SpaceX, Starship SN9 kraschar till marken och exploderar efter 10 km i …

Nytt försök för projektet Rymdskepp, och i synnerhet för rymdfarkosten SN9. Efter flera veckors uppskjutningar på grund av skillnader med Federal Aviation Administration – varifrån kontroverserna om Mysk om USA:s oförmåga att hantera lanseringar som oundvikligen har blivit allt vanligare – äntligen in kvällen den 2 februari lanseringen lyckades.

En sista oväntad händelse, strax före operationens början: han var en man in med sin egen bil i området som borde ha röjts för att genomföra uppskjutningen, vilket försenade starten ytterligare. Det var möjligt att fortsätta precis 21:25, i tid för att avsluta allt ett på morgonen (enligt föreskrivet).

Rymdskepp, nytt test för SN9-prototypen: missad landning, rymdfarkosten kraschade till marken

Lanseringen är en del av en serie av testa för att förstå vad som behöver förbättras i utformningen av dessa skyttlar. Och det verkar som att det finns mycket kvar att göra.

I själva verket aktiverades de vid startögonblicket alla 3 Raptor-motorer, stängdes sedan gradvis av som planerat. De borde ha återupptänts i fasen av landning, när skytteln, från det horisontella läget som antogs i nedstigningen – den bästa lösningen för att bromsa ned den enorma skytteln genom att utnyttja friktionen – borde ha återvänt till upprätt position, slutar således på den angivna grunden.

Detta hände inte eftersom misslyckande att aktivera av en av modulens tre motorer hindrade ingenjörerna från att rotera SN9-prototypen 90 °, vilket fick den att krascha till marken och explodera ännu mer katastrofalt än i fallet med SN8 (som kan ses från videon).

Å andra sidan sa forskarna på jobbet att de var nöjda med att ha nådde en höjd av 10 km, som ett test som skulle utvärdera utvecklingen av flygning på högre höjder. De analyser för att förstå vilket problem som har uppstått med motorerna och de strukturella förändringar som krävs för att få allt att fungera korrekt kommer att göras.

Relaterade Artiklar

Back to top button