Ska du förbjuda Kaspersky från din dator som Tyskland rekommenderar?

Hacker © © Mika Baumeister / Unsplash

Federal Office for Information Security (BSI), det organ som ansvarar för cybersäkerhet i Tyskland, rekommenderar att ta bort Kaspersky från sin dator och hitta ett alternativ tillantivirus ryska.

Enligt tyska myndigheter kan Kreml använda plattformen för att utföra cyberattacker, eftersom striderna i Ukraina blir allt mer våldsamma.

En mycket hög risk för ryska cyberattacker

I sitt uttalande förklarar BSI att kriget i Ukraina medför en ökad risk för ryska cyberattacker och enligt det, Kaspersky ” kan utföra offensiva operationer, tvingas att attackera målsystem mot sin vilja, eller omedvetet spioneras på som offer för en cyberoperation, eller missbrukas som ett verktyg för attack mot sina egna klienter “.

Varningen från de tyska myndigheterna riktar sig särskilt till enheter ” strategisk “. De citerar särskilt statliga institutioner, kritisk infrastruktur, företag av särskilt allmänt intresse, tillverkningsindustri och viktiga samhällsområden som kan vara främsta mål för ryska hackare.

De franska myndigheterna har å sin sida också framfört anklagelser i denna riktning, samtidigt som de fortfarande är mer försiktiga: ” I det aktuella sammanhanget kan användningen av vissa digitala verktyg, i synnerhet Kaspersky-företagets verktyg, ifrågasättas på grund av deras koppling till Ryssland. I detta skede är det inget objektivt inslag som motiverar att man ändrar bedömningen av kvalitetsnivån på de produkter och tjänster som tillhandahålls. “.

Kaspersky har redan anklagats för instrumentalisering av Kreml

Detta beslut är inte baserat på en teknisk bedömning av Kasperskys produkter – som vi kontinuerligt har förespråkat med BSI och över hela Europa – utan snarare på politiska grunder. säger Kaspersky. Företaget specificerar också att dess databehandlingsinfrastruktur flyttades till Schweiz 2018, och att filerna som delas av tyska användare av dess produkter specifikt behandlas av två datacenter i Zürich. ” Kaspersky är ett privat globalt cybersäkerhetsföretag och som ett privat företag har det ingen koppling till den ryska regeringen eller någon annan regering ” säger företaget.

Kasperskys huvudkontor ligger dock verkligen i Moskva, och BSI:s oro härrör i synnerhet från det faktum att antiviruset, liksom dess motsvarigheter, har tillgång till de känsligaste delarna av datorer för att kunna fungera. , vilket skulle kunna göra det till en valfri produkt för de ryska myndigheterna. Vidare förklarar den tyska myndigheten att denna typ av programvara kommunicerar mycket ofta med sina servrar, särskilt för uppdateringar.

BSI:s beslut är inte utan meriter. 2017 tillkännagav USA ett förbud mot användningen av Kaspersky-produkter i alla sina regeringssystem, efter att flera rapporter hävdade att Kreml använde antiviruset för att spionera på landet.

Med tanke på det mycket spända geopolitiska sammanhanget mellan Ryssland och västvärlden kan man föreställa sig att Moskva utnyttjar Kaspersky för att utföra cyberattacker. Dess potentiella offer skulle dock troligen vara nyckelinfrastrukturer, vilket garanteras av BSI. För enskilda individer är det därför upp till var och en att fatta ett beslut för egen del, även om myndigheternas varningar inte ska tas lätt på.

Om samma ämne:
Hur avinstallerar man ett antivirusprogram?

Källor: Världen, Vice

Relaterade Artiklar

Back to top button