Slut på ADSL: Orange formaliserar slutet på kopparnätverket till 2030

Orange © ksokolowska / Shutterstock.com

Detta bör i slutändan göra det möjligt för den etablerade operatören att spara 500 miljoner euro per år på underhållet av ADSL-linjer.

Kopparnätet har levt. Orange har just lämnat in sin plan till ARCEP att stänga av tillträdet, en operation som bör sysselsätta operatören under det nuvarande decenniet.

Ett annat avgörande steg för att driva på fiberoptik

Idag är 32 miljoner franska hushåll berättigade till fiberoptik och 13 miljoner av dem har redan ett kompatibelt abonnemang hos en av de fasta operatörerna. Denna avstängning av kopparnätverket syftar till att ge en ny skjuts åt denna teknik.

Avstängningen av kopparnätet kommer att ske successivt för att ge tid för de väldigt många nuvarande användarna av ADSL-tekniken att vända och gå över till ett fibererbjudande. Under tiden kommer ADSL-erbjudanden inte längre att marknadsföras före den slutliga tekniska avstängningen.

Denna åttaårsperiod bör göra det möjligt för de sista områdena som fortfarande är lite eller inte täckta av fiber att anslutas till det mycket höghastighetsnätet. Som en påminnelse har regeringen satt upp som mål att fibrera hela territoriet till 2025.

En påtvingad marsch som väcker många frågor

Även om avstängningen av koppar kan förklaras av önskan att överge denna teknik, som för närvarande är begränsad när det gäller anslutningskvalitet och hastigheter, bör den också göra det möjligt för den etablerade operatören, som äger och förvaltar nätverket, att göra mycket bekväma besparingar.

Orange uppskattar att underhållet av mer än en miljon kilometer kablar i hela landet kostar 500 miljoner euro per år. ” Att betala för två nätverk är ekonomiskt kätteri “, säger Michael Combot, VD för den franska telekomfederationen till våra kollegor från Värld.

Operatören ska också spara energi, fibernätet kostar ungefär tre gånger så mycket som det gamla goda ADSL-nätet, plus vinster på försäljning av koppar som återvinns vid nedmontering av ledningar och utrustning.

Operationen medför dock flera problem. Operatörer med Orange i spetsen måste övertyga motvilliga ägare när en fiberbox kommer hem till dem.

Ämnet om samhällsomfattande tjänster, som gör att de mest avlägsna abonnenterna kan dra nytta av en telefonlinje, dyker också upp. Orange kommer att tillhandahålla det fram till slutet av 2023, men då skrivs ingenting för att människor, ofta äldre eller i prekära situationer, ska kunna fortsätta att dra nytta av ett kommunikationsmedel till en reducerad avgift efter denna tidsfrist.

Det är också frågan om kostnaden för att demontera kopparnätet. ARCEP har lagt fram idén om en höjning av uppdelningspriset, vilket gör att operatörer som konkurrerar med Orange kan använda nätet för sina abonnemang, men de vägrar kategoriskt att lägga händerna i potten för att betala för arbetet. .

Om samma ämne:
Koppla landsbygden till fiberoptik: regeringen vill påskynda rörelsen

Källa: Världen

Relaterade Artiklar

Back to top button