Sony SRS-XB13 recension: mini Bluetooth-högtalaren som inte stänker

Sony SRS XB-13

Sista av en serie små vattentäta bluetooth-högtalare, Sony SRS XB13 är mycket nära den tidigare XB12, samtidigt som man försöker modernisera vissa aspekter. Redo att bli blöt, det här
produkt på 50 euro är inte den billigaste i sitt slag, men kan räkna med en viss behärskning av miniatyriserat ljud.

Sammanfattning

Liten men stark

I ett format som vanligtvis är reserverat för riktigt “prylar” Bluetooth-högtalare, överraskar Sony XB13 med sin relativt goda kvalitet. Om inneslutningen förblir mycket lätt behåller den en viss generell täthet, vilket ger ett allvar till helheten, trots en antagen somrig och festlig inriktning.

Formen är ganska enkel. Vi har att göra med en cylinder som är 74,5 mm i diameter och 94,5 mm på höjden, mycket lite kantig, främst i polymer, med ett metallgaller på toppen och en bas med en trippelöppning och en halkfri silikonbotten. Nära toppen, en liten skåra innehåller en tygrem, som kan placeras på handleden eller fästas på valfri väska rem, till exempel.

Sony SRS XB-13

Nära basen rymmer ett silikonområde de fem kontrollknapparna, samt en återförslutningsbar skåra som döljer USB-C-laddningsuttaget.

Utan att vara helt revolutionerande, och inte heller i toppen av produkterna för mindre än 50 euro, hittar Sony-högtalaren sin plats i det höga snittet, i och med att den är ganska robust. Beläggningen är endast silikonerad på en enda del, till skillnad från Bose Soundlink Micro (dyrare), och det finns inga metalliska element som är specifika för vissa avancerade modeller. Ändå tål Sony stötar ganska bra, och håller sig perfekt vid nedsänkning. XB13 är faktiskt IP67-certifierad, vilket tillåter alla typer av vattentortyr (så länge USB-C-porten är stängd).

Sony SRS XB-13

Möjligheten att komma ihåg att om modellen motstår nedsänkning är Bluetooth absolut inte ett protokoll som är gjord för den här miljön. Några centimeter under vatten räcker för att signalen ska höras och anslutningen försvinner.

Storleken på Sony SRS-XB13 är verkligen idealisk för att skriva och bära. Högtalaren passar i alla små väskor och ibland även i (stora) fickor. Den lilla remmen är inget revolutionerande, men förblir ganska genomtänkt och ganska enkel att haka på och av. Genom vissa designdetaljer är den nya modellen från Sony ännu lite snyggare, lite mer premie (allt taget i beaktande) än den tidigare XB12. Skillnaderna är dock fortfarande små.

Sony SRS XB-13

Kort sagt en över genomsnittet produkt, ganska enkel men seriös. För att inte ändra sin festliga sida finns denna högtalare i sex färger, tonerna förblir sobra.

Ingen app, men några bra idéer

Föga överraskande är SRS-XB13 inte avsedd att fungera med en dedikerad applikation, som Sony Music Center. Högtalaren är helt enkelt Bluetooth, utan ljudalternativ eller ljuslayout.

Detta hindrar inte den från att skaffa vissa funktioner. Den första av dessa är möjligheten att använda som ett handsfree-kit. Visserligen har det här läget inget otrolig teknisk nivå, men användning i en tyst eller måttligt bullrig miljö går ganska bra i praktiken, tillräckligt för att inte behöva växla mellan hörlurar och högtalare för ett samtal.

En annan liten fördel, speciellt för älskare av denna lilla högtalare, är möjligheten att stereoparning med en andra SRS-XB13, där den ena hanterar den vänstra kanalen, den andra logiskt tar hand om den högra kanalen. Lite mer på pappret, och förmodligen sättet att kraftigt förbättra intrycket av ljudutrymme. Vi kunde inte testa det här läget (endast en testhögtalare), så våra resultat kommer att sluta där.

Sony SRS XB-13

Inte överraskande är Bluetooth-anslutningen (Bluetooth 4.2-chip) ganska enkel. Räckvidden är ganska bra, överstiger lätt 10 meter
utlovat, även lite mer utomhus. Codec-hanteringen är då begränsad till SBC och AAC, vilket är mer än logiskt för en bärbar högtalare. Vinsterna med LDAC (Sony har till stor del vänt ryggen åt Qualcomm-codecs) skulle uppriktigt sagt vara minimala eller till och med obefintliga, till priset av lägre uthållighet och mindre stabilitet.

Som alla Bluetooth-produkter med självrespekt kompenseras den grundläggande latensen i de flesta videoapplikationer för smartphones.

Kontrollerna är extremt klassiska, med en layout av de 5 knapparna i denna ordning:

 • På/av-knapp : det fungerar med ett kort tryck för båda åtgärderna. Om ingen tidigare ansluten enhet finns i närheten går högtalaren automatiskt in i parningsläge. Observera att Sony integrerar Google Fast Pair, vilket gör att du kan visa en anslutningsprompt, utan att behöva gå till Bluetooth-inställningarna (mycket praktiskt).
 • Bluetooth-parningsknapp : krävs för standardparning
 • Spela/pausa-knapp : tillåter uppspelning och paus med ett enda tryck, och fungerar även som en multifunktionsnavigeringsknapp, två tryckningar för nästa spår, tre tryckningar för början av spåret och föregående spår
 • Båda volymknapparna

Definitivt inget revolutionerande, Sony anpassar sig här med nästan alla sina vattentäta Bluetooth-högtalare, till exempel toppklass SRS-XB33.

Autonomi i det goda snittet

Tillkännagav klockan 16.00, autonomin är inte stratosfärisk utan snarare viktig för en produkt av denna storlek. Detta är dock mycket beroende av ljudvolymen. Med våra tester nås faktiskt de 16 timmarna om vi håller oss i en väldigt måttlig volym.

Genom att trycka på knappen lite mer, vilket sker snabbt med denna inte särskilt kraftfulla produkt, sjunker prestandan i allmänhet runt 12 timmars autonomi, eller ännu mindre. En redan respektabel figur, tillräckligt för att inte titta för mycket på stoppuret. Laddningen går uppenbarligen via USB-C.

Ett ljud som inte är så blyg för sin storlek

Högtalarens begränsade storlek och kraft gör att det naturligtvis inte finns något mirakel i ljudåtergivningen, speciellt i den låga delen.

Sony SRS XB-13

Här integrerar Sony en ganska klassisk ljudarkitektur: en enda 46 mm högtalare (överst) stöds av en passiv radiator (placerad vid basen) med en öppen spridningsstruktur i cirka två tredjedelar av en cirkel.

Låt oss börja med en liten paradox: basnivån är redan mycket hög för en så kompakt produkt, men låg trots allt, åtminstone för att känna den riktigt levande sidan av musik. Denna nivå är verkligen inte hög, men 100 Hz eller till och med 80 Hz finns fortfarande kvar, vilket uppenbarligen inte är fallet med alla konkurrenter i genren.

Sony SRS XB-13

Som sådan lyckas Sony återigen med vad som är dess styrka, modellen svämmar nästan aldrig över, håller en mycket bra teknisk nivå på hela (även förkortat) av spektrumet. De låga mitten är något framskjutna, vilket hjälper till att hålla lite kraft, de höga håller sig ganska bra, är inte alltför aggressiva. Och modellen mättas och exploderar i förvrängningar endast från höga volymer.

Således beter sig SRS-XB13 som en bra liten bärbar högtalare, som utför de funktioner som krävs av den. Exemplet med basen är ganska talande, eftersom högtalaren håller samma nivå, oavsett (eller nästan) ytan som den är placerad på eller dess position.

Sony SRS XB-13

Vi kan därför säga att vadet generellt är framgångsrikt. Men om Sony är över genomsnittet är det också karakteristiskt för gränsen för små modeller. En produkt som inte är mycket skrymmande, som Bose Micro (nästan ett undantag i sin genre), går mycket längre i basen, även om priset redan inte är detsamma. Sony motsvarar det bästa däremellan, vilket inte utvecklas enormt ur ljudsynpunkt.

Således är SRS-XB13 nästan en karbonkopia (lite mer behärskad i basen) av SRS-XB12, utan några egentliga tekniska framsteg, en anmärkningsvärd defekt, särskilt eftersom priset på den senare redan har sjunkit avsevärt.

Sony SRS-XB13: Clubics åsikt

Sony SRS-XB137

Liten, ganska autonom, trevlig att använda, Sony SRS-XB13 är en bra bärbar och vattentät högtalare. Ändå är framstegen jämfört med föregående generation, från och med ljudet, svaga. En modell som går över två världar.

Mest

 • Kompakt och välgjord
 • IP67
 • Mycket god autonomi
 • Dess ganska behärskad för storleken
 • Stereoparning

De mindre

 • För få skillnader med XB12
 • Ingen extra funktion
 • Ingen dedikerad app

Konstruktion8

Ergonomi7

Autonomi7

Ljudkvalitet7

47,96 €

47,96 €

Relaterade Artiklar

Back to top button