Skäl att använda privat DNS

När vi surfar på Internet kan vi stöta på många protokoll, många funktioner och funktioner. Några av dem kan hjälpa till att förbättra vår integritet och säkerhet på webben. Men vid andra tillfällen kan vi använda tjänster som utsätter båda dessa faktorer för risker. Idag ska vi berätta vad DNS är och varför det är värt att använda privat DNS . Vi kommer alltid att ge några tips för att förbättra vår säkerhet och integritet.

Vad är DNS-servrar

Först och främst kommer vi att börja med att förklara vad DNS . Vi kan säga att det är domännamnssystemet. Det är ett system som gör att enheter som är anslutna till nätverket kan översätta namn som är begripliga för människor på ett eller annat sätt. Varje DNS-server använder en databas för att associera denna information med varje namn.

I grund och botten kan vi säga att DNS-protokollet är används för att tilldela namn till IP-adresser. Istället för att behöva sätta en serie siffror som är mycket svåra att memorera, vilket skulle vara IP-adresserna för varje sida, lägger vi helt enkelt webbadressen. Till exempel RedesZone, Google… istället för dess motsvarande IP-adress som är vad en DNS-server översätter.

Det finns olika typer av DNS-servrar som vi kan använda på våra enheter. Vissa kan till och med förbättra internethastigheten. Det kan också ha en positiv eller negativ inverkan på säkerheten. Vi kan säga att det finns privata DNS-servrar och även vanliga servrar.

I vårt fall kommer vi att förklara skillnaderna mellan privata och normala DNS-servrar. Vi kommer att nämna skälen till varför det kan vara bekvämt att använda den förra. På så sätt kan vi ha fler garantier när vi surfar.

Varför det är värt att använda privata DNS-servrar

Normala eller offentliga DNS-servrar, som vår operatör kan använda, krypterar i allmänhet inte anslutningen som tillåter översättning när skriva en URL . Det vill säga när vi skriver till exempel RedesZone.net i webbläsarfältet ansluter vår enhet till en DNS-server. Denna server fungerar som en telefonkatalog för att ersätta detta namn som vi anger med IP-adressen som tar oss till tjänsten. Denna anslutning, denna process, är normalt inte krypterad.

Och det? Detta innebär att vi är mottagliga för attacker där en hackare kan omdirigera dessa DNS-frågor till skadliga webbplatser. På så sätt kan de infektera enheten eller lura oss med falska sidor.

Många privata servrar använder verktyg för att öka säkerheten i sådana fall. Detta kallas till exempel DNS över HTTPS eller DNS över TLS. Detta krypterar all kommunikation mellan vår enhet och DNS-servern. Krypterad data kan inte läsas utan en privat nyckel, som angriparen ska ha.

Detta uppmanar många experter att ge råd om användningen av privata DNS-servrar istället för att använda servrar offentliga eller generiska på våra enheter. Tänk så klart på att inte alla datorer tillåter byte av DNS, även om de flesta gör det idag. På så sätt kan vi öka vår säkerhet när vi surfar i nätverket och därmed undvika problem som kan påverka våra enheter och i slutändan vår integritet.

I en tidigare artikel förklarade vi hur man ändrar dns-server i windows 10 . Vi visar även en lista över bästa dns-servrarna .

Kort sagt, om man vill förbättra säkerheten när man surfar på nätet är en bra idé för många datorsäkerhetsexperter att använda privata DNS-servrar. Vi har olika alternativ tillgängliga för oss. Vi vet redan att det är viktigt för användarna att hålla våra enheter igång smidigt, samt att upprätthålla säkerhet och integritet.

Relaterade Artiklar

Back to top button