsgranskning innan man väljer en.

Squarespace-mallar © Squarespace

Efter att ha valt din föredragna mall tar Squarespace dig till redigeraren, där du kommer att hälsas med en minihandledning (som du kan hoppa över). Plattformen har en instrumentpanel som bara tjänar till att lista de webbplatser vi äger och hantera våra domännamn, såväl som våra kontoinställningar. Allt annat kommer att hända i editorn, som används för att ändra innehållet och designen samt för att justera varje litet alternativ på webbplatsen.

Shopify Webbplatsbyggare: Personalisering

Redaktören för temat och sidorna

Redaktören ser ut som alla klassiska redaktörer av sitt slag: en menydel och en live-förhandsvisningsdel av ändringarna som gjorts på webbplatsen. Förhandsvisningen är responsiv, med minimal laddningstid för att navigera mellan sidor och tema. Menyn är minimalistisk och visar tydligt alla tillgängliga alternativ. För varje del finns en liten förklaring eller en minihandledning tillhandahålls för att hjälpa användaren att bemästra verktygen. Denna minimalism visar sig dock snabbt vara missvisande när du väl börjar utforska alternativen.

Det första som kan ändras: webbplatsens allmänna design. För detta låter en funktion dig hantera inställningarna som kommer att tillämpas på hela webbplatsen. Du kan välja en färgpalett, typsnitt, animationer, den maximala bredden på webbplatsfönstret och dess marginaler, stilen på knapparna… Det är möjligt att gå längre i anpassning, speciellt för blockbilder, genom att ändra positionen för innehåll, anpassningen av texten som åtföljer den, bildens bredd eller till och med separationen med de andra elementen. Denna blandning av enkla och avancerade alternativ är trevlig och gör att varje användare kan hitta sitt konto.

Squarespace Bildblock © Squarespace

Efter att ha ändrat den allmänna utformningen av webbplatsen är det dags att titta på de olika sidorna som den består av. Även här har Squarespace ingen brist på alternativ. Du kan välja att skapa en tom sida, att rita från de sidor som redan skapats (radade efter funktionalitet) eller att skapa mer specialiserade, till exempel en blogg, butik, portfolio eller evenemangssida. Som med de flesta webbplatsbyggare är det även i denna meny som vi kommer att ta hand om navigeringen, med möjlighet att skapa kategorier eller lägga till länkar till externa sajter. Du kan också arbeta med SEO för var och en av sidorna, eller välja att dölja den eller den sidan från sökmotorer genom att markera ett alternativ.

Squarespace-sidor © Squarespace

Sektionsredaktören

För varje sida är det möjligt att lägga till avsnitt, återigen med valet mellan “färdiga” sidor eller en tom sida som ska skapas från grunden. Allt är redigerbart, från sidhuvudet till sidfoten, vilket är särskilt trevligt. Elementen som kan berika sidan har klassiska anpassningsalternativ: storlek, justering, etc. Observera att denna avancerade anpassning har ett (litet, men snabbt tråkigt) pris: det kommer att bli nödvändigt att multiplicera klicken, mer än hos de flesta konkurrenter, för att komma fram till de alternativ som intresserar oss. Vi kan också notera en bristande konsistens i sättet att ändra elementen, eftersom det ibland är möjligt att ändra en text direkt i editorn, medan det i andra fall kommer att vara nödvändigt att skriva vårt stycke på ett mycket litet utrymme i alternativen .

Squarespace-sektioner © Squarespace

Förutom en personlig sida ger Squarespace möjligheten att skapa en blogg och en webbutik. Tyvärr är dessa alternativ fortfarande begränsade vad gäller layouter, med fyra teman tillgängliga för bloggen och två för webbutiken – produktsektionerna är inte skapade för försäljning av själva produkterna utan för att presentera dem snabbt och leda till butiken. Det är fortfarande möjligt att justera vissa parametrar för att ändra antalet kolumner, avståndet mellan elementen och vilka som ska visas. Om du av en slump bestämmer dig för att starta en webbutik, hittar du många tillägg som låter dig lägga till ytterligare funktioner för försäljning och marknadsföring. För övrigt är de av lite intresse och du kommer därför att begränsas till vad som erbjuds i editorn.

Shopify Website Builder: erbjudandena

För privatpersoner, frilansare och småföretag

Squarespace är ett utmärkt val för alla som vill skapa en portfölj, personlig eller professionell webbplats, eller visa upp webbplats. Det är till och med möjligt att lägga till en liten webbutik för att sälja fysiska eller digitala objekt eller till och med tjänster, som kunderna kan betala för direkt på sajten. En mycket bra lösning för småföretag. Provversionen, begränsad till 15 dagar, ger bara tillgång till de grundläggande funktionerna, men är tillräcklig för att avgöra om plattformen är rätt för dig eller inte. Det är möjligt att betala per år (vilket sparar 30 % på priset) eller per månad. Två erbjudanden finns tillgängliga för privatpersoner, frilansare och småföretag:

  • Ett “Personligt” erbjudande på €15/månad låter dig dra fördel av obegränsad bandbredd och lagringskapacitet (inom rimliga gränser), att använda SEO-funktioner, alla mallar, för att lägga till upp till två bidragsgivare på sin webbplats, för att dra nytta av 24/ 7 hjälp, för att installera tillägg och för att kunna övervaka prestandan på sin webbplats.
  • Ett “Business”-erbjudande på €24/månad låter dig ha obegränsat antal bidragsgivare, integrerad e-handel med ett obegränsat antal produkter att sälja, samla in donationer och ställa in presentkort (genom att betala 3 % av plattformstransaktionsavgifterna).

För företag och e-handel

Om anpassningen i produktpresentationen inte är fantastisk, kommer den grundläggande att räcka för de flesta användare och de få specialiserade mallarna kommer att utgöra en bra bas för en modern webbutik. Squarespace erbjuder också flera kund- och orderspårnings- och marknadsföringsverktyg. Nivåerbjudande, samma princip som för de andra: genom att betala för året kan du spara. Om du vill ge dig ut på äventyret med onlineförsäljning kan två erbjudanden passa dig:

  • Det grundläggande “Commerce”-erbjudandet på €28/månad tar bort transaktionsavgifter, låter dina kunder skapa konton, omdirigeras till ett säkert betalningsgränssnitt på din webbdomän och ger tillgång till flera analysverktyg och merchandising.
  • Commerce Advanced-planen $42/månad lägger till oavslutad återställning av kundvagnen, prenumerationsförsäljning, avancerad frakt och rabatter och tillgång till Commerce API.

Squarespace: extrafunktionerna som gör skillnaden

Förutom att erbjuda många alternativ för layouten av dina bilder, har Squarespace även en integrerad bildredigerare. Inget extraordinärt: vi ändrar bara ljusstyrka, kontrast, mättnad, skärpa, oskärpa, reflektioner och skuggor. Men verktyget är lätt att använda, lätt att komma åt och vi uppskattar att snabbt kunna modifiera våra bilder utan att behöva använda ett tredjepartsprogram.

Squarespace bildredigerare © Squarespace

Plattformen erbjuder även ett program för utvecklare. De kommer att kunna skapa mallar “från grunden” eller modifiera befintliga genom att ha direktåtkomst till filer, med hjälp av Commerce API och webhooks. Inställningen är enkel och dokumentationen är tydlig även om den, som vanligt, kräver ett visst behärskande av engelska (men utvecklarna kommer att vänja sig vid det).

Squarespace8

Squarespace är ett mycket gediget val som kombinerar användarvänlighet (trots multiplikationen av klick, vilket är ganska irriterande i längden) och ibland omfattande anpassningar. Vi uppskattar dess moderna mallar och dess flytbarhet, även om vi hade föredragit lite fler alternativ för bloggen och presentationen av produkter i webbutiken, bara för att verkligen kunna personalisera din sida.

Mest

  • Originalteman
  • Pedagogiska minihandledningar
  • Blandning av enkla och avancerade alternativ
  • Verktygsfluiditet

De mindre

  • Tillägg endast för handel
  • För många klick för att komma till vissa menyer

Priser8

Enkel användning8

Design9

Personalisering8

Funktioner6

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button