Satellitinternet: nu “följer” Amazon och Google också Musks projekt

Det hela började i januari 2015/2016 när Starlink-projekt (dedikerad anläggning i Redmond, nära Seattle). Detta är en konstellation av satelliter från flygtillverkaren SpaceX som strävar efter att få tillgång till globalt satellitinternet med låg latens bredband. Nu kommer du att fråga dig själv: “så vad?” Jo, projektet i fråga kommer snart att anlända till Italien också, men inte bara. Det verkar som att fler och fler företag stöttar honom: från Elon Musk, att gå vidare till Google och Amazon.

Satellitinternet: ett alltmer utbrett projekt

Projektet bör därför garantera snabb internetuppkoppling även i de mest svåråtkomliga områdena. Hur? Detta påminner mycket om kabelanslutningen, men det finns en väsentlig skillnad. Istället för att utnyttja klassiska webbryggraden används i det första fallet, använder detta nätverk geostationära satelliter som utför samma funktioner. Specifikt sänds signalen till satelliterna med hjälp av en mikrovågssystem, mottas sedan genom parabolantenner.

När satelliten tar emot begäran om internetåtkomst når denna signal a NOC (Network Operations Center) som i sin tur delar upp signalen. Senare ingången kommer att göra samma resa omvänt vilket möjliggör anslutning till enheten. Allt förenklas av en allt effektivare och ständigt utvecklande teknik.

Idén verkar ha uppskattats först av allt av Elon Musk, men också av jättar som Jeff Bezos(Amazon) som startade ett liknande projekt som heter Projekt Kuiper. Även Google det stöder det genom att sätta upp sitt eget satellit internetsystem genom Projekt Taara.

Relaterade Artiklar

Back to top button