Sennheiser tillkännager de mycket avancerade IE900-hörlurarna: märkets senaste fantastiska produkt?

Sennheiser IE900

Sennheiser är ett historiskt varumärke inom ljudsektorn och är ändå redo att överge en del av sin verksamhet genom att sälja sin konsumentavdelning till Sonova. Som ett sista ställningstagande innan denna stora förändring, hade tillverkaren behållit IE900 i sina lådor
de mest premiumhörlurar som någonsin kommit från sina fabriker.

Läs också:
Sennheiser säljer sin konsumentljudverksamhet inklusive hörlurar, hörlurar och soundbars till Sonova

Ram i rå aluminium

Långt ifrån moderna True Wireless-öronsnäckor, IE900s är traditionella, trådbundna hörsnäckor som är avsedda att hålla i många, många år (om inte årtionden). Ingen elektronik eller batteri här: endast
ljudarkitekturen är viktig för varumärket. Nischprodukter, tillverkade i små kvantiteter (jämfört med Momentum-sortimentet till exempel), säljs IE900 för 1 300 euro. Ett pris som redan placerar dem i den övre delen av genren, även om det fortfarande är väldigt långt från de höjder som vissa märken har nått (med hörlurar som ibland säljs mellan 3 000 och 10 000 euro).

Sennheiser IE900

En sorts arvtagare till de avancerade IE800 och IE800S, som hade en keramisk kropp, IE900 är hörlurar bearbetade från ett enda block i en speciell aluminiumlegering. För att ge dem ett ganska rått utseende har Sennheiser nästan lämnat ytan i form av ett drag, med olika nivåer av skenbar bearbetning, allt utan de vanliga operationerna med pärlblästring och anodisering.

En av fördelarna med denna typ av produkt är användningen av löstagbara kablar. Här, kontakterna, i MMCX (en av standarderna),
är något ihåligt i chassit, för att minska eventuell vridning. Ett av lägena (ibland med rätta) bland audiofiler är för balanserade kontakter, Sennheiser levererar en standard aramidmantlad kabel med 3,5 mm Jack-terminering, men också en kabel med 2,5 mm-terminering, och en annan med 4,4 mm-terminering. En liten halvstyv bärväska fullbordar det hela.

Monomvandlarsättet

Huvudintresset för IE900s ligger dock inuti hörlurarna. De flesta mycket avancerade hörlurar är av flerkanals- och multitransduktortyp, med en uppdelning i flera frekvensområden fördelade över flera givare.

Sennheiser har motsatt syn på denna trend genom att satsa på en enkel högtalare, så optimerad som möjligt. Ett sätt att undvika, i synnerhet, problemen relaterade till filtrens ofullkomlighet (separera frekvensområdena).

Sennheiser IE 900

Här är Sennheisers egenutvecklade dynamiska givare, X3R, en ännu bättre version av äldre XWB som dök upp med IE800s. Denna 7 mm-drivrutin är ganska mystisk, men kan anses vara den bästa som någonsin utvecklats av Sennheiser för hörlurar.

Denna givare backas upp av ett T3CA trippelt akustiskt kammarsystem (för att bättre dämpa den bakre vågen), återigen utvecklat för tillfället. Slutligen, två uppsättningar spetsar av “virvel”-typ (utan ytterligare detaljer), den ena i silikon, den andra i formminneskum, gör det möjligt att optimera akustiken vid kanylutloppet.

I övrigt meddelar Sennheiser ett frekvenssvar på 5 Hz – 48 kHz, för en THD på 0,05 % (mätt för 1 kHz vid 94 dB), en impedans på 18 ohm och en känslighet på 123 dB/mW.

Sennheiser IE 900

Absolut inte avsedd för allmänheten, Sennheiser IE900 är en del av den stora traditionen av high-end Hi-Fi-produkter från märket, tillsammans med HD800-hörlurarna eller den mytomspunna Orpheus. Den typ av produkt som, när väl övertagandet av denna division har skett, kanske aldrig kommer att se dagens ljus igen.

Källa: Sennheiser pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button