Sonos Beam soundbar uppgraderas till Gen 2 och stöder Dolby Atmos

Sonos Beam Gen 2

Mycket mångsidig mellanklassmodell av Sonos ekosystem Beam soundbar första namnet saknade inte argument, med sin kompakta design och bra ljudkvalitet. I slutändan saknade det bara några finesser, som stöd för Dolby Atmos.

Denna fallgrop kommer att korrigeras av Beam Gen 2, som, nästan identiskt med sin storasysters tekniska blad, lyckas integrera 3D-ljud.

Läs också:
Bose Smart Soundbar 900: amerikanen presenterar sin första Dolby Atmos soundbar

Vi tar nästan samma…

På formuläret tillåter denna nya soundbar endast några få ändringar. Den behåller kompakta mått, mäter 651 x 100 x 69 mm (längd x bredd x höjd) för 2,8 kg, och kan avvisas i vit eller svart version, båda matt.

Sonos Beam Gen 2

Även om den är avsedd att placeras på ett TV-bänk, kan Sonos Beam Gen 2 även fästas på en vägg. Trots frånvaron av en skärm gör ett system med indikatorlampor det möjligt att veta anslutningens tillstånd, ljudstatus (tyst eller inte) eller aktiveringsstatus för mikrofonerna. Modellen kan styras med rösten, via smartphoneapplikationen, men även med TV:ns fjärrkontroll (som kan programmeras för detta).

Sonos Beam Gen 2

Den enda uppenbara formella förändringen är användningen av ett nytt galler på framsidan, allt i polykarbonat, som härrör från den för den förstklassiga soundbaren från tillverkaren ARC.

Läs också:
Sonos One recension: referensen för den kompakta anslutna högtalaren

… Och vi gör det bättre!

Intressant nog förblir ljudarkitekturen i soundbar exakt densamma. Således integrerar Sonos Beam Gen 2 två bredbandshögtalare och en diskanthögtalare på framsidan, två högtalare
bredband på sidorna (för surroundeffekten), och tre membran som används som passiva radiatorer (för att förbättra basresponsen). Det hela drivs av fem klass D-förstärkare. Inga översättare är vända uppåt, så Atmos-representationen är lite knepig i teorin.

Sonos Beam Gen 2

Och ändå, genom att integrera en ny CPU och en ny hantering av ljudstrålar (sorter av virtuella kanaler skapade genom att spela på fasen av olika högtalare), kan Sonos Beam nu stödja Dolby Atmos-formatet och lyckas utveckla en vertikal dimension av ljud. För detta läggs 2 ljudstrålar till de 2 som redan finns på den första strålen. Sonos säger att mycket av denna effekt kommer från psykoakustiska tekniker, ungefär som Apples Spatial Audio skulle göra på hörlurar. Naturligtvis kommer den automatiska rumskalibrerings- och analysfunktionen, kallad Trueplay, att spela en viktig roll i denna Atmos-reproduktion.

Denna Atmos-funktion kommer inte bara att gynna video som stöder detta format, utan också kompatibla streamingtjänster. Sonos lyfter särskilt fram Amazon Music HD-tjänsten, vars Atmos-spår kommer att stödjas av soundbaren. Det kommer fortfarande att vara nödvändigt att vänta till slutet av året för att detta stöd för Atmos-spår (utöver 24 bitar/48 kHz) på Amazon ska vara effektivt.

Observera att utöver detta stöd inkluderar Sonos Beam Gen 2 ett HDMI eARC-uttag.

Sonos Beam Gen 2

Föga överraskande är Sonos Beam Gen 2 en del av Multiroom S2-universumet (som nästan alla märkets produkter sedan 2015/2016), som stöder de flesta streamingapplikationer och tillåter hantering av olika Sonos-enheter enligt ett rumssystem. Detta går hand i hand med kompatibilitet med trådlösa protokoll, som Airplay 2.

Sonos Beam Gen 2 kommer att finnas tillgänglig från den 5 oktober till ett pris av 500 euro, eller 100 euro mer än Sonos Beam Gen 1 för närvarande.

Källa: Sonos pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button