SMS-bedrägerier: hur de utförs och vad man ska göra för att upptäcka dem

De SMS (sms) inte längre njutit av popularitet de senaste åren. I vilket fall som helst är detta kommunikationsmedel fortfarande i kraft. Speciellt när du vill använda en andra autentiseringsmetod när du betalar med kreditkort, eller till och med för att få meddelanden om bank- och reklamhändelser. Däremot kan ett textmeddelande fungera som en gateway för attacker som nätfiske.

Som vi nämnde kan du inte bara bli offer för nätfiske utan för alla typer av bedrägerier eller cyberattacker. Å andra sidan, på grund av sin enkla hantering, kan textmeddelanden också fungera som en effektiv kanal för att skicka skräppost. De som uppfattar att de får misstänkta meddelanden strunta i där den radera vanligtvis . Lyckligtvis, för angripare, finns det så många andra människor som blir kära i dessa meddelanden, särskilt om de informerar om något “brådskande” eller uppmuntrar dem att vidta åtgärder.

Ett klassiskt exempel är att få ett meddelande som talar om att du har ett paket redo att hämtas ut, trots att du inte kommer ihåg att du gjorde ett köp eller väntade på att få ett paket. Många gånger tar vår nyfikenhet överhanden och vi vill veta vad det handlar om. Det är där det problemen börjar .

Misstänkta meddelanden som det vi nämner, signalerar eller snarare uppmanar dig att vidta åtgärder. Om du får ett sådant meddelande är vårt största och bästa råd att tveka . Om du verkligen har ett paket som väntar på hämtning bör det tala om för dig att ringa det officiella numret till budfirman, eller bara gå in på ditt vanliga konto för att kontrollera exakt vad som hände med försändelsen du ska vänta på. I slutändan har du kontroll över dina personuppgifter och de paket som ska nå oss, fortsättningsvis med paket.

I skärmdumpen ovan ser vi ett meddelandefall med egenskaperna hos exemplet vi diskuterade. I det första fallet inser vi att det är skrivet ” Hej kompis (Hej, partner/vän). Detta är ett tydligt tecken på informalitet. Ett företag med dessa egenskaper skulle inte på något sätt vända sig till sina kunder på detta sätt. En annan viktig aspekt är att de nästan aldrig kommer att sms:a dig på andra språk som engelska, och om de gör det på spanska bör de inte ha några felstavningar eller använda knappt några ord.

Å andra sidan vill den att du ska gå till en länk som inte har några egenskaper som indikerar att den verkligen motsvarar detta företag. Även om länken är väldigt lik ett riktigt företag eller om du tror att du är säker på att det är en giltig länk, är det alltid lämpligt att klicka inte . Kom ihåg att genom att helt enkelt klicka på en misstänkt länk kan du till och med få en ransomware och resten av historien känner vi redan väl till.

Är inte de sms vi får legitima?

Naturligtvis finns det meddelanden du kan få och de är legitima från företaget som tillhandahåller dig en tjänst. Bara bedrägliga meddelanden kan också komma och många gånger kanske vi inte inser det. Det rekommenderas starkt att följa dessa tips för att undvika huvudvärk. Tvivlar du fortfarande? Kontakta företaget direkt via telefon eller via onlinechatt om du har detta stöd. På så sätt kan du reda ut ovanstående tvivel och potentiella problem.

Relaterade Artiklar

Back to top button