Spartacus recension: peplum som gömmer ett stort hjärta bakom sina muskler

Spartacus © Starz

Det var så länge sedan jag avstod från att berätta om Spartacus, att när jag släppte hästarna så var allt som kom ut från mitt tangentbord en tom sida. Detta intro har varken huvud eller svans? Absolut. Men när du måste gå, måste du gå.

Skärmsläckaren[s] S08E04 📺 : Spartacus

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig varit så stort, skärmsläckaren[s] föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Spartacus datablad

Information

Kön
Action, Äventyr, Drama, Romantik, Biopic, Historisk

Prestation
Steven S. DeKnight

Redaktör
Tapert/Donen/Raimi, Starz!

Plattform
Netflix, MyCanal

Antal säsonger
3

Antal avsnitt (totalt)
39

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för barn under 16 år

DETTA ÄR SPART…acus

För drygt åtta år sedan, på en annan plattform, skrev jag om Spartacus : ” Ser du den läskiga killen som alltid stör dig med samma uppsättningar? Det är väl jag “. Nåväl idag har ingenting förändrats.

Starz-serien är verkligen fortfarande en av mina favoriter, de som jag mest vill se igen och försvara. Faktum är att om det vid första anblicken är en låg pannpeplum där blod och nakenhet tar platsen för bakgrund och finess, så är det faktiskt inte det. Jo, det finns många hektoliter hemoglobin och både män och kvinnor är sparsamt klädda, men Spartacus är mycket mer än bara ett förnedrande guilty pleasure.

Spartacus © Starz

Under fyra säsonger, och föga överraskande, återger denna historiska serie på ett dramatiskt och oundvikligen något romantiserat sätt resan för de mest berömda gladiatorerna, från romarnas slav i staden Capua till ledaren för en stor revolution, till dess slut som alla vet (såvida du inte sov i historielektion, men vem är jag att döma?).

Under den period som omfattas, Spartacus följer särskilt de relationer som skapas mellan de olika slavarna under romarnas kontroll. Skönheten mellan de senare glöms inte bort, även om vi sällan når en skala eller politisk komplexitet värdig Rom. Vänskap, romanser, rivaliteter, svek… avsnitten är täta och showen har dramatiska källor som jag förmodligen kommer att minnas hela mitt liv. Och nej, jag överdriver inte.

Spartacus © Starz

En serie som lämnar Thracians

Vissa huvudpersoners evolutioner, reaktioner eller dödsfall är för evigt etsade i mitt minne när det hela fungerar, griper tag i magen och ger ibland sörjande ögonblick. Förtjusande och karismatiska karaktärer som Crixus (Manu Bennett), Œnomaus (Peter Mensah) eller till och med Varro (Jai Courtney) är mycket saknade av tittaren som jag är, medan de som spelas av Lucy Lawless, John Hannah eller Nick Tarabay för alltid är förknippade med dem i mina tankar.

“Om du gillar historia och mänskliga äventyr mot en bakgrund av frihet och broderskap, präglat av blodiga strider och knappt censurerat sex, är Spartacus för dig”.

Naturligtvis har scenariot och våldet i vissa narrativa bågar mycket att göra med vår uppskattning av karaktärerna, vilket i synnerhet förstärker det hat som vi kan känna mot antagonisterna, som är minnesvärda. Seriens ihållande tempo, med sina gripande intriger och regelbundna vändningar, är inte att överträffa, och vi uppskattar den livliga och “poetiska” (om inte vulgära) skrivningen av de flesta karaktärernas tal, vilket ger en uråldrig dimension – och en viss identitet – till helheten.

Spartacus © Starz

Det är också omöjligt att inte hälsa striderna av Spartacus, speciellt omhändertagen. Liksom sexscenerna vägrar serien, förbjuden minst 16 år gammal, ingenting. Koreografierna av slagsmålen är nervösa och intensiva, lemmarna flyger, blodet rinner… På den här nivån har skaparen Steven S. DeKnight gjort saker bra, och detta, oavsett om du är i ett litet träningscenter, en stor arena eller på en slagfält.

Kungen av arenan

Förutom några specialeffekter, filter eller lite tröga dekorationer, ibland gratis nakenhet (Game of Thrones uppfann ingenting) eller några uppsättningar av skådespelare och skådespelerskor nedan, Spartacus har ett huvudfel: gjutningsförändringar. Vissa huvuden byts ut från en säsong till en annan, inklusive huvudrollen…

Spartacus © Starz

Andy Whitfield, som spelade Spartacus under den första säsongen, fick diagnosen cancer i slutet av sin sändning. För att ge honom tid att återhämta sig erbjöd produktionen en prequel säsong 2, centrerad på andra karaktärer, men det olyckliga resultatet av Andy Whitfields sjukdom avgjorde något annat för uppföljaren. Liam McIntyre fick alltså rollen för säsong 3 och 4 och bad tittarna att anpassa sig under en tid.

Som tur är, efter några avsnitt, tar majonnäsen fäste igen, och serien ökar i intensitet och växer för varje minut, fram till den stora finalen. Det bör också noteras att prequel säsong 2 är ganska solid och låter dig (åter)upptäcka några av de bästa karaktärerna i programmet (Gannicus / Dustin Clare, det är i synnerhet dig som jag tittar på).

Direkt när han såg lådan gjorde han CAPOUE

Jag kommer redan till slutet av den här kolumnen, och jag har den irriterande känslan av att inte ha varit tillräckligt lyrisk för Spartacus. Jag vill därför tillägga att om du gillar historia och intensiva mänskliga äventyr, mot en bakgrund av frihet och broderskap, präglat av blodiga, episka slagsmål och knappt censurerat sex, är den generösa och ohämmade Starz-showen gjord för dig. . Jag tror sedan den sändes, förutom banshee kanske, ingen serie har limmat och limmat mig sådana smällar i nospartiet.

Spartacus © Starz

Spartacus9

Mest

  • Du gillar gladiatortiden
  • Vill se några av de bästa slagsmålen på den lilla skärmen
  • Du gillar mänskliga berättelser och är redo att ta mycket svåra tider

De mindre

  • Du gillar inte romartiden och gladiatorer
  • Du är allergisk mot sexscener (eller du är under 16)
  • En serie med våld, väldigt lite för dig


Spartacus erbjuds nu av netflix, Canal+ och Starzplay. För att hjälpa dig hitta rätt råder jag dig att titta på årstiderna i denna ordning: Gladiatorernas blod (13 avsnitt), Arenans gudar (6 avsnitt), Hämnd (10 avsnitt) och slutligen De fördömdas krig (10 avsnitt).

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra serierecensioner och krönikor.

Relaterade Artiklar

Back to top button