Spara och återställa layouten/positionen för skrivbordsikoner i Windows

Om du ständigt ansluter din dator till en extern skärm för presentationer på jobbet eller för att titta på en film på TV hemma, är du förmodligen trött på att ordna om dina skrivbordsikoner varje gång du ändrar upplösningen. Du kanske tror det Microsoft lägga till någon funktion till Windows att hantera den här situationen, men det var uppenbarligen inte värt sin tid.

Lyckligtvis har tillräckligt många människor besvärats av detta problem, så du har ett stort urval av program som du kan ladda ner och installera för att hantera skrivbordsikoner och deras position. Jag har använt ett par under de senaste åren, men jag gillar DesktopOK bäst. Det är gratis och fungerar till Windows 8 .

När du har laddat ner programmet måste du först ändra språket till engelsk(Engelsk) ! Standard(Var standard) den är inställd på tyska och därför kan du inte komma på hur man gör något. Längst ner till vänster ser du dock en liten knapp med en bild av den tyska flaggan. Gå vidare och klicka på detta och välj sedan engelsk(engelska) överst. Den har också översatts till många andra språk, så använd gärna vilket språk som passar dig.

Nu kommer du att se på huvudskärmen listrutan(listbox) med ett par knappar överst. Låt mig förklara vad varje knapp gör.

spara skrivbordsikoner

Återupprätta(Återställ) – när du väljer ikon layout(ikonlayout) från listan kan du återställa den genom att helt enkelt klicka “Återupprätta”(Återställ) .

Spara(Spara) – så här sparar du skrivbordsikon layout(layout för skrivbordsikoner) . Som standard samlar den in viss information om status för ikoner på skrivbordet. Se skärmdump nedan.

ikon layout

Som standard används den aktuella upplösningen som layoutnamn. Den fångar också datum och tid(datum och tid) för den sparade layouten. Om du vill kan du lägga till ytterligare information till varje spara genom att gå till ” alternativ(Alternativ)”, klicka sedan på ” Spara alternativ(Spara alternativ)” och lägg till Användarnamn(användarnamn), namn dator(datornamn), nummer OS-versioner(OS-version) och mycket mer.

ikonlayoutalternativ

Nu när du sparar kommer du att se ytterligare sparad information som visas nedan:

spara layoutinformation

Om du inte gillar något av standardnamnen kan du redigera det genom att helt enkelt dubbelklicka på namnet eller trycka på den lilla svarta knappen ab. I avsnittet Alternativ kan du göra andra coola saker som att spara ikon layout(ikonlayout) vid avstängning och återställ den vid start, eller återställ en specifik layout vid varje start.

Autosave-funktionen är också en intressant funktion. Du kan ställa in programmet för att spara ikon layout(ikonlayout) var 15:e minut, timme, 6 timmar eller varje dag. Du kan spara de senaste 32 layouterna och spara den nya layouten endast om layouten ändras. Det här sista alternativet är verkligen användbart eftersom du definitivt inte behöver 32 sparade layouter som är exakt likadana.

automatiskt spara ikon layout

Programmet medföljer också meny(Verktygsmeny) “Verktyg”, som har alternativ för att organisera fönster, automatiskt dölja markören, automatiskt dölja skrivbordsikoner och länkar för att snabbt öppna systemdialoger.

skrivbordsverktyg

Jag använder egentligen inte dessa funktioner särskilt ofta, men jag tycker att det är trevligt att ha dem. Sammantaget är det ett fantastiskt litet program som uppdateras ganska ofta av utvecklaren, vilket är bra. Buggar fixas alltid och nya funktioner läggs till. Jag använder det egentligen bara i dess mest grundläggande form för att spara och ladda standardlayout för skrivbordsikoner,(standardlayout för skrivbordsikon) när min bärbara dator inte är ansluten till någonting. När det blir rörigt av någon extern skärm trycker jag bara på en knapp och allt går tillbaka till det normala.

Om du använder ett annat program eller har några frågor om detta program får du gärna lämna en kommentar. Njut av!

Om du är någon som måste ansluta sin dator till externa skärmar hela tiden för presentationer på jobbet eller för att titta på en film hemma på din TV, då är du förmodligen trött på att ordna om dina skrivbordsikoner varje gång du ändrar upplösning. Man skulle kunna tro att Microsoft skulle ha lagt till någon funktion till Windows för att hantera den här situationen, men det var tydligen inte värt sin tid.

Tack och lov har det här problemet stört tillräckligt många att du har ett stort urval av program som du kan ladda ner och installera för att hantera skrivbordsikoner och deras positioner. Jag har använt ett par under de senaste åren, men en som jag verkligen gillar är DesktopOK. Det är gratis och fungerar fram till Windows 8.

När du har laddat ner programmet måste du först ändra språket till engelska! Som standard är den inställd på tyska och därför kan du inte komma på hur du gör någonting. Däremot kommer du att se en liten liten knapp längst ner till vänster med den tyska flaggan på. Gå vidare och klicka på det och välj sedan engelska högst upp. Den är också översatt till en massa andra språk, så använd gärna vilket språk som fungerar för dig.

desktopok

Nu på huvudskärmen ser du en listruta med ett par knappar längst upp. Låt mig förklara vad varje knapp gör.

spara skrivbordsikoner

Återställ – När du väljer en ikonlayout från listan kan du återställa den genom att helt enkelt trycka på Återställ.

Spara – Så här sparar du en skrivbordsikonlayout. Som standard kommer den att fånga viss information om tillståndet för skrivbordsikonerna. Se skärmdumpen nedan.

ikon layout

Som standard använder den aktuell upplösning som namn på layouten. Den fångar också datum och tid för den sparade layouten. Om du vill kan du lägga till extra information till varje spara genom att gå till alternativ och sedan klicka på Spara alternativ och lägga till användarnamn, datornamn, OS-versionsnummer och mer.

ikonlayoutalternativ

Nu när du sparar kommer du att se den extra informationen sparad som visas nedan:

spara layoutinformation

Om du inte gillar något av standardnamnen kan du redigera det genom att bara klicka två gånger över namnet eller så kan du trycka på den lilla svarta ab knapp. Under Alternativ kan du göra andra intressanta saker som att spara ikonlayouten vid avstängning och återställa den vid start eller återställa en specifik layout vid varje start.

Autospara-funktionen är också en cool funktion. Du kan låta programmet spara ikonlayouten var 15:e minut, timme, 6:e timme eller varje dag. Du kan behålla upp till de senaste 32 layouterna och bara spara en ny layout om det sker en ändring i layouten. Det sista alternativet är verkligen användbart eftersom du absolut inte vill ha 32 sparade layouter som är exakt likadana.

automatiskt spara ikon layout

Programmet kommer också med en verktygsmeny, som har alternativ för att organisera fönster, automatiskt dölja markören, automatiskt dölja skrivbordsikoner och länkar för att snabbt öppna systemdialoger.

desktopok verktyg

Jag använder egentligen inte dessa funktioner för mycket, men det är trevligt att ha dem antar jag. Sammantaget är det ett fint litet program som uppdateras ganska ofta av utvecklaren, vilket är bra. Buggar fixas alltid och nya funktioner läggs till. Jag använder det egentligen bara i den enklaste formen för att spara och ladda min standardlayout för skrivbordsikoner när min bärbara dator inte är ansluten till någonting. När det blir trassligt av någon extern skärm, trycker jag bara på en knapp och allt är tillbaka till det normala.

Om du använder ett annat program eller har några frågor om detta program, skriv gärna en kommentar. Njut av!