Saturnus: De vackra ringarna som omger planeten kan försvinna

Enligt en ny studie försvinner ringarna som omger Saturnus sakta och det finns inget sätt att rädda dem.

Saturnus: charmen med ringarna som omger planeten

En suggestiv vision, bilderna vi är vana vid av Saturnus. De vackra karakteristiska ringarna gör planeten unik, men vi kanske aldrig får se dem igen. Lyckligtvis försvinner de inte över en natt, men när vi pratar om kosmiska händelser brukar det vara några miljoner år emellan, som i det här fallet.

Saturnus är en stor gasjätte, vi borde föreställa oss det som en mycket tät boll av moln där många små skräp kretsar runt som bildar ringar. Deras bana störs av fragment och meteoriter som kommer från fjärran eller helt enkelt av solstrålning. Resultatet är att när de avviker från omloppsbanan slutar de med att de attraheras av den stora planetens gravitation vilket resulterar i hamna pulveriserad.

Med tiden kommer detta fenomen alltmer att utarma ringarna, tills de försvinner helt, även om så kommer att vara fallet en process vi aldrig skulle se.

Forskare antog, tack vare data som samlats in av rymdfarkosten Cassini, att ringarna kan ha bildatsför mellan 10 och 100 miljoner år sedan. Givet dessa data kan de fortfarande definieras som unga och en ungefärlig beräkning uppskattar deras försvann på 300 miljoner år.

Det största mysteriet däremot gäller deras ursprung. Det tycker forskare en av Saturnus forntida månar kan ha närmat sig planeten och splittrats i miljarder små stenar. Detta skulle senare ge liv åt ringarna som vi känner dem idag.

Relaterade Artiklar

Back to top button