SPIP-recension (2021): vad är detta fransktalande CMS värt?

spip_home © PE LAURENT

De under tjugo vet det inte, och ändå representerar SPIP ett stycke internethistoria. Det är en av de första innehållsansvariga i världen, fransktalande dessutom. Dinosaurien har fortfarande vackra kvarlevor, och bevisar att den inte är ett digitalt fossil.

Långt före Joomla eller Wordpress hade SPIP (för “Publication System for the Shared/Participatory Internet”) drivit sajter sedan 2001, som Le Monde Diplomatiques, dess webbmaster var en av grundarna av CMS. Med utvecklingen av enorm konkurrens på området och spridningen av plattformar för att skapa webbplatser har SPIP tappat sin glans och dess popularitet har minskat. Den driver fortfarande mer än 30 000 webbplatser och erbjuds som öppen källkod under GNU General Public License.

Sammanfattning

Installerar SPIP

Att installera SPIP kräver inga speciella färdigheter. Utvecklaren kommer gärna att skriva några kommandorader, men neofyten kan lätt klara sig utan, SPIP har introducerat en effektiv och snabb installationsguide med filen “spip_loader”. När installationen har startat konfigureras databasen och de uppdaterade filerna laddas ner: efter 5 minuter avslutas ärendet.

Konfigurationen som krävs för installationen är standard: en AMP, med andra ord en Apache-webbserver, en MySQL 5- eller SQLite3-databas och PHP med användning av Javascript för jQuery. CMS väger cirka fyrtio megabyte. Flera gratisvärdar accepterar det utan problem.

Om du vill prova SPIP utan att installera det lokalt eller på en server, har det en demonstrationsplats på följande adress:
https://demo.spip.net

spip_install © PE LAURENT

Ergonomi för administrationsgränssnittet

Vår CMS-farfar luktar lite malpåse när det kommer till webbdesign. Som standard kan frontkontoret vara en del av Internet Archives Antiquities Museum. Administrationsgränssnittet (backoffice) är av samma typ. SPIP är dock full av fördelar! För det första anges allt på vanlig franska som standard: alla fransktalande kan därför lära sig lätt, även om han inte är datavetare. Observera att det till och med finns en version på korsikanska, reunionesisk kreol eller feminin franska! Dessutom är gränssnittet fullt av kontextuella hjälpmedel för att hjälpa skribenten, redaktören eller administratören. Dessutom är versionen av redigeraren mycket raffinerad: på några minuter kan alla ordbehandlare skriva artiklar dekorerade med foton, med en trevlig layout.

SPIP utvecklades ursprungligen för att skapa tidningssajter. Filosofin och organisationen formas därför mycket av pressen: det finns rubriker, artiklar, briefer, författare… Den andra sidan av myntet: förutom valet av sin avatar har redaktören ingen flexibilitet. Å andra sidan kommer den snabbt åt kapslade menyer och undermenyer och memorerar enkelt uppgifter för bättre effektivitet.

spip_backend © PE LAURENT

Drift och funktioner

Innehållsredigering

Som alla CMS med självrespekt, innehåller SPIP en mycket grundläggande textredigerare. Dessutom är TinyMCE, känd för alla webbutvecklare, en Rolls. SPIP nöjer sig med att feta, kursivera, lägga till citattecken, citat och specifika tecken, infoga kod eller lägga till ”fotnoter”. Du kan enkelt infoga bilder (GIF, JPG, PNG), efter att ha laddat ner dem från servern eller genom att ange dess URL (mycket ogynnsam). Du kan också skapa en portfölj för att skapa ett slags galleri med bilder som är specifika för den här artikeln. Ingen retuschering är möjlig, endast bildrotation accepteras.

spip_frontend © PE LAURENT

spip_backend2 © PE LAURENT

Taxonomi och SEO

I SPIPs journalistiska logik är informationen väl organiserad i rubriker och barnrubriker. Webbadresser kan konfigureras för att representera dessa kategorier. SPIP distribuerar artiklar i syndikeringsfiler (RSS-flöden) som standard, men inaktiverar nyckelord för att automatiskt skapa tematiska länkar. Refereringen är därför övervägd, men är inte optimal för sökmotorernas nuvarande kriterier. Inget att göra med de nuvarande tenorerna därför, och det kommer att bli nödvändigt att gå igenom förlängningar för att ha kontroll över dess referenser.

Sociala nätverk

Användningen av sociala nätverk är helt enkelt eliminerad på den senaste stabila versionen av SPIP (3.2): ingen delning på Facebook, hänvisning till Twitter eller infogning av en bild från Instagram, till exempel. Det är viktigt att installera ett plugin för att interagera med sociala plattformar.

Flerspråkighet/multisit

För ett gammalt CMS hanterar SPIP lokalisering på nästan 200 språk. Webbmastern drar nytta av en mer komplett navigering (men också mer komplex) med menyer anpassade med flerspråkighet efter rubriker, artiklar eller nyheter.

spip_langues © PE LAURENT

Lyhördhet/tillgänglighet

SPIP är ingen lyhörd designmästare. Å andra sidan kan teman anpassas för att passa både små och stora skärmar. På samma sätt är SPIP inte inbyggt designat för tillgänglighet, utan communityn har utvecklat tillägg anpassade för synskadade.

Sparar data

I SPIPs backoffice kan du med ett alternativ spara innehållet i databasen på servern och sedan ladda ner filen lokalt. Databasåterställning är också möjlig. Säkerhetskopiering av bildfiler måste göras separat.

Prestanda

Trots sitt gamla gränssnitt är SPIP generellt sett snabbt. I grundarnas DNA måste detta CMS vara lätt för att passa små budgetar och inte vara beroende av komplexa konfigurationer, även laddningen av sidor har inget att avundas Drupal och andra Joomla. Till skillnad från en Wordpress genereras webbsidans cache utan någon extra modul. Plugins som Cache Cool kan ytterligare förbättra sidladdningen. SPIPs back-office inkluderar en “minifier” för att komprimera Javascript och CSS-kod. I motsats till de flesta CMS, är det lämpligt att använda lämpliga plug-ins för att optimera SPIP:s prestanda, snarare än att modifiera koden.

SPIP innehåller två extremt praktiska funktioner för samarbete. Dels en agenda för att skapa event inom redaktionen. Å andra sidan, interna meddelanden för att kommunicera mellan medlemmar i en redaktion.

spip_peformance © PE LAURENT

Funktionell och estetisk anpassning

Anpassning av front office

På SPIP-sajten finns det nästan hundra teman (kallat “skelett”). Vissa har vintagedesign, men andra är mer moderna som de från HTML5UP. Det finns inga verktyg för att anpassa teman, så det är nödvändigt att behärska HTML och CSS.

Anpassa funktioner

Tack vare det livliga samhället finns det nästan 750 funktionella plugins på den senaste versionen 3.2. SPIP-jargongen är speciell, dessa plugins kallas “transplantat”. Sökning (multi-kriterier), installation och aktivering av plugins görs helt från backoffice. Ingen kodrad eller filuppladdning krävs. Koden för denna innehållshanterare är ganska tydlig och välorganiserad, perfekt för en nybörjare webbutvecklare.

spip_plugins © PE LAURENT

Support & Säkerhet

Uppdateringarna är relativt många (upp till 5 på 6 månader), men slumpmässiga. Den senaste stora uppdateringen är från oktober 2017, med publiceringen av version 3.2.

Dokumentation

Till skillnad från andra internationella och engelsktalande CMS är SPIP väldigt fransktalande. Dess relativa marginalitet kompenseras av en gemenskap av dynamiska och sympatiska bidragsgivare. Dokumentationen är omfattande och välstrukturerad. Den nybörjare fransktalande utvecklaren kommer därför inte att ha några svårigheter att utöka sina kunskaper och hitta svar på sina frågor.

säkerhet

Inför tungviktare som WordPress eller Drupal är SPIP mindre attackerad trots sin långa historia. Dess relativa konfidentialitet och dess fransktalande och icke-kommersiella mål räddar den från massiva attacker. Samhället reagerar snabbt för att rätta till bristerna.

spip-cve © CVE Detaljer

Dom

SPIP var flaggskeppet för redaktionellt CMS… för 20 år sedan. Sedan dess har det snarare gått tillbaka. Dess administrationsgränssnitt luktar malpåse. Uppdateringar är mer uppdateringar än uppgraderingar. Det förblir trots allt ett utmärkt CMS för att skapa en digital tidning, en associativ sida eller att organisera mycket information i många branscher. Inget behov av datorkunskap för att skapa innehåll. Från 7 till 77 år är den lämplig för alla åhörare och ännu mer för fransktalande, eftersom alla termer och förklaringar är på Molières språk.

SPIP7

Den daterade backend bör inte vara ett hinder för att använda SPIP. Detta CMS gör inte anspråk på att vara trendigt, lämpligt för bloggare eller för att skapa affärssidor. Dess DNA är journalistiskt: organisera information snabbt och intuitivt. Du behöver inte ha erfarenhet av CMS för att använda det. Allt anges på franska (eller andra språk) med framförallt många informationsbubblor. På några timmar kan en junior som senior publicera texter avsedda för en begränsad publik (lösenord) eller internationell.

Mest

  • Lämplig för redaktionellt innehåll
  • Intuitiv
  • frankofon

De mindre

  • Gammal backend
  • några teman
  • Inte lämplig för företag

Ergonomi7

Personalisering6

Funktioner6

Prestanda7

säkerhet6

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button