Space Sweepers: ett mil per timme-äventyr bland rymdskrot

SF Space Sweepers

Även om vi verkligen behöver lite eskapism just nu, vilket bättre sätt att rensa våra sinnen än att följa ett gäng rymdpirater för att rädda världen från förstörelse?

Clubic älskar vetenskap, Clubic älskar framtiden, Clubic älskar science fiction. Med S | F ·
vi kommer regelbundet att dela med oss ​​av våra rekommendationer inom det imaginära området: litteratur, serier men också filmer…

Vi ger oss själva 5 citat och 5 stycken för att övertyga dig.

Space Sweepers (2021)

av Sung-hee Jo

En bra rymdopera verkar verkligen idealisk för att lämna vår verklighet åt sidan i några timmar och dyka med huvudet först in i stjärnorna. Exotiska planeter, glänsande rymdskepp och varelser av alla slag: det här är den perfekta cocktailen för att fly från vardagen.

Och det är bra, eftersom Netflix erbjuder oss nu för tiden Space Sweepers, ett rymdäventyr, som namnet antyder, som anländer direkt från Sydkorea. Redan mycket entusiastisk efter att ha läst synopsis överträffade filmen äntligen alla mina förväntningar.

“Gå därifrån ni förlorare. Den här tillhör mig”

Året är 2092. Jorden är, som så ofta i futuristiska science fiction-berättelser, härjad av årtionden av exploatering. Luften där är andningsbar, inga fler växter växer på den nu torra jorden, och miljarder människor försöker fortfarande överleva på denna planet som har blivit fientlig.

Medan alla ögon nu är riktade mot rymden, låter stationer, placerade i jordens omloppsbana och hanteras av megaföretaget UTS, de som har råd att fly från jordens klimat i väntan på ett nytt hem. James Sullivan, grundare av UTS, försöker kolonisera Mars för att göra den beboelig och grön tack vare en revolutionerande teknik av nanorobotar.

Men expansionen av jordbor i rymden har inte gått smidigt, och rymdskräp svärmar universum och hotar installationer i omloppsbana. Det är här våra dagens hjältar kommer in.

Space Sweepers © Netflix

“Vi måste göra det klart att det inte längre finns något hopp för jorden”

I rymdsopare, Victory-fartygets besättning ansvarar för att, på egen risk och egen risk, återhämta de nödställda fartygsbitarna eller satelliterna. Skräpet som återvunnits kan sedan säljas vidare för några hundra dollar, och vid det här spelet är tjuvarna särskilt begåvade, vilket framgår av de första 20 minuterna, superladdade, av filmen.

Regissören, Sung-hee Jo, kan naturligtvis sina klassiker och njuter av illvilligt nöje att kondensera 30 år av SF på bio på några minuter. Så det finns i rymdsopare, lite av Stjärnornas krigkan vi definitivt inte undgå det, men också mer eller mindre starka referenser till Matris, Elysium, Chappie, Avatar eller blade runner 2049
i synnerhet för hans jord i full nedbrytning, störtade i en kvävande ockra dimma.

Men dessa väldigt många referenser hindrar inte universum från Space Sweepers att stå på egen hand, särskilt tack vare noggrann konstnärlig ledning och utvecklingen av många miljöer. Skeppen verkar ha levt, och de många detaljerna i varje dekor ger konsistens åt de olika besökta platserna…

Dessutom tillåter filmen sig att föreställa sig ett totalt kosmopolitiskt samhälle i en värld där länder inte längre existerar, och där alla människor talar på sitt modersmål, en hörlur som tar hand om den momentana översättningen av talen. För oss tittare är dessa dialoger textade: ett utmärkt val som förstärker fördjupningen lite mer…

“Varför känner jag att jag är den enda som jobbar här? »

När du lär känna besättningen på Victory hoppar en annan SF-referens ut: Galaxens väktare. Tae-ho, Captain Jang, Tiger Park och roboten Bubs är riktiga skurkar, ibland lite fåniga i kanterna, och har inget att avundas i detta avseende på karaktärerna från Marvel Studios.

Men jag har lättare att fästa mig vid dessa karaktärer… Anledningen? Space Sweepers ger aldrig efter för cynism eller hån, och föredrar att närma sig sitt universum till nominellt värde, med uppfriskande uppriktighet.

I filmen är det karaktären Tae-ho som framförs mer och vars förflutna är det mest utforskade; dock har alla medlemmar i Victory rätt till en utveckling som gör att vi snabbt kan uppskatta hela bandet.

Handlingen är inte den mest originella som finns, men vad som helst. Vi går vidare i filmen för att följa våra hjältar i deras strävan, oavsett om det är att rädda världen eller att läka deras personliga sår. Mellan två stora ögonblick av action, Space Sweepers låt känslorna tala och i mitt fall fungerade det till 1000%!

Space Sweepers © Netflix

“För att vara så girig kommer ni alla att hamna i helvetet”

Under deras äventyr kommer besättningen särskilt att upptäcka, ombord på ett övergivet skepp, Dorothy: en söt liten flicka som också är ett levande vapen med exceptionell kraft, som James Sullivan – chefen för megaföretaget UTS , kommer ihåg – skulle vilja få sina händer till varje pris.

Våra rymdäventyrare kommer då att behöva undkomma UTS beväpnade milis men också en terroristorganisation som heter Black Foxes, för att rädda Dorothy från en säker död.

På actionsidan, låt oss inte gå överbord, filmen trycker på alla rattar i den moderna storfilmen till det fulla, för att erbjuda sekvenser som sticker dig i botten av soffan och bländar din näthinna.

Kameran försöker så gott den kan att följa ett halvdussin fartyg som skjuts upp i full fart mellan två rymdstationer och i trånga korridorer, innan deras piloter får artilleriet att tala, och allt det där, i ett enda och unikt skott. Vissa kommer att säga att det är ansträngande, jag föredrar termen “generös”: Space Sweepers är utrustad med en verklig känsla av skådespel och en häpnadsväckande förmåga att förnya sig själv med varje sekvens av tapperhet.

“Om Mars och dess fientliga miljö kan bli grönskande länder, varför inte jorden? »

Annat, Space Sweepers är inte bara ren lågmäld underhållning, och skisserar några tankar om vår planets nuvarande tillstånd och försämringen av vår miljö. Genom att frammana Mars som mänsklighetens framtida hem, påminner regissören oss om att om erövringen av rymden är extraordinär, är det viktigt att ta hand om vår planet Jorden och de levande varelserna som lever där.

Filmen vet också hur man är hård mot vårt samhälle och dess ras för vinster, vilket lämnar många människor på golvet, överväldigade av skulder som ska betalas tillbaka. När det gäller hans actionscener, Space Sweepers visar sig uppriktig när det handlar om att återvända till kapitalismens bacon och dess överdrifter. Det är allt annat än subtilt, men jag har inget emot det!

Av alla dessa skäl inbjuder jag dig därför att gå ombord på Victory så snart som möjligt: ​​du kommer att upptäcka min första riktiga förälskelse för året 2021. Håll ut, resan lär bli hektisk!

Space Sweepers © Netflix

Space Sweepers finns tillgänglig på video on demand på netflix
.

Relaterade Artiklar

Back to top button