Secret of Mana på Super Nintendo: som Zelda A Link to the Past… men bättre?

Secret of Mana © Stéphane Ficca för Clubic

1994 kanske du skaffade ett Super Nintendo-spel som skulle vända upp och ner på ditt spelarliv: Manas hemlighet.

Två år efter det tidlösa Zelda: En länk till det förflutnaSuper Nintendo välkomnar en ny representant för genren ” äventyr (som faktiskt är mer av ett action-RPG): Manas hemlighet. Ett spel som såldes på den tiden (som andra) i en bunt med en komplett guide (den officiella strategiguiden!), och som skulle markera många spelare i denna välsignade generation av 16-bitarstiden.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO•Klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade upp världen för de 10e konst…

Manas hemlighet

Seiken Tandseva?

I början av 90-talet var Squaresoft ett särskilt välkänt förlag i Japan, särskilt tack vare sin licens Final Fantasy, men är fortfarande ganska konfidentiell i Europa som i USA. Några europeiska spelare lärde känna studion via Mystic Quest Legend på Super Nintendo, men det är med Manas hemlighet att Squaresoft verkligen kommer att se sin popularitet explodera utanför sina hemländer.

Liksom många andra unga spelare på den tiden, i mitten av 1990-talet, stod den lille 12-årige Stéphane ansikte mot ansikte med Manas hemlighet och dess officiella guide på Darty. Det är kärlek vid första ögonkastet, det är klart, det är detta spel som snart kommer att ansluta sig till den blygsamma samlingen av denna unga spelare, genomsyrad av talang (det är jag, om jag försäkrar er!). Allt som återstod var att övertyga föräldrarna om fördelarna med begäran…

Manas hemlighet

För ordens skull borde du veta det Manas hemlighet är inte det första opuset i “Mana”-sagan. I verkligheten är detta det andra avsnittet som följer Seiken Densetsu (det japanska namnet) dök upp lite tidigare på Game Boy, och lanserades här 1991 under namnet MysticQuest (Final Fantasy Adventure i USA). Så ja, jag vet att det är lite osammanhängande, men jag ska transkribera det åt dig också!

Hemligheten med Mana PAL

För enkelheten, Manas hemlighet på Super Nintendo (ovan), är western-anpassningen av Seiken Densetsu 2 i Japan (nedan).

Secret of Mana JAP

Men på 90-talet, vid en tid då Internet ännu inte fanns för alla, var allt du ville ha kul på din 16-bitarskonsol och katodstråle-TV:n installerad i ditt rum (för mer tur). Så vi erbjuder oss själva Manas hemlighet, först för att hans jacka är sublim… men också för att vi på baksidan av lådan utlovas ett spännande äventyr, med en universell kraft som upprätthåller balansen mellan gott och ont, ett magiskt svärd, en ung krigare, drakar (aaaaah) Flammy…) och ett mystiskt Mana-träd.

Manas hemlighet

Det räcker med att säga att vid den tiden, och även om spelen var väldigt olika, var det många av oss som länkade till Zelda 3detta Manas hemlighet framställer sig då helt enkelt som ” andlig fortsättning från Nintendo-spelet.

En oförglömlig första kontakt

Svårt att glömma den första kontakten med Manas hemlighet, och i synnerhet detta karakteristiska rop när Squaresoft-logotypen dyker upp. Titelskärmen för spelet följer, ackompanjerad av helt extraordinär musik av Hiroki Kikuta.

I detta avseende, låt oss komma ihåg att genom att lämna spelet igång (utan att frenetiskt trycka på Start-knappen, efter att ha slitit sönder lådan därför), har vi rätt inte bara till resten av denna introduktion, magnifik för trumhinnorna, utan också till en skärm svart som ger vika för de tre karaktärerna i spelet, samlade framför det majestätiska Mana-trädet, innan de rosa flamingosna passerar. Stämningen är inställd. Ögonen, som öronen, är vidöppna. De första rysningarna dyker upp. Äventyret kan börja.

Manas hemlighet

Du vet förmodligen, Manas hemlighet är ett action/äventyrsspel, med många RPG-element. Genom att övervinna fiender får vår hjälte erfarenhet och hans nivå utvecklas under spelets gång. Det finns även magi, uppgraderingsbara, olika vapen, även uppgraderingsbara och specialutrustning. Ingen turbaserad strid här, eftersom vi drar fördel av realtidskrockar…” som i Zelda”.

Manas hemlighet

Spelet är inspirerat av legenden om Excalibur, och har ett magiskt svärd som vår hjälte kommer att ta bort från spelets början. Ett Mana-svärd som kommer att släppa onda trollformler, men också bekämpa dem. Målet är verkligen att sätta stopp för trollkarlen Thanatos handlingar, och, om möjligt, återställa all dess prakt till Mana-trädet, genom att återvinna de olika fröna som är utspridda i kungadömets palats.

Vi minns särskilt återkomsten till Potos, denna by som attackerades av monster, på grund av att svärdet lossnat. Förvisad från byn går vår hjälte för att träffa Lucie, vattenpalatsets väktare, innan han går söderut om kungariket Pandora. Du minns ?


Manas hemlighet sticker ut från nutidens spel med en funktion som var mycket överraskande på den tiden: möjligheten att spela tre olika hjältar. I solo kan vi faktiskt jonglera mellan de olika karaktärerna (genom att trycka på Välj) och lämna de två återstående hjältarna till AI (vi återkommer till detta…).

Men genom att ansluta en andra handkontroll kan du uppleva äventyret samtidigt! Och med en multitap kan du till och med njuta Manas hemlighet klockan tre ! Och där var det helt klart smällen.

Manas hemlighet

Karaktärerna var också särskilt förtjusande: förutom hjälten träffade vi snabbt en ung flicka och en tomte, karaktärer som spelaren också kommer att ha den tunga uppgiften att döpa. `

Observera att, typ Zelda 3, Manas hemlighet dragit nytta av en fullständig översättning till franska (som Knights of the Zodiac: The Golden Legend i en annan genre
), vilket utan tvekan bidragit till dess framgång hos oss.

Perfekt Manas hemlighet ? Faktum är att inte ens!

I solo är det AI:n som därför är ansvarig för att kontrollera de två återstående karaktärerna… Och vi måste erkänna att den senare är lika bedrövlig som denna Manas hemlighet det är underbart. Ja, hur kan vi glömma dessa karaktärer som fastnar i ett element av inredningen, och som hindrar oss från att gå framåt? Eller de där fruktansvärda bossbråken, där sidekicks förintas på några sekunder?

Manas hemlighet

Om spelet förblir fantastiskt, svårt att lägga undan detta förvisso dynamiska stridssystem, men ganska förvirrande för tiden. Det var faktiskt inte bara nödvändigt att vänta på att mätaren skulle stiga till 100 % för att ge ett kraftfullt slag (eller att hålla knappen intryckt för att utföra speciella attacker), utan också att göra med ett mycket (mycket) riskabelt hitbox-system…

Hur många gånger har vi slagit i tomrummet, trots ett svärd som verkade perfekt riktat mot fienden? För att inte tala om de där jävla flygande fienderna, som verkade orörliga!!

Men du kommer att ha förstått att, trots dessa få brister, Manas hemlighet förblev ett extremt fängslande spel, buret av ett mycket rikt universum, ett frenetiskt tempo och mycket beroendeframkallande RPG-komponenter. Manas hemlighet var dessutom för många spelare, de spel som gjorde det möjligt att göra känd denna RPG-genre då väl okänt för den allmänna västerländska allmänheten. Mer allmänt, Manas hemlighet var, för många spelare, upptäckten av Squaresoft.

Manas hemlighet
Manas hemlighet

Men tillbaka till våra får: cheferna är extremt många här, och alla låter dig lyssna på ett mycket (mycket) stressigt musiktema, specifikt dedikerat. Till detta kommer små, ganska oförglömliga element, som kanonresor för att gå från ett område till ett annat, allestädes närvarande humor eller till och med användningen av Mode 7 i Super Nintendo, när du äntligen kan klättra på Flammys rygg.

Tidskriften Nintendo spelare november 1994 gav toppbetyg till detta Manas hemlighet, efter ett test som sträcker sig över inte mindre än tio sidor! En artikel där vi också upptäckte genom en skärmdump, chefen i slutet av spelet, begreppet ” spoiler var uppenbarligen alla släktingar 1994.

Manas hemlighet

Som vi redan har nämnt tidigare är det också omöjligt att ignorera soundtracket till detta Manas hemlighet. Spelets musik krävde ett års förberedelser, och specifika tekniker som gjorde det möjligt att få ut det mesta av Super Nintendos ljudprocessor. Observera att spelet ursprungligen var avsett för Nintendo CD-Rom, men resten… Du vet det.

Och efter Secret of Mana?

På den tiden trodde man ofta, felaktigt, det Hemligheten med Evermore var uppföljaren till Manas hemlighet. I verkligheten var fortsättningen på denna titel… Seiken Densetsu 3, som aldrig föreslogs i Europa på Super Nintendo, men som man nyligen kunde upptäcka via sammanställningen Samling av Mana på Nintendo Switch, eller i en remastrad version allt i 3D med Trials of Mana.

Samling av Mana

Senare kommer Squaresoft att erbjuda Legenden om Mana på PlayStation (inklusive en version ” Remastrad anländer i slutet av juni), men också Manas barn på Nintendo DS, Dawn of Mana på PS2, med en ny rendering allt i 3D och slutligen Heroes of Mana eller Manas svärd på Game Boy Advance.

Och allt det, för att inte tala om den fullständiga remaken av Manas hemlighet på PS4 och PS Vita lanserades i februari 2018…!!

Kort sagt, tillräckligt för att (åter)fördjupa dig i legenden om Mana, om så bara för att slå några kaniner (av “Lievro“officiellt), eftersom det fortfarande är så extraordinärt!

Försök Mana_cropped_0x0

Relaterade Artiklar

Back to top button