SpaceX är historia: rekord för antalet satelliter som skjuts upp med en enda raket

Det var vi redan medvetna om SpaceX skulle ha gjort historien om människans erövring av rymden, men varje dag samhället av Elon Musk upphör aldrig att förvåna oss med nya rekord.

Den här gången belönades raketen med priset Falcon-9för lansering med ett större antal satelliter som någonsin transporterats på en gång i mänsklighetens historia: ben 143 element som kommer att placeras i omloppsbana.

Det är också förvånande att inte alla tillhör projektet Starlink (med vilken Musk avser att skapa ett nätverk av 40 tusen satelliter runt planeten med ett mycket specifikt syfte); faktiskt bara 10 satelliter av de transporterade satelliterna faller inom tycoonens plan.

Resten är från andra projekt: 48 SuperDove-satelliter kommer att sättas i omloppsbana av Planet, ett företag som ansvarar för att kontrollera jordens yta och andra 36 istället består de av minisatelliter som anförtrotts att transportera förbi Swarm Technologiesett företag som sysslar med satellitinternet.

SpaceX är rekord, Falcon-9 kan bära 143 satelliter i en enda uppskjutning

Uppdraget som ledde till att slutföra uppskjutningen heter Transporter-1, och är en del av ett projekt som ska göra det möjligt för intresserade företag att skicka sina enheter ut i rymden till mer fördelaktiga priser. En sorts “kollektivtrafik” i rymden, med en hastighet av 1 miljon dollar för varje satellit maxvikt 200 kg. För varje kilo som överstiger kommer ytterligare 5 000 $ att behöva betalas.

Men hur ofta kommer “loppen”, det vill säga hur ofta är det planerat att skicka Falcon-9 i omloppsbana för att skjuta upp satelliter? Enligt rapporter från SpaceX kommer Transporter-1-programmet att genomföras en lansering ungefär var fjärde månad, åtminstone för stunden. Då kan frekvensen öka i enlighet med önskemålen och tillgängligheten på startplattformarna.

Relaterade Artiklar

Back to top button