Saturnus: det är den som orsakade dess onormala lutning

Saturnus är den sjätte planeten i solsystemet i ordning efter avstånd från solen och är den näst mest massiva planeten efter Jupiter. Faktum är att den klassas som Jupiter själv, Uranus och Neptunus som en gasjätte. Denna jätteplanet verkar dock ha antagit en onormal lutning för ett par miljarder år sedan. Låt oss ta reda på vem som är boven till detta fenomen.

För att ge en förklaring till den märkliga böjelse som antas av Saturnus är en studie publicerad på den berömda tidningens sidor Natur astronomi. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånObservatorium Paris som kanske har upptäckt vem det är som har bestämt Saturnus anomala lutning.

Enligt de mest ackrediterade hypoteserna skulle lutningen hos denna gasjätte ha inträffat för mer än 4 miljarder år sedan på grund av gravitationspåverkan av Neptunus. Men enligt de franska forskarna är den verkliga boven till denna märkliga böjelse inte Neptunus utan snarare Titan. Det senare är största månen som kretsar runt Saturnus och som bokstavligen skulle ha kunnat flytta planeten och få den att spricka. Denna händelse skulle äga rum mer än en miljard år sedan.

För att nå denna slutsats undersökte de parisiska forskarna noggrant de data som samlats in under åren av NASA:s rymdfarkost Cassini. Från de analyserade bilderna märkte de att Titan är på väg bort alltmer från Saturnus och detta skulle förklara inflytandet som denna måne har haft på den sjätte planeten Solsystem. Ett sådant inflytande som får honom att inta den lutande position vi ser idag. Det är verkligen en upptäckt Intressant och att det inte bara verkar intressant för Saturnus. I själva verket kan gigantiska planeter med ganska massiva månar som Titan uppleva samma effekt som Saturnus gjorde från sin måne.

Relaterade Artiklar

Back to top button