Snaran lossnar på Huawei: snart kommer Android tillbaka till USA?

Huawei logotyp © © Huawei

Den senaste lättnaden av amerikanska tekniska restriktioner kan göra affärer för Huawei, som har varit under embargo sedan 2019 över Atlanten.

Är det möjligt att recensera Huawei, berövad Android, som arbetar med amerikanska företag? Inget är hugget i sten ännu, men hypotesen vinner mark. Den amerikanska regeringen har verkligen för några dagar sedan lättat på restriktionerna som hindrar företaget i Shenzhen från att arbeta med företag som Google, får vi veta Bloomberg.

En öppen dörr för Huawei, men under förhållanden

Sedan 2019, en evighet i den nya teknikens värld, har Huawei varit under USA:s embargo, svartlistad och berövas att arbeta med Uncle Sam-företag. Konsekvenserna är många, och den som den kinesiska jätten har haft svårast att smälta, den är uppenbarligen slutet för Android-operativsystemet på sina smartphones.

Men vi kan se lite ljus i det här fallet. Det amerikanska handelsdepartementets industri- och säkerhetsbyrå godkänner på nytt viss teknik och programvara för utgivning. Men för att göra anspråk på teknikdelning igen måste företagen som placerats på listan, som Huawei eller ZTE, respektera vissa villkor.

Vi känner inte till detaljerna i de villkor som ska respekteras, som kommer att ta formen av “standarder”, men de fungerar som en öppen dörr till en sista chans för Huawei, straffad av ett embargo som eftersöks av Trump-administrationen som företaget har alltid betraktas som orättvisa och orättfärdiga.

Med HarmonyOS har Huawei lärt sig att klara sig utan Android

Hur som helst vet Huawei nu att den amerikanska positionen håller på att förändras och att företaget återigen kan använda amerikansk teknik i framtiden. Vi föreställer oss att på det kinesiska företagets sida är möjligheten livräddande, även om det har lärt sig att klara sig utan Android genom att ta fram sitt eget mobila operativsystem, HarmonyOS, som erbjuder ett alternativ till traditionellt operativsystem.

Misstron kvarstår ändå på Washingtons sida, där det är svårt att acceptera den växande rollen som det tekniska ekosystemet i Mellanriket, som blir alltmer inflytelserik i världen. USA har gjort allt de senaste tre åren för att minska den tekniska konkurrensfördel som kinesiska företag vinner och anklagar dem för att vara ett hot mot deras säkerhet. En diskurs som kanske är på väg att utvecklas.

Källa: Bloomberg

Relaterade Artiklar

Back to top button