Sony Alpha 7 IV: mångsidighet, kraft och autofokus i toppen för denna nya fullformatshybrid

Sony Alpha 7 IV © Sony

Sony lyfter idag på slöjan för sin helt nya spegellös kamera
: Alpha 7 IV. Det senaste tillskottet till Alpha-sortimentet, den efterträder Alpha 7 III (2018) genom att högljutt proklamera dess ökade kapacitet och mångsidighet.

Produktiv, men effektiv, Sony skämmer bort sina användare genom att multiplicera hybrider. Med A7 IV uppdaterar den japanska tillverkaren den mångsidiga kameran som skakade reflexmarknaden för några år sedan och tappade mark inför framgångarna med dessa nya teknikkoncentrat. Alpha 7 IV är designad för både fotografi och video och presenterar sig som ett mångsidigt fodral vars fördelar kan tilltala mer än en amatör- eller professionell fotograf. Till detta tillkännagivande läggs två nya blinkningar. Låt oss ta en titt på funktionerna.

Sony och autofokus: alltid längre, alltid starkare

A7 IV är utrustad med bildprocessorn BIONZ XR, den senaste från Sony, som framför allt gör det möjligt att bädda in en allt mer reaktiv autofokus. Här är det varken mer eller mindre än AF för Alpha 1 (släpptes i januari 2021), tillverkarens flaggskepp. Det räcker med att säga, ett best av en ras, men vi kommer tillbaka till det.

Ombord på den nya hybriden kommer en fullformats Exmor R-bakbelyst CMOS-sensor med en upplösning på 33 megapixlar att ge ett lyft när det gäller bildkvalitet. Som en påminnelse bär Alpha 7 III bara 24 Mp. Denna uppskalning åtföljs av ett (utökat) ISO-intervall från 50 till 204 800. Dessutom kan kroppen få 5,5 EV i slutartid tack vare bildstabilisering av sensorn på fem axlar.

Sony Alpha 7 IV © Sony

Sony Alpha 7 IV © Sony

Sony lovar enastående prestation på autofokussidan, och vi tenderar att tro det. Faktum är att ryktet om autofokus och fokusspårning av tillverkarens produkter är inte längre att göra, och det fortsätter i sin fart. Således kan Alpha 7 IV ta bildserier upp till 10 bilder per sekund med AF- och AE-spårning. Lägg därtill 759 fasdetekteringspunkter fördelade på 94 % av bilden, ett bra buffertminne och användning av snabba minnesmedia, risken för att missa fokus reduceras till en rännil.

Denna prestanda möjliggörs också av de robusta fokuseringsteknikerna som implementeras i fallet. Den välkända Eye AF (autofokus på ögat) nöjer sig alltså inte längre med att följa människors blick: den kan nu hålla sig fast vid ögonen på fåglar och andra djur. Och detta, på foto som i video. På samma sätt lovar Sony att upptäckten av mänskliga ansikten och ögon har gynnats av en 30% förbättring jämfört med Alpha 7 III. Så många bragder som måste verifieras under verkliga förhållanden.

Sony Alpha 7 IV © Sony

Alpha 7 IV behärskar video såväl som foto

På videosidan, exakt, hur är det med autofokusen? Sony erbjuder nya sätt att hantera sitt fokus. AF-assistenten ansvarar för att bemästra fokusövergångar och fokuskartan (fokuskarta), så att användaren snabbt kan urskilja fokusområdet och skärpedjupet. Dessutom, och detta är sällsynt nog att understryka, inbäddar Alpha 7 IV en kompensation av fokusera andningen, en händelse som inträffar när det sker en förändring i fokusavstånd som resulterar i en liten förändring i brännvidd. I video är denna “andning” som kan tyckas mindre mycket märkbar, men A7 IV ser till att den kan ” bibehålla en perfekt fixerad ram i fokusövergång. A funktion som kreativa kommer att uppskatta, utan tvekan.

Alpha 7 IV stöder videoinspelning upp till 4K 60p i Super 35, samt fullbilds 4K 30p med 7K översampling.
Observera att kroppens värmeavledningsstruktur gör att den kan spela in i 4K 60p 10-bitars 4:2:2 i över en timme kontinuerligt (ta det, Canon EOS R5).

Sony Alpha 7 IV © Sony

Sony Alpha 7 IV © Sony

Den japanska tillverkaren har reviderat ergonomin för sitt utbud av spegellösa kameror. Alpha 7 IV har nu en lägesratt på två nivåer: en för foto-, video- eller S&Q-läge (långsamt och snabbt), det andra för fotograferingslägen Auto/P/A/S/M och andra anpassade inställningar. Den 3-tums pekskärmen med en upplösning på 1,03 miljoner punkter är justerbar, OLED QuadVGA-sökaren har cirka 3,68 miljoner punkter. När det gäller minneskortplatsen är den kompatibel med ett CFexpress-kort av typ A.

I samförstånd med tillkännagivandet av A7 IV presenterar Sony två nya trådlösa blixtar som är kompatibla med dess Alpha-sortiment: HVL-F60RM2, vars guidenummer (NG) ökar till 60 och täckningen sträcker sig från 20 till 200 mm, och HVL-F46RM , vid NG 46 och täckning från 24 till 105 mm. Designade för professionell och kreativ användning, dessa blixtar tillåter särskilt synkronisering med 1/400
s, förutom förbättrade allmänna prestanda.

Pris och tillgänglighet

Sony Alpha 7 IV hybridkamera kommer att finnas tillgänglig från december, utan ytterligare information från tillverkaren, till ett uppskattat försäljningspris på 2 800 euro (barkropp). Som en påminnelse säljs Alpha 1 för närvarande för cirka 7 300 euro medan A7 III fortfarande handlas runt 2 000 euro.

När det gäller blixtarna kommer de båda att marknadsföras i november till ett pris av 650 euro för HVL-F60RM2 och 430 euro för HVL-F46RM.

Fotoguide: siktning, sensor, zoom, typer av enheter… Vi berättar allt!

Nödvändig utrustning om någon, digitalkameran (APN) har invaderat hem. Vårt förhållande till fotografi har till och med utvecklats avsevärt de senaste åren i och med demokratiseringen av smartphones och sociala nätverk.
Läs mer

Källa: Sony pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button