Se upp för skadlig programvara som är gömd i PDF-filer tillgängliga via Google

Nätfiske

Vi kände till nätfiske via e-post, som bedrägerierna som lovar kärlek och ära mot överföring av pengar. Vi kunde också mer eller mindre om telefonnätfiske. Denna teknik leder till att bedragare utger sig för att vara en banktjänst, till exempel för att pressa pengar eller personlig information.

En annan form av nätfiske blir framträdande, enligt en studie av Netskope, ett amerikanskt företag som tillhandahåller en IT-säkerhetsplattform. Detta är nätfiske genom PDF. Speciell egenskap hos dessa filer: de är välplacerade i Googles sökresultat och innehåller skadlig programvara.

En PDF, och det är dramat

PDF-nätfisketekniken är särskilt snål. Det är baserat på den förmodade tillförlitligheten hos Googles resultat bland resultaten som visas på dess första sidor. Att se en välpositionerad PDF kan verkligen ge länken i fråga en viss trovärdighet för många användare.

Faktum är att det är tack vare SEO-tekniker (sökmotoroptimeringsökmotoroptimering) som bedragare refererar till PDF-filer som innehåller skadlig programvara i de första resultaten av det amerikanska multinationella företaget.

“Detta är vanligtvis PDF-filer som tar formen av falska CAPTCHA, falska fildelningsförfrågningar eller falska fakturor och är en del av en större nätfiskekampanj”, förklarar studien. Med bara ett klick kan ibland en eller flera skadliga program laddas ner.

Var uppmärksam på länkar innan du klickar

Den här typen av skadlig PDF är de bästa nedladdningarna av skadlig programvara, enligt säkerhetsexperter från Netskope. Enligt deras undersökning ökade denna processstil från november 2021, drivet av hackares användning av SEO-tekniker.

För att skydda dig själv, Netskope ber särskilt att inspektera länkarna noggrant innan vi går vidare. Det kan också vara intressant att välja effektiv anti-phishing-programvara. Försiktighet är på sin plats.

Om samma ämne:
LinkedIn har blivit ett främsta mål för hackare

Källa: Netskope

Relaterade Artiklar

Back to top button