Solstorm: den allvarliga skadan av en liknande händelse

Tyvärr för oss, en solstorm det kan vara mycket skadligt för jorden. Dessa händelser inträffar på grund av fyra huvudhändelser i solaktivitet: flammor, koronala massutkastningar, höghastighets solvind och solenergipartiklar.

NASA tror att solflammor bara träffar jorden när de gör det vår planet är på sidan av solen. Av detta kan vi dra slutsatsen att under en koronal massutkastning kommer plasmamolnen och magnetfälten att påverka jorden endast om deras riktning är mot den.

Solstorm, vad kan hända om några dagar

En solstorm mot jorden kan leda flera skador. Bland dessa, effekter på satelliter runt planeten, orsakar störningar på GPS-navigering och signaler från mobiltelefoner och satellit-TV. Dessutom kan i lindrigare fall även svängningar i elnätet förekomma.

Tamitha Skov, en vetenskapsman som har studerat problemet på djupet, förklarade tydligt för TV att risken för radioavbrott är i grunden låg. Han specificerade dock att radiometrar och GPS-användare kunde möta obehagliga svårigheter under natten.

I själva verket är strömavbrott orsakade av solstormar det farligaste som kan hända. Den enda “positiva” faktorn, visuellt sett, är att det kan hända en spektakulär utsikt i jordens polarområden på natten, med himlen upplyst av ett förstående blått ljus.

Showen kan bli riktigt bra, men vi hoppas såklart att det inte händer av de olika anledningarna som vi listade tidigare.

Relaterade Artiklar

Back to top button