Samsung vill göra kalibreringen av sina tv-apparater tillgänglig tack vare EZCal

EZCal_1

EZCal är namnet på applikationen som syftar till att göra kalibreringen av en TV
. Inget behov av en kolorimetrisk sond och dyr programvara, fotosensorn av Samsung smartphones
eller Apple och applikationen kalibrerar din TV automatiskt!

EZCal, som presenterades på CES 2021 genom Samsung C-Lab-projektinkubatorn, är innovativ och mycket ambitiös på papper. Uppstarten bakom projektet har för avsikt att låta alla kalibrera sin tv utan specialkunskaper, men framför allt utan att kräva dyr utrustning.

Läs också:
CES 2021: Samsung presenterar sitt Neo QLED (Mini-LED)-sortiment och många andra nya funktioner

Kalibrera en TV med en smartphone

Där det är nödvändigt att använda dyr utrustning, i synnerhet en kolorimetrisk sond, mätprogramvara eller till och med en mönstergenerator, skulle EZCal helt enkelt använda sensorn på vår smartphone genom att erbjuda automatisk kalibrering via ‘applikationen. Naturligtvis, eftersom detta är en automatisk kalibrering, kommer EZCal att behöva kunna kommunicera med TV:n via Wi-Fi, vilket förmodligen kommer att kräva att appen installeras på TV:n också för att EZCal ska kunna modifiera och justera olika parametrar och inställningar.


Ändå, enligt utvecklarna av projektet, kräver applikationen speciella krav för fotosensorn på smartphonen. Den skulle alltså bara finnas tillgänglig på Samsung- eller Apple-enheter, utan att vi vet om den bara kommer att vara kompatibel med ett visst antal modeller. Slutligen var det bara Samsung-tv-apparater som kunde dra nytta av det. Återigen, vi vet inte vilka serier eller modeller som kommer att påverkas, eller ens om den här funktionen kommer att rullas ut 2021.

Läs också:
Sony A90J sätter ett nytt toppljusrekord för en OLED-TV

Tre lägen, inklusive en snabb kalibrering på 15 sekunder

Tre lägen skulle därför erbjudas för att kalibrera din TV. Den snabbaste lösningen skulle bara ta mellan 15 och 30 sekunder att få en automatisk kalibrering; vilket dock sätter vitbalansen till endast två punkter. Samsung framkallar en noggrannhetsgrad på 70 % med detta snabba läge. Hastigheten på kalibreringen verkar verkligen viktig eftersom det naturligtvis kommer att vara nödvändigt att hålla smarttelefonen mot skärmen för att kunna ta mätningarna.

EZCal_4

Det andra läget skulle erbjuda, fortfarande enligt Samsung, en noggrannhet på 90 % tack vare inställningen av vitbalansen på 20 punkter. Vi lär oss också att delta E skulle vara mindre än 1 efter kalibreringen.

Det tredje läget hanterar en kalibrering i SDR som i HDR och innehåller många fler inställningsalternativ än de två första. Det skulle alltså göra det möjligt att justera bland annat gamma och krominans, med nyckeln till ett Delta E på mindre än 0,5.

EZCal_2

Slutligen skulle dessa tre lägen ta hänsyn till visningsförhållandena, med möjligheten att kalibrera din tv för en ljus miljö eller en mörk miljö.

Vad tycker vi om det på Clubic?

EZCal är mycket goda nyheter för konsumenter, för vilka frågan om kalibrering ofta är oklar. Genom att tillåta kalibrering via en enkel smartphone är det säkert att fler människor kommer att intressera sig för denna fråga och kanske njuta av en bättre tittarupplevelse på sin TV.

Trots allt är vi förbryllade över den procentuella precision som Samsung nämner, speciellt med automatiska kalibreringslägen som är väldigt snabba. Förmågan hos fotosensorn och noggrannheten hos de visade mönstren ingår naturligtvis i ekvationen och denna lösning kommer sannolikt inte att ersätta de verktyg som används inom den professionella kalibreringssektorn. Tillkännagivandet av en enkel lösning som EZCal låter dock som början på demokratisering och konsumentmedvetenhet, och kan också övertyga andra tillverkare att ta steget.

Källa: Forbes

Relaterade Artiklar

Back to top button