SMS-bedrägerier: hur man känner igen och rapporterar spam-textmeddelanden

Om du har en mobiltelefon använder du den förmodligen dussintals gånger om dagen för att skicka sms till personer du känner. Men har du någonsin fått ett sms från en okänd avsändare? Det kan vara en bedragare som försöker stjäla din personliga information.

Ta reda på vad du kan göra åt oönskade textmeddelanden och hur du rapporterar dem

Bedragare skickar falska textmeddelanden för att lura dig att ge dem din personliga information, såsom ditt lösenord, kontonummer eller personnummer. Om de får denna information kan de ha tillgång till din e-post, till din bank eller andra konton. Eller så kanske de säljer din information till andra bedragare.

Bedragare använder en mängd olika ständigt föränderliga berättelser för att försöka få dig med. Burk

  • lova gratis belöningar, presentkort eller kuponger
  • erbjuda dig ett kreditkort med låg eller noll ränta
  • lovar att hjälpa dig att betala av studielån

Bedragare gör också inlägg falska meddelanden som säger att de har viss information om ditt konto eller en transaktion. Bedragare kan

  • de säger att de har märkt någon misstänkt aktivitet på ditt konto
  • hävda att det finns ett problem med din betalningsinformation
  • skickar en falsk faktura till dig och ber dig kontakta dem om du inte har godkänt köpet
  • skicka ett meddelande om leverans av ett falskt paket

Meddelandena kan be dig att tillhandahålla viss personlig information, såsom hur mycket pengar du tjänar, hur mycket du är skyldig eller ditt bankkonto, kreditkort eller personnummer, för att göra anspråk på din gåva eller fullfölja erbjudandet. Eller de kanske säger åt dig att klicka på en länk för att ta reda på mer om problemet.

Vissa länkar kan leda dig till en falsk webbplats som ser verklig ut men som inte är det. Om du loggar in kan bedragarna sedan stjäla ditt användarnamn och lösenord. Andra meddelanden kan installera skadlig skadlig programvara på din telefon som stjäl din personliga information utan att du märker det.

Om du får ett sms som du inte förväntade dig och det ber dig att lämna personlig information, klicka inte på några länkar. Legitima företag kommer inte att be om din kontoinformation i text.

Relaterade Artiklar

Back to top button