Skatter: ett datorfel påverkar hundratusentals skattedeklarationer

skatter

Skattedeklarationer för innevarande år, för en av programvaran för elektronisk datautbyte (EDI), har fortfarande inte behandlats. Det handlar om flera hundra tusen användare. Fyra dagar efter att ha gjort officiell förekomsten av bland annat ett fel som förhindrar behandlingen av dessa uppgifter, medger Generaldirektoratet för offentliga finanser (DGFiP) att problemet fortfarande inte är löst.

Således har en ny kalender, som sträcker sig från början av oktober till slutet av december, införts av DGFiP. Det senare säkerställer att buggen drabbar mindre än en miljon skattehushåll.

Läs också:
Skatter: Google hjälper skattemyndigheterna att spåra bedragare

Tillbaka till skolan störd för DGFiP- och EDI-användare

Har du fortfarande inte din aktuella skattesats, eller har du (ännu) inte fått en överföring från skattemyndigheten för en överbetalning avseende den? Detta är normalt om du är ett av de hundratusentals skattehushåll som drabbats av buggen i en av programvaran för datordatautbyte (EDI). Man bör komma ihåg att många yrken, oavsett om de är jordbrukare, hantverkare eller handlare, använder tredjepartstjänster, såsom auktoriserade revisorer, som en del av analysen av sin årliga balansräkning före inkomstskatten.

Deras skattedeklaration kommer dock att få svårt att behandlas under de kommande veckorna. Av goda skäl, en av EDI-programvaran som används av dessa ” betrodd tredje part », enligt DGFiP, är offer för en bugg som hindrar skattemyndigheterna från att behandla de mottagna deklarationerna. Ett allvarligt irritationsmoment när vi befinner oss i en nyckelperiod på året. Skolårsstarten i september är i synnerhet en utgiftsperiod, särskilt inom ramen för läsårsstarten, och många individer kommer till exempel inte att kunna dra nytta av en uppdatering av sin avgiftssats.

Läs också:
Den schweiziska kantonen Zug accepterar nu Bitcoin (BTC) och Ether (ETH) för skattebetalning

Ett förslag till nytt schema

DGFiP bekräftar å sin sida att detta antal fall är mindre än en miljon av de nästan fyrtio miljoner skattehushållen i staten. Omfattningen av fenomenet är ändå inte försumbar, som sagt på RMC David Mulé, auktoriserad revisor för COGEP Orléans som använder den berörda EDI-mjukvaran: “ Hos oss är alla kunder berörda: vi har därför 60 000 kunder inom gruppen som är blockerade “.

Enligt Västra Frankrike DGFIP stötte på en rad tekniska och ekonomiska svårigheter som försenade integrationen av deklarationer som gjorts i EDI “, enligt ett uttalande från ekonomi- och finansministeriet. Och förvaltningen har alltså föreslagit en uppdaterad kalender för utgången av innevarande år.

IR-PS-skatteaviseringar och återbetalningar av överbetalningar kommer att vara tillgängliga från 1 oktober. EDI-IR-deklarationer i det privata området kommer att göras tillgängliga i mitten av oktober, medan EDI-IR-skattemeddelanden kräver ” kompletterande behandlingar kommer att finnas tillgänglig den 15 december. Slutligen kommer återbetalningen av överbetalningar för samma EDI-HR-deklarationer att träda i kraft den 17 december. Låt oss hoppas att DGFiP nu kan hålla sig till detta nya schema.

Källor: RMC/BFMTV
, Västra Frankrike
, Actu.fr

Relaterade Artiklar

Back to top button