Simens visade sitt första vätgaståg. Mireo Plus H är Tysklands sätt att minska CO2-utsläppen

Beskedet om det nya väteeuropeiska tåget beror på Siemens Mobility, d.v.s. en filial till ett tyskt företag med fokus på utveckling av nya transportmedel. Även om prioriteringen i denna fråga tillhör polackerna (det Bydgoszcz-baserade företaget Pesa presenterade sitt eget vätelokomotiv redan i september 2021), Mireo Plus H lovar också att vara intressanta enheter.

Det skryter företaget med användningen av fordonet kommer att förhindra utsläpp av 45 tusen. ton CO2 under den 30-åriga livslängden jämfört med att använda en bil med en konventionell drivning (förbränningsmotor). Förutom att Mireo Plus H ska vara miljövänlig (endast vattenånga släpps ut vid användning) ska vätgaståget vara i nivå med prestanda för lok som använder dieselbränsle.

Enligt pressmeddelandet implementeras Simensa-tåget med två enheter som en del av H2goesRail-projektet finansierat av det federala ministeriet för digitalisering och transport (13,74 miljoner euro, eller 64,6 miljoner PLN) är att färdas upp till 800 km med en hastighet av 160 km/h. Dessutom ska fordonet kännetecknas av hög acceleration (1,1 m/s2) och dragkraft på en nivå 1,7 MW. Det lades också till trebilsversionen kommer att kunna resa upp till tusen kilometer. Michael Theurer, statssekreterare vid det federala ministeriet för digitalisering och transport, beskriver det bredare sammanhanget för den diskuterade investeringen:

I koalitionsavtalet lovade den federala regeringen att elektrifiera 75 procent. järnvägsnät till 2030. Här kan alternativa drivningar bidra till att minska avgasutsläppen från järnvägstransporter. H2goesRail-projektet kommer inte bara att testa användningen av väte i järnvägstransporter, utan kommer också att avsevärt utveckla denna teknik. På så sätt kommer vi att kunna bedriva praktiskt taget klimatneutral verksamhet på järnvägen som annars bara skulle behöva elektrifieras till stor ansträngning och kostnad.

Företaget nämnde också tankningssystemet, som “För första gången” gör det att tåget kan tankas med vätgas lika snabbt som i fallet med diesellokomotiv. Inga fler detaljer har avslöjats om denna teknik, men det kommer att vara möjligt att ta reda på om det hela fungerar redan 2024, då Mireo Plus H börjar användas för att transportera passagerare mellan Tübingen, Horb och Pforzheim, och ersätter traditionella tåg på dessa vägar.. De första testerna är planerade att börja 2023.

Relaterade Artiklar

Back to top button