Serie 1-test: en solid introduktion till Harley-Davidson elcyklar

Serie 1 Mosh Rush CTY 2021 Clubic test © Clubic / Matthieu Lauraux

Efter LiveWire elektrisk motorcykel, Harley-Davidson ger sig ut på elcykeläventyret med sitt märke Serial 1. Det tar med sig 3 modeller till Europa, inklusive två Rush/CTY och Mosh/CTY. Vi kunde tillbringa två timmar på deras styre på Paris gator, med regissören Aaron Franck.

Sammanfattning

Design: robusthet och uppmärksamhet på detaljer

Det ser inte ut som en Harley-Davidson, och det är normalt: det amerikanska märket försöker inte kopiera och klistra, förklarar Aaron Franck, chef för varumärket, närvarande i Paris för detta test. Serie 1 vill erövra en ny kundkrets, trots att namnet frammanar den första racerbilen från 1903. Rush/CTY (grå), den mest exklusiva, står på 27,5-tumshjul och har två ramar, en klassisk och den andra urbana ” Steg igenom”.

Serial 1 Rush CTY 2021 © Serial 1 Rush CTY 2021

Stilen är modern och skarp, långt från kurvorna och retro Harley. För att utstråla kvalitet har Serial 1 förfinat integrationen av kablarna och den tvåfärgade färgen med en matt effekt, och fått svetsarna att försvinna. Urban, den här cykeln inkluderar bagagehyllor som klarar 10 kg last, stänkskärmar och till och med ett handskfack i ramen. Denna utrustning ingår inte i Mosh/CTY (svart), fritidsorienterad nybörjarmodell.

Framtill har cykeln två lampor, en upplyst “1”-logotyp och den riktiga i mitten av styret. På Mosh/CTY-modellen har den senare en ljussensor (via lägeskontroll), alltså automatisk. Baktill är de två lamporna kraftfulla, på var sida om hjulnavet. I staden kan detta vara ett problem eftersom det är väldigt lågt, och hjulen kan lätt dölja sin ringa storlek. Åtminstone blinkar de i retardation för att varna bakom dig.

Serie 1 Mosh CTY 2021 styre © Clubic / Matthieu Lauraux

Totalt väger de två Rush/CTY 27 kg (26,8 exakt för den klassiska ramen), vilket är väldigt tungt för en urban VAE, medan Mosh/CTY sjunker till 21,9 kg.

Körning: lätt och maximal effekt

Genom att trycka på batteri- eller skärmknappen så startas serie 1. Dessa knappar stoppar cykeln, som också stänger av sig själv efter 7 minuters inaktivitet. Tack vare den bakre motorn och batteriet nära fötterna är Rush/CTY:s tyngdpunkt mycket låg. Det märks tydligt i stora manövrar eller snäva svängar, där tyngdkänslan minskar. Mosh/CTY är ännu trevligare med 5 kg mindre, utan att göra anspråk på intrycket av en cykel utan assistans som Serie 1 har. Det är fortfarande en cykel som närmar sig 22 kg.

Serie 1 Rush CTY 2021 transmission © Clubic / Matthieu Lauraux

Brose S Mag-motorn valdes för sitt stora vridmoment på 90 Nm. Den måste faktiskt säkerställa 20 miles per timme över Atlanten (32 km/h), därför mycket tillräckligt för vår gräns på 25 km/h. För de tre cyklarna finns det 4 mycket distinkta elektriska assistanslägen: Eco, Tour, Sport och Boost. De två första är anständiga för lägenheten, den tredje klarar några klättringar och Boost levererar hela potentialen. Motorn är kopplad till Enviolo AutomatiQ kontinuerligt variabel transmission i det bakre navet, via Gates flexibla kolfiberrem. Att köra är alltså väldigt naturligt, utan att behöva oroa sig för att växla. Inte vid något tillfälle känner du brist på hjälp på Rush/CTY i Boost-läge, speciellt eftersom du kan justera rotationen av transmissionen via Enviolo-applikationen.

Mosh/CTY har inte detta system och körs via en enkel hastighet enkel hastighet. De 90 Nm är till och med för mycket, eftersom cykeln är lättare och tenderar att slå hårt i de två övre lägena. Bortom elassistansen, om vi lätt kan nå 30 km/h på Rush/CTY, är enkelhastigheten här för kort på Mosh/CTY, vilket får oss att trampa i vinden.

Serie 1 Rush CTY 2021 ljustransmission © Clubic / Matthieu Lauraux

Komforten på båda cyklarna är mycket bra, trots avsaknaden av främre stötdämpare. Schwalbe Super Moto-X-däck är till för att radera brister i asfalten, små trottoarer och kullerstenar i städerna. Men du måste ändå vara försiktig så att du inte stressar med dem, dessa Serial 1:or, eftersom de förblir tunga och styva på ojämna vägar. De förblir ändå mycket stabila där, även vid inbromsning i 30 km/h nedförsbacke. De 4-kolvs bromsokskivorna på Rush (2-kolvar på Mosh) har något att göra med det, vilket säkerställer stark kraft hela tiden och progressivitet.

För att förbättra komforten hade vi förmodligen valt en annan sadel. Den här är verkligen för tunn för vår smak, men som tur är är den lätt att byta ut.

Serie 1: monstruös autonomi

De två versionerna av Rush/CTY har inte samma typ av batteri. Normalt, säger Aaron Franck: det är att frigöra allt tillgängligt utrymme och röra benen utan problem på Step Thru. På denna modell överstiger och ackumulerar den inte 526 Wh kapacitet, mot 706 Wh för Mosh än den klassiska Rush.

Serie 1 Rush Mosh CTY 2021 batteri © Clubic / Matthieu Lauraux

På vår korta resa, omöjligt att bevisa deras verkliga autonomi. I teorin kommunicerar Serie 1 mellan 42 och 190 km beroende på batteri eller körning på Rush, Mosh visar 56 till 168 km. Med tanke på kapaciteten kan vi uppskatta mellan 90 och 100 km med Boost Mode på Rush/CTY.

Avtagbart via nyckel, batteriet kan även laddas direkt på cykeln. En full laddning skulle pågå i mindre än 5 timmar på 529 Wh och 6h30 på 706 Wh, eller 75 % återvinningsbar mellan 2h30 och 3h. Aaron Franck bekräftar en 2-års garanti för batteriet, vars livslängd skulle vara 1 200 cykler.

Skärm: tydlig men begränsad information

På bilderna från detta test märker vi två typer av display och kontroller. Den av Rush/CTY är en riktig skärm signerad Brose, med en mycket enkel display. Den läser av hastigheten med decimal i vitt, indikatorlampan på/av uppe till vänster och batterimätaren i det övre/högra hörnet. Det stora färgade “L” längst ner till vänster indikerar det aktiverade läget.

Serie 1 Rush CTY 2021-skärm © Clubic / Matthieu Lauraux

Mosh/CTY erbjuder något enklare, med en liten låda med 3 knappar. En används för att slå på eller av, de andra två för att ändra läge. De 5 lysdioderna visar batterinivån i grönt och det aktiverade lägesnumret i blått. En liten nackdel: de är svåra att läsa, eftersom de är placerade på sidan av kontrollern.

Det måste erkännas att det är lite billigt i toppen av sortimentet. Observera att Harley-Davidson för närvarande arbetar på en applikation i samarbete med Google. Å andra sidan är inget elektroniskt stöldskyddssystem under utredning.

Serie 1 Rush CTY Step Thru 2021 © Clubic / Matthieu Lauraux

Harley-Davidson Serie 1: pris och tillgänglighet

Mosh/CTY, som visas på 3 550 €, är det första priset i serie 1-serien. Rush/CTY och dess 706 Wh-batteri är det dyraste på 4 750 €, och dess Step Thru 529 Wh urbana derivat är till ett pris av € 4 650. Med tanke på egenskaperna och tjänsterna är dessa priser ganska väl positionerade, med 4 storlekar från S till XL (upp till L för Rush/CTY) – men vi får inte glömma monteringskostnaderna på 150€ vid receptionscykling. Å andra sidan erbjuder märket inga alternativ och erbjuder ett begränsat val mellan två färger. Vi förväntade oss bättre.

Serie 1 elcyklar distribueras endast i Harley-Davidsons butiker, där de kan upptäckas och provas. Tillverkaren erbjuder inte möjligheten att köpa online, eftersom det finns i Nordamerika. Dessa VAE är designade på den historiska platsen i Milwaukee (USA), och tillverkas i Taiwan. De finns tillgängliga från 1eh augusti på beställning i Europa och Frankrike.

Harley-Davidson serie 18

De första modellerna av Harley Davidsons elcykelgren är framgångsrika tack vare sin solida konstruktion, sin mycket livliga motor och en monsterautonomi. Rush/CTY lyser ännu mer med en automatisk växellåda, Mosh spelar singelhastighet. Det höga priset är motiverat, även om vi ångrar den för tunna sadeln, bristen på applicering och bristen på valmöjligheter i färger och tillval.

Harley-Davidson gjorde ett anmärkningsvärt intåg på elcykelmarknaden med de första “Rush”- och “Mosh”-modellerna. Med en solid konstruktion och en särskilt livlig motor kan de skryta med att erbjuda en imponerande autonomi på upp till 190 km för Rush! Å andra sidan kommer anslutna cykelentusiaster att gå sin väg (Harley erbjuder ingen applikation) och valet i färger och alternativ är fortfarande ganska begränsat.

Serie 1-cyklar kan endast hittas på Harley-Davidson-butiker, eftersom tillverkaren inte erbjuder onlineförsäljning. Om du letar efter tillverkade i Frankrike måste du falla tillbaka på en annan modell, dessa tillverkas i Taiwan.

Mest

  • Mycket kvalitativ design
  • Imponerande självständighet
  • stort par

De mindre

  • Inga alternativ och få färger
  • Betydande vikt av Rush/CTY
  • Grundläggande skärm och knappar

Koncept och design9

Bekvämlighet8

Funktioner6

Autonomi10

Pris6

Se priset

Se priset

Relaterade Artiklar

Back to top button