Sony presenterar sina RA5000- och RA3000-högtalare utrustade med Sony 360 Reality Audio-teknik

Sony SRS-RA5000 SRS-RA3000 CES Clubic

Nya uppkopplade och stillasittande högtalare som presenterades på CES 2021, SRS-RA5000 och SRS-RA3000 är utrustade med märkets senaste ljudteknologier, med särskild tonvikt på den uppslukande sidan, 3D-ljud.

Uppkopplad och intelligent bas

Även om de är ganska olika ur ljudsynpunkt delar de två modellerna exakt samma bas.

Vi har alltså att göra med två högtalare som fungerar på elnätet, vilket begränsar den trådbundna anslutningen så mycket som möjligt (enkel 3,5 mm Jack-ingång) eftersom de är avsedda att fungera i Bluetooth eller Wifi. För Bluetooth lyfter märket särskilt fram synergin med Bravia-modellerna, vilket gör det möjligt att kompensera för latens oavsett användning, och att ta med några avancerade funktioner.

Sony SRS-RA5000 SRS-RA3000 CES Clubic

Via Wifi är högtalarna kompatibla med Chromecast- och Spotify Connect-protokollen, samt med Google Home-applikationerna (till exempel Multiroom management) och Amazon Alexa, vilket också tillåter stöd för de två röstassistenterna. A priori inget Airplay 2, och inget ord om UPnP / DLNA-protokollet. I specifikationerna nämner Sony även drift med 360RACAST. Utan att namnges är det möjligt att detta syftar på den framtida videostreamingtjänsten (men utan tvekan orienterad kring livemusik) som är kompatibel med 360 Reality Audio (Sonys 3D-ljudteknik som vi testade).

Kontroller kan göras via de integrerade panelerna på de två högtalarna, eller med Sony Music Center-applikationen, så att du kan hantera musiken och göra vissa ljudjusteringar, inklusive utjämning.

Sony SRS-RA5000 SRS-RA3000 CES Clubic

Det speciella arrangemanget av högtalarna i RA5000 och RA3000 gör att de kan hantera vertikaliteten i ljudet, med stöd för 360 Reality Audio-teknik. Länge begränsad till Deezer-tjänsten
360 och en liten del av Tidal-katalogen, börjar denna princip bli mer demokratisk och komma till plattformarna för att skapa ljud (vi kommer att göra en artikel om detta ämne).

Men om ett enkelt stereospår spelas kan husalgoritmen, kallad Immersive Audio Enhancement, ersätta 360 ​​Reality Audio för en 3D-representation. Detta är särskilt möjligt tack vare ett rumskalibreringsverktyg som använder mikrofonerna som är integrerade i högtalarna.

Sony SRS-RA5000 SRS-RA3000 CES Clubic

Slutligen gör ett automatiskt ljudvolymjusteringssystem (troligen avaktiverbart) det möjligt att standardisera nivån efter de spelade styckena.

Till var och en hans ambition

Den gemensamma grunden är där, de två skiljer sig åt i sin soniska ambition.

Sony SRS-RA5000 SRS-RA3000 CES Clubic

RA5000 förlitar sig på en uppsättning av inte mindre än sju drivers: tre laterala 46 mm mitt/höga drivers, tre 46 mm mid/high drivers placerade vertikalt och en 70 mm högtalare för bas (inte en särskilt imponerande diameter). Sony ger som vanligt inga detaljer om ljudeffekten.

RA3000 är lite mer kompakt och enklare i sitt tillvägagångssätt. Här hittar vi en enkel 80 mm full-range (eller snarare bas/mellanregister) högtalare som pekar uppåt, dubblerad av en diffusor (sprider ljudet i rymden), två laterala 17 mm diskanthögtalare och två passiva radiatorer (för bas) 103 x 37 mm .

Sony SRS-RA5000 SRS-RA3000 CES Clubic

För designen kommer vi att lämna er ensamma domare. SRS-RA3000 är mycket klassisk i sin form, med alla samma vackra svarta och kopparfärger (finns även i grått). SRS-RA5000 är lite djärvare, vilket inte nödvändigtvis är en dålig idé, men kommer att vara mer splittrad.

Sony RA5000 och RA3000, som är tillgängliga i februari, kommer att kosta 600 euro respektive 350 euro

Källa: Sony pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button