SEAT Mo eScooter-test, bättre än en termoscooter?

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Efter skotrar flyttar SEAT över till motoriserade tvåhjulingar. Seat Mo eScooter är den första modellen från sin division dedikerad till mikromobilitet, en elektrisk skoter som motsvarar en 125 cm3 termisk. Vi kunde prova det i Paris-regionen.

SEAT fortsätter sin diversifieringsstrategi. Efter att ha lanserat sitt nya CUPRA-märke dedikerat till sportbilar för tre år sedan, har den spanska tillverkaren också lanserat SEAT Mo. Denna division dedikerad till mikromobilitet erbjuder redan elektriska skotrar och har precis lanserat sin allra första elektriska skoter. För att göra detta har SEAT slagit sig ihop med Silence, en annan Barcelona-baserad tillverkare som specialiserat sig på elektriska tvåhjulingar. Föga överraskande är SEAT Mo eScooter därför en kopia av Silence S01-modellen, inte utan några detaljer som är specifika för SEAT.

Läs också:
SEAT Tarraco e-Hybrid FR-test: den första trendiga familje-SUV:n

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse
Sammanfattning

En elektrisk skoter lika praktisk som en förbränningsmotor

När det gäller stil uppvisar SEAT Mo eScooter elegans och modernitet tack vare sina spända linjer förstärkta av det lilla vindgapet och den integrerade LED-belysningen fram och bak. Ingen risk att se en plastblinkers sliten av, och en karakteristisk ljussignatur förknippad med effektiv belysning.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Utan en central tunnel föredrar SEAT Mo eScooter ett plant golv som har fördelen av att underlätta åtkomsten ombord, men också vara mer betryggande för nybörjare. Förklädet som ger bra benskydd har även en liten krok. Vi kan därför hänga en väska vid behov, men inget förvaringsfack eller förvaring tillhandahålls. Som tur är har skotern gott om förvaringsutrymme under sätet. Trots sina inneslutna dimensioner kan SEAT Mo eScooter faktiskt rymma två hjälmar i sin generösa bagageutrymme, samt tillbehör, vilket är ganska oöverträffat för en skoter av denna storlek. En annan praktisk detalj: förklädet har två USB typ A-portar på höger sida (5V 1A och 5V 2.1A). Båda är skyddade av ett plastskydd.

Sadeln erbjuder en relativt hög och rak sits. Denna position har fördelen att den erbjuder utmärkt sikt. På minussidan kommer de som planerar att resa delar av motorvägen på sin dagliga pendling att utsättas för höghastighetsvind. Vid behov erbjuder SEAT Mo ändå en hög vindruta som tillval.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Reglagen är fördelade på höger och vänster comodos på SEAT Mo eScooter. Blinkers, signalhorn och strålkastarkontroll till vänster, lägesval helljusstrålkastare och informationsknapp till höger. Observera att skotern även är utrustad med en backväxel som aktiveras i nivå med vänster comodo.

Instrumentbrädan på SEAT Mo eScooter spelar också enkelhetens kort. Men allt finns där med batteriladdningsnivån, hastigheten, läget som är aktiverat, utetemperaturen eller till och med klockan och regenererings-/effektindikering. Skärmen är perfekt läsbar, även med solen bakom sig. Enda klagomålet: vi skulle ha föredragit att se hastigheten visas i stort snarare än batteriladdningsnivån. Med accelerationen av SEAT Mo eScooter och återkomsten av automatiska fartkameror måste du hålla ett öga på hastighetsmätaren för att undvika mindre hastighetsöverträdelser som representerar majoriteten av överträdelserna i Frankrike.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Ett löstagbart batteri på 5,6 kWh för SEAT Mo eScooter

Som vi såg ovan är SEAT Mo eScooter baserad på S01 från den spanska tillverkaren Silence. Den drar därför nytta av sitt geniala löstagbara batterisystem, som gör att du kan ta med den hem eller till kontoret för att ladda den. Att ta ur batteriet är en barnlek: bara dra i reglaget längst ner på skon för att frigöra det och ta ut det ur höljet. Infällbara hjul tillhandahålls, liksom ett teleskophandtag, så att batteriet kan transporteras som en resväska. Det syns väl, för det var ofattbart att bära det med sin vikt på 41 kg. Observera också att det är lika enkelt att byta batteri.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Med en nettokapacitet på 5,6 kWh annonserar Seat en räckvidd på upp till 137 km med en genomsnittlig förbrukning som uppskattas till 5,85 kWh/100 km med körlägena. Dessa siffror verkar realistiska i slutet av vårt test, under vilket vi satte SEAT Mo eScooter på prov, med i synnerhet 24 km på motorvägen genom att vrida gashandtaget.

SEAT Mo eScooter kommer med en nätadapter för att ladda batteriet från ett enkelt nätuttag. Det är också möjligt att ladda den utan att ta bort den från skotern. För att göra detta är en kontakt integrerad på höger sida av bagageutrymmet. Ett kabelstyrningssystem tillhandahålls också för att föra den under sadeln för att säkra den. Räkna mellan 6 och 8 timmar för en full laddning.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

En kraftfull och smidig elscooter

Cykeldelen av SEAT Mo eScooter är klassisk. Den har en icke-justerbar teleskopgaffel fram, och en enkel bakre stötdämpare. Allt detta är förknippat med 15-tumsfälgar fram, och 14-tums bak, med 260 mm respektive 240 mm bromsar. Motsvarar en 125 cm3 termisk, SEAT Mo eScooter är ändå lättare med sitt 155 kg batteri inkluderat, och mer kompakt: 2,02 mx 0,72 mm x 1,56 m, med en hjulbas på 1,43 m. Det är därför inte konstigt att den är extremt smidig på stan där backväxeln i slutändan inte är särskilt användbar.

Förutom sin manövrerbarhet är SEAT Mo eScooter så smal att den lätt kan klämma sig mellan bilar när bestämmelserna tillåter. Dessutom, med sina 7kW och en toppeffekt på 9 kW, motsvarar elmotorn en 125 cm3 – förutom att den ger mycket skarpare acceleration, vilket gör att skotern kan hoppa vid grönt ljus. SEAT Mo aviserar 0 till 50 km/h på 3,9 sekunder. Bromssystemet är effektivt, men i avsaknad av ABS kommer det att vara extra försiktigt på vått underlag.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Tre olika körlägen finns tillgängliga: City, Sport och ECO. Den första minskar hastigheten och accelerationen för SEAT Mo eScooter. Det sparar batteri och gör körningen mer avslappnad. Detta läge lämpar sig väl för tyst stadskörning, särskilt i områden där hastigheten är begränsad till 30 km/h. Accelerationerna är mjukare och regenerativ bromsning saktar ner skotern, även om du måste ta på bromsarna för att stanna helt.

CITY Mode ger en bra prestandanivå och mer balanserad bränsleförbrukning. Accelerationerna är skarpare, men det finns ingen regenerativ bromsning.

Slutligen låter Sport-läget dig dra nytta av all kraft från elmotorn. Gasresponsen är ännu livligare och toppfarten högre. SEAT annonserar 95 km/h, men vår räknare visade ändå 107 km/h på motorvägen. Det åtföljs också av större energiåtervinning vid inbromsning. Detta är det föredragna läget på motorvägen för att inte bli jagad av bilar.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Vilket körkort för att köra SEAT Mo eScooter?

SEAT Mo eScooter är tillgänglig för innehavare av motorcykelkörkort (A eller A2), men även körkort B. Under förutsättning att den senare kräver minst två års körkort och uppföljning av sju -timmars praktisk utbildning. Detta inkluderar tre moduler: en teoretisk modul på två timmar, upptäckten av fordonet i ytterligare två timmar och tre timmar i omlopp.

Det är möjligt att bli befriad från utbildning om du har tagit ditt B-kort (med A1-likvärdighet) före mars 1980, eller om du redan har kört en 125 cm skoter3 mellan 2006 och 2010.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Vilket pris för SEAT Mo eScooter?

SEAT Mo eScooter säljs för 6 700 €. Han kan göra anspråk på en bonus på €900, vilket sänker notan till €5 800. Det är också möjligt att dra nytta av ytterligare stöd såsom omställningsbidrag, eller till och med lokalt stöd om det finns.

Som jämförelse kan nämnas att Yamaha XMAX 125, som är en av de bästsäljande på marknaden, marknadsförs från 4 999 €. Ett annat exempel: Honda Forza 125, som är ännu bättre utrustad, visas från €5 249. Priser som ska läggas till priset på registreringsbeviset och underhållskostnader, till skillnad från SEAT Mo eScooter. De senare bör också dra nytta av gratis parkering om andra städer än Charenton och Vincennes beslutar sig för att tillämpa det, och i synnerhet Paris.

Seat Mo eScooter © Thibault Jousse

Slutsats: ska du falla för SEAT Mo eScooter?

SEAT Mo eScooter är en skoter som är lika bekväm som effektiv. Dess löstagbara batteri gör att den enkelt kan laddas vid destinationen, och dess autonomi på 137 km är mer än tillräckligt för klassisk daglig användning. Dess elmotor är kraftfull nog att våga sig på motorvägen, och dess stil är inget undantag. Förblir ett fortfarande högt pris, även om gapet minskas med en termisk modell som kräver regelbundet underhåll.

Relaterade Artiklar

Back to top button