Spotify lämnar Ryssland på obestämd tid

Beskedet kom på morgonen rör Spotify, som har vidtagit vissa åtgärder mot Ryssland.

Åtgärderna som gäller från och med idag i Ryssland

Det välkända musikstreamingföretaget meddelade, genom ett pressmeddelande, att man har stängde sina kontor i Ryssland. Åtgärden är för närvarande obestämd, eller åtminstone antas tills de nuvarande instabila förhållandena ändras.

Nästa steg var borttagning av allt ryskt statligt sponsrat innehåll.

Spotify sa tidigare i veckan att de redan tagit bort allt innehåll från ryska statligt anslutna tidningar, som t.ex Russia Today och Sputnik. Borttagningsåtgärden avser staterna i Europeiska unionen och på andra ospecificerade marknader.

När det gäller tjänsten till användare finns inga avbrott planerade, den bör fortsätta att fungera regelbundet.

Inte bara Spotify, många andra företag har vidtagit åtgärder mot Ryssland

Det mest relevanta fallet var det Google, som införde flera ändringar på Maps för att inte gynna den ryska arméns framfart. De har tagits bort uppgifter om trafikflöden. Känsliga mål, som kunde ha varit i fara för attack, har också raderats från kartorna över Ukraina. Samtidigt har medborgarna, på begäran av president Zelensky, tagit bort otaliga vägskyltar för att komplicera fiendens rörelser.

Också Apple har aviserat flera åtgärder. Den ukrainska regeringen föreslog från början att ryska användare skulle blockera åtkomsten till Apple Store. Företaget har höjt ribban, meddelat att det inte längre kommer att sälja Apple-enheter i hela Ryssland. För tillfället verkar det dock som att Apple Store i Ryssland fortfarande fungerar, men i Europa är det inte längre möjligt att ladda ner applikationerna Sputnik och Russia Today som anklagas för desinformation och falska nyheter. Även på Android-enheter de är inte längre tillgängliga, enligt kontrollen vi utförde på PlayStore.

Relaterade Artiklar

Back to top button