Slå inte upp recension: en exceptionell skådespelare för en satir med levande ammunition

Slå inte upp © Netflix

Till julafton, netflix bjuder in oss att gå med Leonardo Di Caprio och Jennifer Lawrence för att fira Apokalypsen som hotar oss. Ett oemotståndligt program därför för en av de stora filmerna i slutet av året 2021.

Komplettera läsningen av denna artikel med filmens musik:


Sammanfattning

Datablad Slå inte upp – Kosmiskt förnekande

Information

Originaltitel
Titta inte upp

Utgivningsdatum
24 december 2021

Filmens längd
2H18

Direktör
Adam McKay

Produktionsföretag
Netflix, Hyperobject Industries

Filmgenre
Science-fiction, komedi

streamingplattform
netflix

Klassificering
Alla offentliga

Apokalyps nu

Astronomen Randall Mindy och hans doktorand Kate Dibiasky upptäcker att det finns en komet som kommer att krascha in i jorden om drygt sex månader. De två forskarna försöker varna regeringen och den allmänna opinionen, men knappast någon verkar bry sig om den överhängande faran som hotar vid horisonten…

Ursprungligen planerad till slutet av 2020 och uppskjuten ett år på grund av pandemin, den nya filmen av Adam McKay, regissör för Vice men också genier The Big Short och Bröder trots sig själva med Will Ferrel och John C. Reilly, kommer äntligen på Netflix.

Projektet var mycket efterlängtat av biobesökare, om än för dess femstjärniga skådespelare präglade av närvaron av Leonardo Di Caprio, Jennifer Lawrence men också Meryl Streep, Jonah Hill eller till och med Cate Blanchett och Timothée Chalamet.

Huruvida Titta inte upp är en ren science fiction-komedi, filmen väller i satir och gillar att konfrontera oss, utan att behöva tvinga fram strecket, med vårt samtida västerländska samhälle, med dess paradoxer och dess avvikelser. Vi skrattar ofta, ja, men vi skrattar högt.

Idiokrati

Om det bara fanns en anledning att trycka på “Spela”-knappen på fjärrkontrollen för att starta Titta inte upp, skulle det vara för hela skådespelarens uppträdande. Leonardo Di Caprio är, föga förvånande, imperialistisk som en deprimerad och överväldigad professor i astronomi; Jennifer Lawrence utmärker sig som en whistleblower, och birollerna spelar alla en exemplarisk poäng.

Slå inte upp © Netflix

Särskilt omnämnande till Meryl Streep, en kvinnlig klon av Donald Trump som lyckas, i en stor balansgång som hon ensam har hemligheten till, att apa USA:s förre president utan att ge den förväntade groteska karikatyren. Sekvenserna som visar henne och hennes kabinett trycker på rattarna till överdrift och ändå överträffar knappt några av de mest minnesvärda ögonblicken under det senaste amerikanska presidentskapet.

Annat, Titta inte upp nöjer sig inte med att vila på sitt spett av stjärnor och Adam McKay håller sin berättelse med mästerhand i en oklanderlig nervös insikt. Kameran, nästan konstant på axeln, rör sig alltid runt karaktärerna för att bättre fördjupa oss i situationerna. Vi kan också hälsa fotografiets arbete, som utan att vara exceptionellt strävar efter att ge färg åt varje scen och inte nöjer sig med att bara vara illustrativt.

Slå inte upp © Netflix

Det här är den redigeringen som fastnade mest i våra platser under de två timmarna av film. För att accentuera de komiska effekterna eller tvärtom för att stödja sin poäng, tvekar inte regissören att multiplicera tonavbrotten, genom att lägga in skott som inte är relaterade till handlingen men relevanta för sekvensens övergripande betydelse; han avbryter konversationer mitt i en mening eller leker med ellipser för att förvandlas till ett skott från en plats till en annan, utan att någonsin tappa tråden i sin berättelse.

Titta inte upp följer alltså sitt manus i full fart, utan att sakta ner, och lyckas berätta lika mycket eller till och med fler saker genom sin enkla iscensättning än genom sitt scenario. Endast ett fåtal små visuella effekter smutsar ner denna mycket vackra bild, men här tar vi inte grepp, eftersom sekvenserna av ren SF är sällsynta och tillfälliga i berättelsen.

Le, det är slutet på världen!

Titta inte upp är ytterst en rolig och kirurgisk studie av vår tid. Filmen njuter av att skjuta röda bollar mot sociala nätverk, samverkan mellan regeringar och teknikföretag genom karaktären av VD:n för BASH-gruppen (en sorts Google som skulle ha gått samman med Tesla), populism eller till och med (och framför allt) skådespelets samhälle som helhet.

Slå inte upp © Netflix

Även en händelse så dramatisk som världens undergång måste iscensättas, marknadsföras och säljas till folket för att konsumeras på en skärm. Oavsett om det är presidentens tal eller räddningsuppdraget som lanserats av NASA, är allt en förevändning för att göra en ljud- och ljusshow redo att konsumeras av allmänheten.

Karaktären som den fåniga popstjärnan tolkad, inte utan ett läckert självhån, av Ariana Grande, kommer att driva spiken lite längre med en obeveklig och knappt överdriven demonstration. Den av Leonardo Di Caprio slits mellan vetenskaplig etik och lusten efter glitter, vilket kommer att få denna briljanta forskare att skumma tv-apparaterna, även om det innebär att han så småningom finner sig själv galjonsfigur av ett korrupt mediepolitiskt system som är omöjligt att stoppa.

Slå inte upp © Netflix

Uppenbarligen är varje hänvisning till en viss hälso- eller ekologisk kris inte tillfällig. Även om scenariot för Titta inte upp pre-COVID-19-utbrottet kan man inte låta bli att jämföra varje scen med de senaste händelserna och hitta kusliga likheter.

Bara karaktären Jennifer Lawrence håller huvudet kallt inför denna rasande och kollektiva galenskap. Det är hon som låter, på ett omedvetet sätt, återknyta vissa huvudpersoner och luta scenariot i en känsla lika uppriktig som kraftfull som slutar med att genomborra åskådarna.

Slå inte upp © Netflix

När filmen väl är över kommer en bitter smak till våra munnar. Faktum är att om Titta inte upp är en perfekt antagen fars, de sista sekvenserna, besvikna, lämpar sig inte längre för leenden utan för att undra över vår världs dumhet och dess tomhet.

Adam McKay sätter ännu en gång, och med talang, fingret där det gör ont i en film som helt enkelt är väsentlig i slutet av året.

Slå inte upp – kosmisk förnekelse9

Bärs av skådespelare i toppen av deras spel, Titta inte upp är en komedi som är både slagkraftig och rivig som inte ens behöver tvinga repliken för att göra narr av våra samtida misslyckanden, utan att försumma känslan i sina slutminuter. Lysande genom och igenom.

Mest

  • Du gillar fyrstjärniga castings
  • Du har smak för kliande komedi
  • Världens undergång skrämmer dig inte

De mindre

  • 2 timmar 18 är lite långt för dig
  • Du föredrar uppriktigt skratt
  • Du är en survivalist


Titta inte upp finns tillgängligt på Netflix sedan 24 december 2021.

Letar du efter ett nytt verk att upptäcka?

Här hittar du alla våra recensioner av filmer, serier, böcker och serier!

Relaterade Artiklar

Back to top button