Somrar har aldrig varit så torra i Europa på över 2 000 år

Klimatet har under de senaste decennierna genomgått djupgående förändringar främst på grund av global uppvärmning och luftföroreningar. Halva årstider existerar nästan inte längre, vi går från intensiv kyla till stekande hetta utan att ens inse allt detta. I synnerhet har de senaste somrarna i Europa varit de torraste under de senaste tvåtusen åren.

Detta visar en studie publicerad på tidskriftens sidor Naturgeovetenskap av en matad internationellt team av forskare. Specifikt har forskare fokuserat sin uppmärksamhet på somrarna i Europa från 2015 till 2018som verkar ha varit somrarna varmare och torrare de senaste två årtusendena. För att nå denna slutsats analyserade forskarna isotoper av kol och syre närvarande i över 27 000 ringar från 147 levande och döda ekar.

De noterade att kol-14 produceras av kosmiska partiklar och under fotosyntesabsorberas av växt som håller spår efter det i sina ringar. Genom att analysera ringarna är det därför möjligt att spåra variationerna i koncentrationen av kol i atmosfären över tiden. Dessutom genom att analysera koncentrationen av delikatessbutiker stabila isotoper det går också att härleda variationerna över åren, eftersom dessa är särskilt känsliga förfuktighet. Ekproverna som undersöktes, under perioden 2015 till 2018, visade följden av somrar som kännetecknades av en onormal torka och definitivt högre än tidigare år.

Det är verkligen en upptäckt Intressant. Men vi måste vara försiktiga eftersom det faktum att de tidigare somrarna varit särskilt torra inte förutsätter att klimatet blir torrare hela tiden. Europa. Faktum är att vissa områden sannolikt kommer att bli blötare eller kallare medan andra kan de verkligen bli mycket torr.

Relaterade Artiklar

Back to top button