Spotify inventerar intäkter som genereras av artistkataloger

Spotify © © shutterstock

Jätten av musikströmning
lanserar en webbplats för att vara mer transparent om sin praxis för ersättning till artister.

Om Spotify utan tvekan är den största musikströmningstjänsten i världen har den ofta kritiserats av artister som anser att de inte får tillräckligt betalt för varje lyssnande på en eller flera av deras låtar.

Läs också:
Spotify kommer snart att erbjuda HiFi-kvalitet… ja, CD-kvalitet

Drifttransparens för Spotify

För att svara på dessa frågor och kritik har Spotify precis lanserat Loud & Clear, en webbplats som ansvarar för att ge information om artisters ersättningar.

Spotify, till exempel, indikerar att man har betalat runt 23 miljarder dollar i royalties sedan det skapades 2008. Bara för år 2020 betalade streamingtjänsten 5 miljarder dollar, jämfört med 3,3 miljarder dollar 2017. Sajten tillägger att 1,2 miljoner artister har 1 000 eller fler lyssnare på plattformen och endast 15 % av dem genererar inkomster på minst 1 000 USD per år.

Tyvärr ger Spotify inga exakta siffror om antalet närvarande artister och grupper totalt som skulle göra det möjligt att göra en jämförelse. Istället erbjuder sajten ett verktyg som låter dig placera dig själv i rankningen enligt ditt antal lyssnare eller månatlig lyssning.

Läs också:
Spotify har nu över 150 miljoner betalande användare (och växer)

Fortfarande påfallande ojämlikheter mellan de olika artisterna

Överst på listan genererade endast 7 800 artistkataloger intäkter på 100 000 USD eller mer och knappt 870 betalades mer än 1 miljon USD per år, vilket tenderar att bevisa obalansen mellan de största stjärnorna som tar en stor del av royalties och resten av artisterna som delar på smulorna.

De senare har bara fått en del av det eftersom Spotify handlar direkt med skivbolag och skivbolag, som sedan omfördelar en del av detta belopp enligt villkoren i de undertecknade kontrakten.

Trots denna strävan efter öppenhet är ämnet fortfarande känsligt. Soundcloud och Deezer har nyligen antagit ett nytt beräkningssystem, tänkt att vara mer rättvist, som tar hänsyn till användarnas faktiska lyssning och inte längre det totala lyssningen.

Spotify för sin del verkar inte vilja adoptera den här enheten direkt, men förklarar att det är “öppna till en förändring om inspelningsindustrin talade med en röst.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button