Ser du den här ämnesraden på ett ord i din inkorg? Det är en röd flagga för nätfiske

E-postbedrägerier innehåller ofta utarbetade detaljer för att locka dig att klicka på en länk eller öppna en bilaga. Vanligtvis finns det en uppriktig bakgrund till varför du måste öppna det dokumentet eller ett allvarligt hot om vad som kommer att hända om du inte gör det.

Dessa är relativt lätta att upptäcka som misstänkta om de inte hamnat i din skräppostmapp. Men bedragare håller sig aldrig till samma taktik. Skadlig programvara utvecklas ständigt för att kringgå säkerhetsåtgärder.

Läs vidare för att se hur ett smart nytt nätfiskeschema gör det lättare att sprida skadlig programvara.

Här är bakgrunden

Emotet är en farlig malware-variant som började skapa global förödelse för flera år sedan. Det var så förödande att internationella brottsbekämpande myndigheter arbetade tillsammans för att få ner det i början av januari 2021.

Den försvann till synes för gott, bara för att dyka upp igen i november förra året. Skadlig programvara beskrevs en gång som “det farligaste botnätet för skadlig programvara som finns” eftersom det låser infekterade enheter i ett världsomspännande botnätsystem som kontrolleras av hackare.

Din dagliga dos av teknisk smart

Lär dig tekniska tips och tricks som bara proffsen känner till.

Men säkerhetsforskare på Proofpoint upptäckte hur skadlig programvara nu lurar offer att öppna en skadlig bilaga. Istället för en långrandig inledning eller uppriktig vädjan är den senaste taktiken en ettords ämnesrad i mejlet.

Forskare noterade att det helt enkelt stod “Lön” eller betalning” i de flesta fall med en bilaga i e-postmeddelandets kropp. Ämnet på ett ord kan locka människor att öppna e-postmeddelandet och klicka på länken. Men om du gör det kommer din enhet att infekteras med skadlig programvara.

Vad du kan göra åt det

Det bästa du kan göra för att skydda dig mot cyberattacker är att vara medveten om taktiken som används av kriminella. Nu när du vet att e-postmeddelanden med ett ord med bara en länk i kroppen är farliga, klicka inte på länken.

Här är fler sätt att undvika att falla offer för nätfiskeattacker och hålla dina enheter fria från skadlig programvara.

  • Håll utkik efter e-postmeddelanden med en ämnesrad på ett ord. Det är Emotets signaturnätfiskeschema nu, och du måste undvika att klicka på länken som finns i e-postmeddelandets brödtext.
  • Klicka inte på länkar och bilagor som du får i oönskade e-postmeddelanden.
  • Stavnings- och grammatikfel är stora röda flaggor.
  • Använd tvåfaktorsautentisering (2FA) för bättre säkerhet. Tryck eller klicka här för mer information om 2FA.
  • Håll dina operativsystem, appar och enheter uppdaterade med den senaste officiella programvaran och patchar.
  • Ha alltid ett pålitligt antivirusprogram uppdaterat och kört på alla dina enheter. Vi rekommenderar vår sponsor, TotalAV. Just nu får du en årlig plan med TotalAV för endast $19 på ProtectWithKim.com. Det är över 85 % rabatt på ordinarie pris!

Fortsätt läsa

Fall inte för dessa skadliga e-postmeddelanden som imiterar IRS

X

Din dagliga dos av teknisk smart

Lär dig tekniska tips och tricks som bara proffsen känner till.

Innan du fyller i ett CAPTCHA-formulär på en webbplats, vet att en bedragare kan ligga bakom det

Relaterade Artiklar

Back to top button