SenseTime anklagas för att ha hjälpt till diskrimineringen av den uiguriska minoriteten i Kina med dess ansiktsigenkänning

cctv-camera.jpg © Pixabay

SenseTime är ett kinesiskt företag som försenat sin notering på Hongkongbörsen efter amerikanska sanktioner. Företaget är specialiserat på ansiktsigenkänning och artificiell intelligens och använder mycket användbar teknik för att känna igen och klassificera den uiguriska befolkningen, förföljd i Kina. Företaget förnekar denna typ av massanvändning, men det är ändå förbjudet att samarbeta med amerikanska företag tills vidare.

Företaget förväntades ta in mer än 760 miljoner dollar i sitt uppköpserbjudande. Med stöd av Peking proklamerar den sin brist på ansvar för uigurernas öde.

Svartlistad, SenseTime försenar börsintroduktionen

Det är ett hårt slag som faller på SenseTime medan dess investerare gläds åt en mycket publicerad börsnotering. Efter flera månaders utredning har USA:s finansminister fattat sitt beslut: SenseTime placeras på den svarta listan över företag som undergräver nationell säkerhet. En kolossal marknad stängs därför för det kinesiska företaget.

Hela världen vet lite mer om det öde som är reserverat för uigurerna, en muslimsk minoritet i Kina parkerad i läger. I det här fallet anklagas SenseTime för att använda toppmoderna verktyg i syfte att kontrollera befolkningen. Dess teknologier kan faktiskt känna igen ansiktet på vilken person som helst i en kompakt folkmassa, upptäcka en individs temperatur och till och med se deras ansikte med en mask.

Precisionen i SenseTimes verktyg är sådan att dess kameror kan identifiera en individ på mindre än 0,3 sekunder, vilket framgår av ett experiment som utförts på ett sydkoreanskt företags kontor. Den användes ofta under hälsokrisen för att kontrollera om den genomsnittlige medborgaren följde de drastiska reglerna för kinesiska fängelser.

Lögner, desinformation »

Utan en skugga av tvivel har SenseTime tagit en aktiv roll i att klassificera och spåra uigurer, även om den kinesiska regeringen hävdar något annat. Till sitt försvar hävdar den kinesiske utrikesministern att företaget är föremål för ” lögner och falsk information “. SenseTime förlorar dock inte alla sina allierade till följd av detta amerikanska förbud. Man kan fortfarande räkna jätten Alibaba eller chiptillverkaren Qualcomm bland sina partners och investerare.

Sådana sanktioner faller mer och mer mot företag som tillverkar spionprogram, till exempel NSO Group, ett israeliskt företag. Den var tvungen att stoppa massproduktionen av sin Pegasus-mjukvara, som kan infektera iPhones utan att lämna spår, när Apples varumärke fördömde ” brott mot amerikansk lag “.

Källa: CNN

Relaterade Artiklar

Back to top button