SpinLaunch lyckas med de första testerna av sitt gigantiska satellitslangkoncept

spinlaunch prototyp slangbella © spinlaunch

Detta är ett av de mest fantastiska projekten i branschen Nytt utrymme Amerikanskt: SpinLaunch-företaget vill skicka små uppskjutningssteg och satelliter i omloppsbana tack vare en gigantisk slangbella. Ett koncept som lämnar specialister tveksamma, men vars första test har varit avgörande, vilket gör det möjligt att samla in pengar.

Sköra satelliter avstår.

Och det snurrar, och det snurrar…

Det lilla företaget baserat i Long Beach (Kalifornien) grundades 2014 och det har inte pratats mycket om det sedan dess, förutom att 2018 tillkännage sina ambitioner att skjuta upp satelliter med hjälp av ett slingsystem, och i början av 2019 rapportera om 110 miljoner dollar i investeringar.

Sedan hälsokrisen har SpinLaunch förblivit mycket diskret… fram till dess framgångsrika test den 22 oktober i New Mexico (nära SpacePort America): för första gången körde den en 1/3-skala prototyp av sin gigantiska katapult och drev fram en projektil 3 meter lång upp till några kilometers höjd. ” Detta gör att vi kan validera våra aerodynamiska modeller för omloppsflygningar, men också att testa ny teknik för frigöringsmekanismen. “, förklarar chefen J. Yaney till CNBC.


I rymdberget

SpinLaunchs “gigantiska slangbella” är nu runt femtio meter hög. Den består av en mycket stor central trumma, inom vilken ett balanssystem roterar på sig själv i en vakuummiljö, upp till 450 rpm.

Den lilla bärraketen släpps sedan med millisekundsprecision, passerar genom en tunnel och anländer i det fria med en hastighet av flera kilometer per sekund. Dess hastighet gör att den (enligt SpinLaunch) kan passera genom hela atmosfären utan alltför många begränsningar, varefter projektilen avfyrar sina motorer för att fullborda sin bana.

Det slutliga fordonet är tänkt att ha en bärkraft på 200 kg nyttolast, med en projektil som fortfarande kommer att väga 11 ton. Men om huvuddelen av den nödvändiga energin tillhandahålls av selen på marken, skulle enhetskostnaderna för en uppskjutning reduceras avsevärt.

spinlaunch prototyp slingshot projektil © Spinlaunch

Fördel för slingers

SpinLaunch är fortfarande i sina första tester, och projektilen har hittills bara klättrat till några kilometer på höjden, samtidigt som den uppenbarligen inte är utrustad med aktiva system. Specialister pekar på flera utmaningar inför denna nya teknik. Utöver den precision som krävs för att släppa projektilen mycket exakt (och motverka balansförlusten med ett föremål som väger flera ton), måste elektroniken och flygutrustningen klara en sidoacceleration på praktiskt taget … 10 000 g. ! Inte så ovanligt för snäckor, men ses sällan i rymden.

Dessutom kvarstår frågan om atmosfärisk friktion och tillhörande förluster: projektilen kommer att lämna slingan med hypersonisk hastighet, vilket kommer att generera enorma friktionskrafter som både kommer att värma den och eventuellt avleda den.

Ändå planerar SpinLaunch att förfina sitt koncept med nya bilder i höst och början av nästa år för att göra den första gigantiska slingshot i skala 1 tillförlitlig. Vem kommer att ha rätt?

Källa: CNBC

Relaterade Artiklar

Back to top button