Square, den amerikanska mobilbetalningsjätten, kommer till Frankrike… för att skaka om banksektorn? (Intervju)

Sammanfattning
  • Intervju med Daniel Nicolas, Square European Sales Manager

Square Terminal bild © Square

Den amerikanska juggernaut Square, grundad av Jack Dorsey (“Mister Twitter”) och nu visar 117 miljarder dollar på balansen, lanserar sina betalningslösningar i Frankrike på tisdag.

Sedan 2009 har Square gett företag möjlighet att driva och växa sin verksamhet och frodas genom tekniska lösningar (mjukvara, hårdvara, betalning, etc.). Det kaliforniska företaget som grundades av Jack Dorsey, skaparen av det sociala nätverket Twitter, är redan massivt adopterat över Atlanten och börjar skära sina tänder på den gamla kontinenten, särskilt i Storbritannien eller nyligen i Irland. Men nu kommer Square till Frankrike, en marknad som företaget anser vara komplex men med stor potential. Från och med denna tisdag den 21 september kan franska företag och handlare dra nytta av Squares betalnings- och hanteringslösningar, som ofta går långt utöver att förenkla procedurer – vilket inte är utan att få spelarna att krypa ihop sig.

Vi träffade Daniel Nicolas (ex-Google och ex-Dropbox), Squares europeiska försäljningschef och företagstalesman, med vilken vi diskuterar lanseringen av två kassaprogram och tre terminalers betalningsmetoder.

Daniel Nicolas © Square

Intervju med Daniel Nicolas, Square European Sales Manager

Clubic: I början av juli öppnade Square ett program för tidig åtkomst i Frankrike för att låta företag och handlare testa dess verktyg. Men vilka verktyg pratar vi om?

Daniel Nicholas : Programmet för tidig åtkomst var ett viktigt steg. Vi har ett pragmatiskt och empiriskt förhållningssätt. Det finns en lokal touch att respektera, och vi har en ödmjuk inställning till marknaden. Vårt mål är att säkerställa att våra produkter överträffar den stora milstolpen, som är att på bästa sätt möta handlarnas och marknadens behov. Och vi har ett typiskt exempel för att illustrera denna anpassning: restaurangbiljetterna, som är specifika för Frankrike.

“Där Square sticker ut från alla andra aktörer på marknaden är i dess mångsidighet, med ett allt-i-ett-verktyg”

Vi har gjort vår grundläggande betalningslösning tillgänglig för franska handlare, “Square Terminal” (en allt-i-ett-enhet för kredit- och betalkort), men också “Square Stand” (som låter dig förvandla din iPad till en kontaktlös punkt och smartkortsterminal), “Square Register” (en äkta kassaterminal) och “Square Reader” smartkort- och kontaktlös kortläsare. Till detta lägger vi allt relaterat till onlinebetalning, såväl som den virtuella terminalen (en handlare kan sedan samla in och registrera betalningar från sin dator eller via telefon). Vi kommer också att skapa utrymmet för fakturor, så att en handlare kan skicka fakturor till sina kunder. E-handel har inte utelämnats, eftersom vi erbjuder “Square Online”. Vi tillhandahåller även gratis programvara för kassaapparater och programvara för restaurangkassa.

Square Terminal © Square

Feedback från franska handlare har varit extremt positiv. De som har en restaurangverksamhet har berömt användarvänligheten hos våra produkter och rörelsehastigheten.

Dina lösningar lovar tidsbesparingar, men också och framför allt, som du förklarade, erbjudandets mångsidighet. Kan vi säga att Square är en mardröm för banksektorn, eftersom du anländer till Frankrike med ett särskilt komplett erbjudande och betydande resurser?

Absolut ja. Square utmärker sig för sin mångsidighet med ett allt-i-ett-verktyg. Den franska marknaden är mycket sofistikerad, väldigt mogen, men väldigt fragmenterad, i den mån det finns många aktörer. Handlare använder flera spelare för olika ändamål, och detta skapar komplikationer i deras verksamhet. Squares mål är att förenkla verksamheten för handlare och i förlängningen att göra livet enklare för sina kunder.

Ursprunget till Square

Square grundades 2009 av Jack Dorsey, grundande VD för Twitter, och Jim McKelvey. På den tiden var Jim hantverkare och gjorde glaskranar. En dag, när han ställer ut sina produkter, finner han att han inte kan acceptera betalning med kort och missar en viktig rea. Denna händelse kommer att föra fram mötet med Dorsey, möte som kommer att föda den lilla läsaren “Square Reader”. Sedan dess har företaget utvecklat ett flertal finansiella produkter och tjänster.

Jack Dorsey och Jim McKelvey © Square

Med Square kan handlare acceptera alla former av betalningar i butik, personligen och online, med en enda lösning.

Den franska marknaden är den andra i Europa för all e-handel, och 67 % av de franska företagen säljer sina produkter i butik och online. Denna aspekt är dominerande. Det är därför företag idag behöver en lösning som anpassar sig till denna utmaning.

“På Square är all data föremål för kryptering av militär kvalitet”

Ett ord om säkerhet. Square är en amerikansk spelare, och det är säkert att många franska användare kommer att undra över säkerheten för de operationer som kommer att passera genom dina tjänster.

Alla lösningar skyddas av den senaste säkerheten och all data är föremål för kryptering av militär kvalitet. Vi följer också alla relevanta lagar och förordningar.

Square Booth © Square

Vi väntar därför på framtida detaljer om denna säkerhetskomponent, som kommer att vara väsentlig för kunderna. Dessutom kan man föreställa sig att det var nödvändigt att passera tröskeln för efterlevnad av europeisk lagstiftning (inklusive GDPR) för att få tillstånd att praktisera i Europeiska unionen, och här i Frankrike?

Exakt. Som en del av Squares expansion internationellt och in i Europa, där vi började med Storbritannien, har det gjorts ett enormt arbete för att säkerställa att alla våra lösningar är kompatibla med alla standarder i denna fantastiska region.

“Innan han bestämmer sig för Square vet alla handlare vad han ger sig in på och vet att det inte finns några överraskningar i slutet av månaden”

Ekonomiskt fungerar Square utan månadsavgifter men samlar in provisioner på transaktioner från sina kunder. Hur höga är dessa provisioner i Frankrike?

Vår affärspolicy är mycket tydlig: varje handlare vet vad han ger sig in på och vet att det inte finns några överraskningar i slutet av månaden, inget kontrakt.

Square erbjuder möjligheten att acceptera betalningar på ett tillförlitligt och säkert sätt, med en transparent hanteringshastighet på 1,65 % för alla transaktioner med kort. Utan långtidskontrakt eller månadsavgifter är systemen utformade för att snabbt få entreprenörer och deras anställda igång.

Square Online, å andra sidan, är tillgängligt gratis med ett funktionsrikt erbjudande, såväl som en mängd olika betalda prenumerationsalternativ. Betalningshantering är konkurrenskraftigt prissatt till 1,4 % + 0,25 € per transaktion för europeiska kort.

Square riktar sig till handlare och företag av alla storlekar, men särskilt till VSE och små och medelstora företag. Tillhandahålls support (chatt, e-post, telefon) för att hjälpa dessa handlare?

Square har kommit långt sedan starten. Om lösningen i början fokuserade mer på VSE och små och medelstora företag, riktar den sig nu till alla typer av företag. Det var därför vi kunde låsa upp specifika lösningar för restauranger, återförsäljare osv. Ur servicesynpunkt har vi team som kommer att tillhandahålla kundservice på franska och online via e-post.

Square Reader © Square

Var finns de anställda som kommer att ha kontakt med franska kunder?

För tillfället är vi i vår linda. Early Access-programmet piloterades från vårt europeiska huvudkontor i Dublin, Irland, hem till hela vårt team, som har utmärkt produktkunskap och expertis.

Kan vi föreställa oss att en dag, i Frankrike, kommer en lösning som liknar “Cash App” att lanseras, som gör att amerikaner utan bankkonto kan dra nytta av en betalningsapplikation?

För tillfället har vi inget projekt på denna punkt. Men som företag gillar vi att göra saker i ordning. Square lanserade Cash App-lösningen för några år sedan i Storbritannien. I slutändan kan vi föreställa oss att ja, det kan vara fallet, men det är alldeles för tidigt att kommunicera om detta.

Relaterade Artiklar

Back to top button