Spionrecensionen: vem behöver en ny James Bond när Sacha Baron Cohen utreder?

Spionen © Netflix/OCS

Jag vet inte hur det är med dig, men jag gillar verkligen miniserier baserade på verkliga händelser (förresten, har du någonsin läst vår urval av de bästa moderna dokumentärer och historiska serier ?). Och Spionen är verkligen inget undantag från regeln. Underhållande och lärorikt, Sacha Baron Cohens verk behärskas från början till slut, vilket säkerligen intresserar fans av spionage och realistiskt drama.

Skärmsläckaren[s] S06E01 📺 : Spionen

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig varit så stort, skärmsläckaren[s] föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Datablad The Spy

Information

Kön
Drama, historiskt

Prestation
Gideon Raff

Redaktör
Legend Movies, Agora Movies Netflix

Plattform
netflix

Antal säsonger
1

Antal avsnitt (totalt)
6

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för under 18 år

Eli Cohen: spionen som lockade mig

Jag skulle vilja börja denna krönika med att tacka… till mina föräldrar, utan vilka allt detta inte hade varit möjligt. Skämt åsido, en gång är inte vanligt, det är de som tipsade mig om dagens serie: Spionen.

Och jag måste erkänna att jag helt missade denna Canal+/Netflix-samproduktion 2019 (och den första sändningen på OCS för… varför inte?). Ändå är jag ganska förtjust i sanna berättelser, speciellt i miniserieformat. Sedan ja, Spionen inspirerad av boken Spionen som kom från Israelsom fokuserar på livet för den verkliga Eli Cohens spion.

Spionen © Netflix/OCS

Spelad av den oklanderliga Sacha Baron Cohen (skådespelaren, mest känd för sin roll som Borat, är också verkställande producerande här), är Eli Cohen det riktiga namnet på en berömd israelisk spion. Den senare levde ett dubbelliv och infiltrerade maktskikten i Syrien på 1960-talet, på uppdrag av Mossad.

Och jag kommer självklart inte att säga mer om hans exakta karriär, eftersom intresset för showen också ligger i hans upptäckt. Vet bara att han är en agent lika begåvad som han är säker på sina förmågor, vilket kommer att tjäna honom som att spela honom ett spratt under hans uppdrag.

Ett scenario verkligen inte Mossad

Om du gillade serier som Amerikanerna Var Hemland, du är på rätt plats. Till den första, Spionen lånar verkligen sin önskan om realism (oavsett om det är spionagets tricks eller resten), sin övergripande nykterhet och sin ganska lugna rytm, som spelar mer på spänning än på handling. Hon lånar till och med en skådespelare av honom, i den solide Noah Emmerichs gestalt.

Spionen © Netflix/OCS

Och som den andra, Spionen anlitar israelen Gideon Raffs tjänster. Medskaparen av Showtime-serien som bärs av Claire Danes, van vid spionhistorier, är här för att regissera och co-manus, vilket säkerställer enhetligheten i de sex avsnitten, en högst märkbar sammanhållning.

“Detta korta format är (enligt mig) det bästa för att inte ha tid att bli uttråkad och berätta det väsentliga”

Förutom den gedigna insikten och kvaliteten på fotograferingen är vissa idéer om iscensättning välkomna. Bland dem, inbäddningen av texten över dekorationerna, när två tecken kommunicerar på distans med bokstäver eller i morsekod. Denna metod används särskilt när Eli vill byta med sin fru (spelad av den rörande Hadar Ratzon-Rotem), som han måste ljuga för och som han inte kan vara med på för många månader.

Spionen © Netflix/OCS

Syrien, vad är sexdagarskriget?

Föga överraskande är serien, dramatisk, alltså lika mycket intresserad av arbetet och den vågade infiltrationen av vår hjälte, som av de direkta eller indirekta konsekvenserna av hans aktivitet på hans privatliv. Oundvikligen, på bara sex avsnitt som äger rum under flera år, verkar showen ibland gå lite snabbt.

Jag beklagar till exempel en liten brist på detaljer och sammanhang angående konflikten på den tiden mellan Israel och Syrien… (Och jag säger inte det alls eftersom jag gick för att ta reda på det av nyfikenhet, 10 minuter från slutet av serien, som omedvetet förstör en avgörande del av resultatet… Jag kommer därför aldrig att lära mig…)

Spionen © Netflix/OCS

Som sagt, i slutändan är det här korta formatet, enligt min mening, det bästa sättet att undvika att ge tittaren tid att bli uttråkad samtidigt som de berättar det väsentliga. Kom igen, bara för att käbbla, åtta avsnitt hade varit perfekt.

Vad som helst, Spionen är en serie som absorberade och fascinerade mig från dess första plan till dess sista informativa kort. Om du vill lära dig lite om den här perioden, om spionage eller om Eli Cohen, utan att överge den iscensättning som en enkel dokumentär skulle kunna utelämna, är den här serien idealisk.

Spionen8

Spionen är en biografisk serie som återger karriären för Eli Cohen, en berömd israelisk spion, spelad här av den oklanderliga Sacha Baron Cohen (skådespelaren, särskilt känd för sin roll som Borat, är också med i den verkställande produktionen). Serien, dramatisk, är intresserad både av arbetet och den vågade infiltrationen av spionen som arbetar på uppdrag av Mossad, som av de direkta eller indirekta konsekvenserna av hans aktivitet på hans privata liv. Estetiskt och manusmässigt är det en pärla.

Mest

  • Du gillar sanna berättelser och spionage (och The Americans)
  • Du letar efter en kort serie
  • Du vill se Sacha Baron Cohen på toppen av sitt skådespelarspel

De mindre

  • Du gillar inte ämnet spionage
  • För dig rimmar spionage bara på James Bond och otyglad action
  • Du föredrar längre set som tar lite längre tid


Den enda säsongen av Spionen är för närvarande tillgänglig på netflix. Varför inte på OCS eller Canal+ frågar du mig? Ingen aning.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra serierecensioner och krönikor.

SCO

Från €9,99

Läs meddelandet


6

SCO

  • Många exklusiva HBO-serier
  • Serie i USA +24
  • livekanaler

Orange-plattformen förblir ett streamingalternativ som inte ska nedvärderas om din konsumtion av filmer och serier förblir uppmätt. Dess partnerskap med HBO tillåter OCS att erbjuda avancerade program, ofta reserverade för en informerad och huvudsakligen vuxen publik. Förutom frånvaron av modern videoteknik för ett fortfarande högt pris, beklagar vi också en videokvalitet som ibland lämnar en del att önska och en komprimering som ibland är för tung, även med en solid Internetanslutning. Verkliga ansträngningar på undertexterna skulle också vara uppskattade.

Orange-plattformen förblir ett strömningsalternativ som inte ska nedvärderas om din konsumtion av filmer och serier förblir uppmätt. Dess partnerskap med HBO tillåter OCS att erbjuda avancerade program, ofta reserverade för en informerad och huvudsakligen vuxen publik. Förutom frånvaron av modern videoteknik för ett fortfarande högt pris, beklagar vi också en videokvalitet som ibland lämnar en del att önska och en komprimering som ibland är för tung, även med en solid Internetanslutning. Verkliga ansträngningar på undertexterna skulle också vara uppskattade.

Relaterade Artiklar

Back to top button