Sir Clive Sinclair, skaparen av ZX Spectrum och persondatorpionjär, har dött

Sir Clive Sinclair

Sir Clive Sinclair, entreprenören och uppfinnaren som spelade en stor roll i att demokratisera hemdatorn, inklusive skapande av den berömda ZX Spectrum 48K, har dött 81 år gammal i sitt hem i London av komplikationer från en lång sjukdom.

Hans ZX Spectrum 48K-dator, släppt 1982, kommer att ha inspirerat en hel generation genom hans flaggskeppsvideospel som Jetset Willy, Sabotör!, chuckie ägg, Midnattens herrar eller Riddare Lore.

Läs också:
TV-spel: när passionen fortfarande var i rutan…

Mot demokratisering av hemdatorer

Historien om Sir Clive Sinclair är en framgångssaga som många stora uppfinnare i vår historia. Särskilt intelligent och nyfiken lämnade han ändå skolan vid 17 års ålder och arbetade i fyra år som teknisk journalist. Men hans mål är redan klart: detta jobb kommer att tillåta honom att samla in tillräckligt med pengar för att starta sitt företag. Sinclair Radionics.

Små och stora uppfinningar följer sedan på varandra. I början av 1970-talet tog han sig an miniräknare som på den tiden var minst lika stora som kassaapparater. Och han lyckas faktiskt skapa en serie miniräknare som är små och lätta nog att få plats i fickan. Enligt hans dotter Belinda, ” han ville göra saker små och billiga så att folk kunde komma åt dem “.

Det var 1980 som dess allra första datormodell släpptes, ZX80, som revolutionerade marknaden. Mycket prisvärt, oavsett om det är i satsform eller monterat, priset var bara en femtedel av det för andra hemdatorer som säljs samtidigt! 50 000 exemplar såldes, sedan 250 000 exemplar av dess efterträdare, ZX81. Och det var 1982 som han släppte sin mest emblematiska modell: ZX Spectrum 48K, en direkt konkurrent till Commodore 64.

Läs också:
Montreal, Eldorado av franska tekniktalanger? Quebec i förförelseläge

Men också några floppar

Genom sitt ZX Spectrum 48K har Sir Clive Sinclair blivit en stor aktör i utvecklingen av den brittiska videospelsindustrin. Rik och berömd blev han till och med adlad i juni 1983. Men uppfinnaren upplevde också några misslyckanden, trots hans briljanta idéer, som inte alltid var anpassade till sin tid. Detta är särskilt fallet med Sinclair C5, en batteridriven trehjuling som han kommer att lansera 1985.

En modell som säkert skulle hitta sin plats bättre idag. Men vid den tidpunkten väckte fordonet oro från kritiker, som fann det för lågt för att ses av bilister. Sinclair C5 kommer inte att nå sina försäljningsmål, så mycket att Sinclairs fordon kommer att vara i tvångslikvidation i oktober samma år. Och slutligen, året därpå, kommer entreprenören att sälja sitt IT-företag till Amstrad.

Det var idéerna, utmaningen som han tyckte var spännande. Han hade en idé och sa: “Det är ingen idé att fråga om någon vill ha det, för de kan inte föreställa sig det” sa hennes dotter Belinda.

Källa: Väktaren

Relaterade Artiklar

Back to top button