Solstorm: en “near miss”-händelse inträffade den 1 augusti

“” inträffade söndagen den 1 augusti, då en så kallad koronal massutkastning på grund av en solstorm (CME) tog precis om planeten.

Rymdmeteorologer förväntar sig inte plasmamolnet triggers en fullblåst solstorm, men detta kan förändras om CME rör vid planeten. CME är en viktig orsak till geomagnetiska störningar på jorden, tillsammans med solflammor, och har potential att störa överföringen av elektromagnetiska vågor.

Enligt den amerikanska rymdorganisationen NASACME är stora moln av laddade och magnetiserade partiklar som bryter ut från solens yttre lager, koronan.

CME:er skjuts ut i rymden med hastigheter högre än en miljoner miles per timme och ibland är de riktade mot Landa. När detta händer tar det två till tre dagar för den heta plasman att nå planeten.

En sådan CME observerades tidigt på onsdagen den 28 juli i de norra delarna av solen.

Hemsidan SpaceWeather sa torsdagen: “Den 28 juli brast en magnetisk filament på norra halvklotet av Sol. Den resulterande CME kommer att passera nära jorden den 1 augusti och saknar knappt vår planet.”

Analytikerna av NOAA de studerar fortfarande utbrottet, men det finns en möjlighet att prognosen ändras från “” till “”.

Vad kan hända

När CME:er flödar nära vår planet, kan de leda laddade partiklar in i magnetosfärenden region av rymden som domineras av Jordens magnetfält.

Enligt NASA, kan CME “” och skapa strömmar som riktar partiklar mot polerna. De laddade partiklar de ger sedan energi (elektroner) till syre- och kväveatomerna, vilket utlöser visuella effekter som t.ex. norrsken.

NASA sa: “” Radiovågornas annons hög frekvens kan försämras: radioapparater sänder statiska och GPS-koordinater de rör sig några meter bort.

Relaterade Artiklar

Back to top button