Skillnader mellan FTTC och FTTP

När vi surfar på Internet använder vi olika enheter och tekniker som möjliggör denna anslutning. Det finns mycket terminologi, funktioner och i slutändan nyckelpunkter som tillsammans ger möjlighet att surfa på nätet, utföra sökningar, använda tjänster och plattformar. Nu kan tvivel ibland uppstå med vissa termer som kan likna varandra. I den här artikeln kommer vi att prata skillnader mellan FTTP och FTTC två termer som dyker upp när vi pratar om fiberoptik.

Vad betyder FTTP

Låt oss först prata om vad det betyder FTTP . När vi pratar om FTTP Internet så pratar vi om det som kallas fiber till anläggningarna eller till och med FTTH (fiber för härden). I grund och botten är en FTTP-tjänst en fiberoptisk kabelanslutning som direkt kopplar internetleverantören till hemmet. När vi talar om ett hus syftar vi på ett privat hus, en butik, ett företag…

Det finns dock en liten skillnad mellan FTTP och FTTH. Den första är den anslutning som går till distributören närmast mottagaren och når den fysiska platsen där den är via exempelvis koaxialkabel eller tvinnat par. Däremot når FTTH direkt till mottagaren.

Man kan säga att FTTP är snabbaste typen av fiber av marknaden, eftersom allt är fiberoptiskt. Detta gör det möjligt att nå maximala hastigheter. Det är idealiskt för att upprätthålla anslutningen och att det inte sker någon förlust och har god stabilitet.

Han har en högre kostnad eftersom kvaliteten är högre. Vi pratar om en teknik som erbjuder maximal hastighet och, som vi nämnde, allt är fiberoptiskt. Det går direkt till mottagaren.

Det kräver en mer komplex installation . Det är särskilt svårt att ta till landsbygdsområden, eftersom mer komplex infrastruktur krävs. Installationstiden blir logiskt sett längre.

Vad betyder FTTC

När vi pratar om FTTC, vi syftar på den optiska fibern som når telestugorna. Till skillnad från FTTP går den i det här fallet inte direkt till slutpunkten. Dessa hyddor kommer med andra ord att ligga några tiotal eller hundratals meter från oss. En traditionell kopparkabel används för att spänna över detta sista ben till mottagaren. Logiskt sett resulterar detta i en signalförlust och därför lägre hastighet. Ju längre vi kommer från denna stuga, desto sämre blir anslutningen sannolikt.

Till skillnad från FTTP har FTTC en lägre kostnad. Vi har angett att den inte direkt når den slutliga adressaten, utan snarare når en stuga av telekommunikation varifrån den sedan distribueras till bostäder, lokaler, företag… Den använder optisk fiber till denna stuga och distribuerar sedan kopparkabelanslutningen.

I detta fall, dess installation är lättare . Det är lättare att ta med sig till landsbygden. Vi kan säga att FTTC är en blandning mellan kopparkabel och fiberoptik, eftersom den använder båda. Detta ger den begränsad bandbredd till skillnad från FTTP som har högre bandbredd, med tanke på framtida anslutningar. Tiden för att slutföra installationen är kortare.

Internethastighet är en grundläggande faktor för användarna. Det spelar ingen roll om vi är privata användare eller företag med större behov, snabbhet är något som betyder mycket. Därför, i denna mening, finns det betydande skillnader. FTTC erbjuder inte samma hastighet som FTTP, som har högre kapacitet.

Kort sagt, som vi har sett, finns det skillnader mellan FTTP och FTTC. Det är sant att vi i båda fallen har att göra med fiberanslutningar som erbjuder bra hastigheter för vår vardag, men det finns vissa nyckelpunkter som gör det ena eller det andra alternativet användbart för vissa användare.

Relaterade Artiklar

Back to top button