Solstormar: den största geomagnetiska explosionen i historien för 160 år sedan

En av solstormar största hits som någonsin spelats in där Landa för mer än 160 år sedan, även om man kom farligt nära inpå 2012.

Utlöst av kraftfulla episoder av aktivitet på Solhar solstormar kraften att utplåna satelliter och destabilisera elnät över planetens bälten.

När den ökända händelsen av Carrington slå in 1859sägs det att en monstruös explosion av plasma och magnetfält från Sol fick telegrafstolparna att gnistra överallt Europa Och Nordamerika.

Om en sådan händelse skulle upprepa sig idag, fruktar amerikanska forskare att hela landet skulle gå på knä.

Vad experterna säger till oss

Gabor Tothprofessor i klimat- och rymdvetenskap och teknik vidMichigans universitethan har förklarat: “.

Solstormar uppstår på basis ganska regelbundet och de är sällan tillräckligt kraftfulla för att steka hela elektriska apparater.

Enligt den Center för prognoser för rymdväder (SWPC) av Förenta staternamindre stormar av klass G1 kan orsaka vissa svaga störningar satellitoperationer.

Men längst ut på skalan, vilket är Extrem nivå G5dessa stormar hotar att få ner hela elektriska strukturer.

När skedde händelsen av Carrington 1859världen var inte i närheten av så tekniskt avancerad som den är idag.

Satelliterna som säkerställde höghastighetskommunikation cirkulerade inte jorden runt och elektricitet skulle nå allas hem 60 år senare ca.

Jorden fick en glimt av vad som kunde hända under en sådan händelse i 1989när en stark period av geomagnetisk oro orsakade en störning av nio timmar av elnätetHydro-Québec.

Blackouten lämnade miljontals människor kvar Kanada utan tillgång till el.

Relaterade Artiklar

Back to top button