Se upp för denna bluff: en falsk DHL-webbplats kan återställa dina bankuppgifter

Spjutfiske © Shutterstock.com

Sedan några år tillbaka har e-post- och sms-bedrägerier ökat.

En ny nätfiskekampanj har nått en ny nivå idag, med skapandet av en falsk chatbot.

En falsk chatbot på en (falsk) DHL-plattform

På många plattformar kan du nu använda en chatbot, en robot som ansvarar för att “diskutera” med användaren, för att vägleda honom i hans forskning. Dessutom har forskare på Trustwave SpiderLabs visat upp en ny nätfiskekampanj som använder en chatbot, kopplad till en (falsk) DHL-plattform.

Principen är enkel: offret får ett e-postmeddelande som berättar att ett paket avsett för honom är blockerat i en DHL-hangar och att den senare kräver att viss information levereras till honom. Genom att klicka på länken som tillhandahålls omdirigeras offret till en falsk DHL-sajt, där han kommer att stödjas av en chatbot. Den senare kommer snabbt att ta hand om att återställa olika personuppgifter, och i synnerhet offrets bankuppgifter.

Uppsättningen är särskilt fungerande, med en captcha-sida, en verifiering av betalningsmetoden eller till och med en (falsk) unik kod som skickas till offret för att slutföra informationen om uppgifterna. Allt görs för att lura vaksamhet. Som så ofta är målet för hackare att återställa användarens bankuppgifter för att få ut några dyrbara euro. Var försiktig då…

Om samma ämne:
Se upp för skadlig programvara som är gömd i PDF-filer tillgängliga via Google

Källa: TechRadar

Relaterade Artiklar

Back to top button