Soho-rymdfarkosten observerade två kometer som sönderföll i solen

Soho (Solar and Heliospheric Observatory) är ett rymdteleskop som lanserades den 2 december 1995 för att studera solen. Det är ett gemensamt uppdrag av Europeiska rymdorganisationen (ESA) och NASA. Uppdragets ursprungliga varaktighet var bara två år, men därefter förlängdes det till slutet av 2020 och sedan, slutligen, till slutet av 2025. Detta val är inte av misstag eftersom astronomer i dag tack vare denna sond har fått en stor mängd information om vår stjärna och vidare. Faktum är att Soho sedan det lanserades till exempel observerat mer än 4 000 kometer falla in i solen. Men för några dagar sedan lyckades rymdteleskopet för första gången fånga ljusspåren från två kometer när de sönderfaller samtidigt i solen.

Experterna från Soho-sond förklara att det första spåret, det ljusaretillhör familjen av Kreutz betande kometer. De senare representeras av en svärm av fragment från en enda jättelik komet som bröt sönder för flera hundra år sedan. Enligt forskare från NASA och Hex kometen som rymdteleskopet fångade när den sönderföll måste ha varit runt i diameter 50 meter. Trots sin ganska stora storlek är kometen borta när den passerar nära solen fullständigt förstörd. Den andra kometen som Soho fångat verkar däremot inte tillhöra någon känd familj.

Det är nog bara en tillfällighet att dessa två olika kometer hade samma öde som de sönderföll i Sol. Lyckan var dock att kunna fånga ögonblicket i realtid tack vare Soho-sonden. Den senare fångade de lysande spåren som förblev synliga i timmar innan solens värme helt förångade de två himlakropparna.

Relaterade Artiklar

Back to top button