SpaceX avslöjar sin nya bärraketshämtningspråm: A Shortfall of Gravitas

Pråm En brist på Gravitas SpaceX © SpaceX

SpaceX fortsätter att utveckla sin verksamhet och presenterade nyligen sin nya offshore-pråm “A Shortfall of Gravitas”.

Tredje pråm i flottan som skapats av SpaceX, dess särdrag ligger i dess pilotering: 100 % autonom, “A Shortfall of Gravitas” (ASOG) kommer inte att behöva vare sig en pilot eller en bogserbåt, eftersom den kommer att gå av sig själv i launcherns landningszon , till skillnad från de andra två.

Läs också:
Elon Musk vill ha 500 000 Starlink-användare nästa år (och tillför miljarder)

Ett namn fortfarande som pråm, ett tungt vägande intresse

Dess namn betyder bokstavligen “brist på allvar” och hänvisar till Iain Banks verk (“Experiencing a Significant Gravitas Shortfall” är ett av hans fiktiva kärl). Den här nya pråmen drar nytta, precis som de andra, av dessa något galna namn som SpaceX har gett till dess anläggningar. Således heter de två första “Of Course I Still Love You” (OCISLY) respektive “Just Read the Instructions” (JRTI).

Dess verksamhet och dess intresse är allt annat än pråmar, eftersom denna nya maritima drönare kommer att vara avsedd att stödja Starlink-projektet i första hand, sedan resorna till den internationella rymdstationen och kanske planeten Mars härifrån om några år.

En ersättare utanför Atlantkusten

Förra veckan tillkännagav SpaceX flytten av OCISLY-pråmen till USA:s västkust för att bättre täcka de polära banorna för Starlink-satelliter. Tanken är att kunna tillhandahålla internettäckning på hög höjd genom olika rutter.

ASOG kommer därför att sättas in i Florida istället för OCISLY. I samarbete med den tredje pråmen i flottan kommer denna 100 % autonoma modell att användas bland annat för återställning av Falcon Heavy och Falcon 9 bärraketer, som används för den pågående utbyggnaden av Starlink-projektet.

SpaceX mål är att multiplicera denna typ av återställningsplattformar för att öka antalet återanvändbara bärraketer. På liknande sätt fortsätter SpaceX att påskynda sitt arbete med Starship-prototyper, som för närvarande är förankrade i Mars-koloniseringsprogrammet.

Källa: Space.com

Relaterade Artiklar

Back to top button