Sharp signerar den första smarttelefonen utrustad med en 1-tums fotosensor

Sharp Aquos R6 © © Sharp

Japanska Sharp har precis annonserat sin Aquos R6, en smart telefon som har den huvudsakliga egenskapen att bära en 1-tums fotosensor täckt med en lins designad av Leica. Denna sensorstorlek är ovanlig på smartphones och är vanligtvis avsedd för kompaktkameror.

Mer än generad internationellt av amerikanska sanktioner verkar Huawei ha förlorat sin partner Leica. Nu förknippat med Sharp, signerar det tyska varumärket idag linsen monterad på den enorma 1-tums fotosensorn på Aquos R6.

Läs också:
DxOMark erbjuder en ny poäng för att utvärdera energiförbrukningen för våra smartphones

En sensorstorlek som finns på vissa kompakta enheter

Om den här typen av sensorer överraskar på smartphones beror det på att den vanligtvis finns på små kompaktkameror, som Sony RX100… och därför på enheter som enbart är dedikerade till fotografering. Att lägga till en sensor av denna storlek till en mobil är en tour de force. Som jämförelse nöjer sig den senaste Xiaomi Mi 11 Ultra, en fotomästare, med en mindre sensor, 1/1,12 tum. Som Android Authority påpekar arbetar Sony enligt uppgift på en 1-tums sensor för smartphones, men det är för närvarande oklart om Aquos R6 i hemlighet är den första att dra nytta av den, med Sharp som ännu inte kan säga vem som är dess leverantör.

Observera att Panasonic 2014 lanserade sin CM1, den första Android-smarttelefonen som officiellt är utrustad med en 1-tums sensor. Enheten var dock en nischprodukt, halvvägs mellan smartphonen och kompaktkameran, och var egentligen inte avsedd för allmänheten.

Läs också:
Samsung dominerar smartphonemarknaden under första kvartalet 2021

Aquos R6 en avancerad smartphone med en 240 Hz OLED-skärm

På denna 1-tums huvudsensor glädjer Leica oss med ett eget objektiv som öppnar på f/1,9. En större öppning än de flesta av huvudmodulerna som tävlingen valt. Huvudkameran i Aquos R6 är därför en ultravidvinkel. Det kommer därför att bli nödvändigt att använda den digitala zoomen för att återgå till en tätare inramning.

För resten har Aquos R6 en 6,6-tums Pro IGZO OLED-panel för 2K-upplösning (2 730 gånger 1 260 pixlar). Denna skärm illustreras särskilt av en uppdateringsfrekvens som kan gå upp till 240 Hz, medan dess maximala luminans meddelas till 2 000 nits. Om dessa specifikationer stämmer kan det vara den mest avancerade OLED-panelen på smartphonemarknaden.

Enheten har annars ett klassiskt tekniskt blad för toppen av sortimentet, som samlar en Snapdragon 888, 12 GB RAM, 128 GB lagring och ett 5 000 mAh batteri. Aquos R6 kommer till Japan i juni. Priset har ännu inte offentliggjorts, men det kommer att marknadsföras väl internationellt.

Källa: Gränsen, Android Authority

Relaterade Artiklar

Back to top button