Ska jag inaktivera en Windows-tjänst?

Om du någonsin har letat efter sätt att påskynda saker Windows-dator(Windows-dator), har du förmodligen stött på flera webbplatser som föreslår att inaktivera eller inaktivera vissa tjänster fönster. Andra webbplatser säger att det är farligt och att du aldrig ska bråka med tjänsterna fönster. Så vem har rätt?

Tja, argumentet kan i princip delas upp i om du vet vad du gör. Enligt min mening, om du inte ens vet vad det är windows tjänst(Windows-tjänst), du borde verkligen inte inaktivera någon tjänst. Om du har grundläggande kunskaper om tjänster och program kan du endast inaktivera tjänster som inte kommer från Microsoft.

Som en allmän regel inaktiverar jag aldrig några tjänster som är installerade med Windows som standard eller från Microsoft . Om du tror att en tjänst inte behövs och kan göra din dator långsammare, sök efter den på Google och försök sedan avinstallera programmet eller funktionen Windows som först skapar tjänsten.

Men när du inaktiverar tredjepartstjänster minskar dina chanser att förstöra något på din dator avsevärt. De flesta av dessa tredjepartstjänster behöver inte vara aktiverade. De används vanligtvis för att söka efter uppdateringar bakgrund eller något(bakgrund eller något) sådär.

Windows Services Plats

för det första(För det första) finns det två sätt att visa alla tjänster på din Windows-dator. Du kan gå till menyn ” Start” och skriv in (Starta och skriv)tjänster att öppna skrivbordsapplikation,(skrivbordsapp) eller ange MSCONFIG att öppna systeminstallationsverktyg(systemkonfigurationsverktyg).

Gå till ” Tjänster(Tjänster)” och du kommer att se en lista över alla tjänster med bockar bredvid var och en. Om du avmarkerar tjänsten kommer den att inaktiveras nästa gång du startar om din dator.

Ett annat sätt är att klicka på ” Start(Start)” och skriv in tjänster som också kommer att lista alla tjänster, men varje tjänst måste inaktiveras manuellt och du kan inte snabbt dölja alla tjänster Microsoft som i (Microsoft)MSCONFIG . En fördel är dock att den ger dig en detaljerad beskrivning av varje tjänst.

Utforska tredjepartstjänster

Markera rutan i MSCONFIG Dölj alla Microsoft-tjänster(Dölj alla Microsoft-tjänster) . Som jag nämnde tidigare, bryr jag mig inte ens om att inaktivera någon Microsoft Service,(Microsoft-tjänst) eftersom det inte är värt besväret du kommer att stöta på senare. Många webbplatser kommer att berätta vad du ska inaktivera tjänst X eller tjänst Y eftersom de bara används när din dator är en del av en domän, eller så behövs de bara när (tjänst X eller tjänst)Windows en viss funktion är aktiverad, etc., men du kan aldrig vara säker på det. när tjänsten plötsligt behöver startas och användas.

När du har gömt tjänsterna Microsoft , bör du verkligen sitta kvar med högst 10 till 20 tjänster. Om du har fler har du förmodligen för många program installerade på din dator. Om du har många av dem och behöver alla dessa program, kommer antagligen att göra din dator snabbare om du inaktiverar några tjänster.

Så hur vet du vilken tjänst du ska inaktivera och vilken du ska lämna? De enda tredjepartstjänsterna jag har stött på som du inte borde Rör(t touch), är de som innehåller orden ” trådlös anslutning(trådlöst)”, ” intel ” eller ” visa(display) » . Trådlös styr din wifi-kort,(Wi-Fi-kort) och om du inaktiverar den här tjänsten försvinner din trådlösa anslutning.

Hos Intel(Intel) Ganska många tjänster och jag brukar bara lämna dem ifred eftersom de aldrig använder mycket minne och inte laddas CPU(CPU) . Slutligen måste alla grafikkortstjänster förbli aktiverade. Detta inkluderar allt relaterat till NVIDIA eller AMD eller med ordet grafisk konst”(grafik) in Service namn(Service namn) . Förutom det är allt annat rättvist spel.

Låt oss titta på några tjänster på min dator. Som du kan se har jag praktiskt taget inaktiverat alla uppdateringsrelaterade tjänster. Betyder detta det Adobe och Google-program(Adobe och Google-program) kommer aldrig att uppdateras? Nej, det betyder bara att jag måste göra det manuellt, vilket jag gör hela tiden i alla fall, så det spelar egentligen ingen roll för mig. Jag stängde också av Steam och TechSmith(Steam och TechSmith) eftersom jag inte använder dessa program särskilt ofta och tjänsterna aktiveras automatiskt när programmen startar.

Det är värt att nämna en gång att om du avmarkerar en tjänst här betyder det inte att den aldrig kommer att köras på en dator igen. Det betyder bara att den inte startar automatiskt första gången du startar din dator. När du startar ett program manuellt startas även de tjänster som är kopplade till det programmet automatiskt.

Ljudtjänster Intel Rapid Storage , Malwarebytes , NVIDIA och Realtek(NVIDIA och Realtek ljudtjänster) Jag lämnade aktiverat av uppenbara skäl. Jag vill att mitt anti-malware-program ska fungera och jag vill att min grafik och ljud ska fungera korrekt. Om du inte är säker på Service namn(tjänstens namn), vad den gör eller vilket program den är kopplad till, gå till den andra tjänsteappen jag nämnde och försök läsa beskrivningen. Allt du inte är säker på bör lämnas aktiverat.

Dessutom, om du inaktiverar något du tror är nödvändigt, gå bara tillbaka till MSCONFIG och markera rutan för att aktivera det igen. Om du bara bråkar med tjänster som inte kommer från Microsoft är det inte mycket du kan förstöra. Jag rekommenderar också att inaktivera en tjänst åt gången, starta om, arbeta på datorn ett tag och sedan prova en annan tjänst.

Slutligen kan du upptäcka att vissa program körs som inte visas i listan över tjänster. I dessa fall måste du inaktivera autorun för program som finns i en annan sektion. Om din dator är långsam, kolla in mitt tidigare inlägg om hur du snabbar upp ditt arbete. Windows . Njut av!

Om du någonsin har sökt efter sätt att göra din Windows-dator snabbare, har du förmodligen stött på flera webbplatser som föreslår att du stänger av eller inaktiverar vissa Windows-tjänster. Andra webbplatser säger att det är farligt och att du aldrig ska bråka med Windows-tjänster. Så vem har rätt?

Tja, argumentet kan i princip delas upp i huruvida du vet vad du gör eller inte. Enligt min åsikt, om du inte ens vet vad en Windows-tjänst är, bör du verkligen inte inaktivera någon tjänst. Om du har en grundläggande förståelse för tjänster och program är det OK att endast inaktivera tjänster som inte kommer från Microsoft.

Som en allmän regel inaktiverar jag aldrig någon tjänst som kommer installerad med Windows som standard eller som är från Microsoft. Om du tycker att en tjänst är onödig och kanske gör din dator långsammare bör du googla på den och sedan försöka avinstallera programmet eller Windows-funktionen som skapar tjänsten i första hand.

Men när du inaktiverar icke-Microsoft-tjänster minskar dina chanser att förstöra något på din dator avsevärt. De flesta av dessa tredjepartstjänster behöver inte nödvändigtvis vara aktiverade. De är oftast där för att leta efter uppdateringar i bakgrunden eller något liknande.

Windows Services Plats

För det första finns det två sätt att se alla tjänster på din Windows-dator. Du kan gå till Start och skriva in tjänster för att öppna skrivbordsappen eller så kan du skriva in MSCONFIG för att öppna systemkonfigurationsverktyget.

Gå vidare och klicka på Tjänster fliken och du kommer att se en lista över alla tjänster med bockar bredvid var och en. Om du avmarkerar tjänsten kommer den att inaktiveras nästa gång du startar om datorn.

Den andra metoden är att klicka på Start och skriv in tjänster, som också listar alla tjänster, men varje tjänst måste inaktiveras manuellt och du kan inte dölja alla Microsoft-tjänster snabbt som du kan i MSCONFIG. Den enda fördelen är dock att den ger dig en detaljerad beskrivning för varje tjänst.

Undersök icke-Microsoft-tjänster

I MSCONFIG, gå vidare och kontrollera Dölj alla Microsoft-tjänster. Som jag nämnde tidigare, bråkar jag inte ens med att inaktivera någon Microsoft-tjänst eftersom det inte är värt de problem du kommer att få senare. Många sajter kommer att berätta för dig att det är OK att inaktivera tjänst X eller tjänst Y eftersom den bara används när din dator är en del av en domän eller bara behövs när en viss funktion är aktiverad i Windows, etc., men du kan aldrig riktigt vara säker när en tjänst plötsligt måste startas och användas.

När du väl gömt Microsoft-tjänsterna bör du egentligen bara ha cirka 10 till 20 tjänster på max. Om du har mer än så har du förmodligen alldeles för många program installerade på din dator. Om du har en hel del och du behöver alla dessa program, kommer antagligen din dator att köras snabbare om du inaktiverar några av tjänsterna.

Så hur vet du vilken tjänst du ska inaktivera och vilken du ska lämna ifred? De enda tredjepartstjänster jag har stött på som du inte bör röra är alla som har orden trådlös, intel eller visa i dem. De trådlösa styr ditt Wi-Fi-kort och om du inaktiverar den tjänsten försvinner din trådlösa anslutning.

Intel har en hel del tjänster och jag brukar bara lämna dem ifred eftersom de aldrig använder mycket minne eller äter upp processorn. Slutligen bör alla grafikkortstjänster förbli aktiverade. Detta inkluderar allt med NVIDIA eller AMD eller ordet grafik i tjänstens namn. Utöver det är allt annat ett rättvist spel.

Låt oss ta en titt på några tjänster på min dator. Som du kan se inaktiverade jag i princip alla tjänster som är relaterade till uppdateringar. Så betyder detta att Adobe- och Google-program aldrig kommer att uppdateras? Nej, det betyder bara att jag måste göra det manuellt, vilket jag kommer på mig själv att göra hela tiden ändå, så det är ingen stor sak för mig. Jag inaktiverade också Steam och TechSmith eftersom jag inte använder dessa program särskilt ofta och tjänsterna slås på automatiskt när jag startar programmen.

Det är värt att nämna en gång att om du avmarkerar en tjänst här betyder det inte att den aldrig kommer att köras igen på datorn. Det betyder bara att den inte startar automatiskt när datorn startar upp. När du kör programmet manuellt kommer tjänsterna som är associerade med det programmet också att starta automatiskt.

Jag höll Intel Rapid Storage, Malwarebytes, NVIDIA och Realtek ljudtjänster aktiverade av uppenbara skäl. Jag vill att mitt anti-malware-program ska köras och jag vill att min grafik och ljud ska fungera korrekt. Om du inte är säker på tjänstens namn vad den gör eller vilket program den är associerad med, gå till den andra tjänsteappen jag nämnde och försök läsa beskrivningen. Allt som du inte är säker på bör du låta vara aktiverat.

Dessutom, om du inaktiverar något som du tycker behövs, gå helt enkelt tillbaka till MSCONFIG och markera rutan för att återaktivera det. Om du bara bråkar med tjänster som inte kommer från Microsoft finns det inte mycket du kan förstöra. Jag rekommenderar också att du inaktiverar en tjänst åt gången, startar om, arbetar på din dator ett tag och sedan provar en annan tjänst.

Slutligen kan du hitta vissa program som startar upp som inte visas i listan över tjänster. I dessa fall måste du inaktivera startprogrammen, vilket finns i ett annat avsnitt. Om din dator är långsam, kolla in mitt tidigare inlägg om hur du snabbar upp Windows. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button