Samsung och One UI 4.1: på väg i rätt riktning

Långa år har gått sedan varumärken släppte sina egna Android-anpassningslager med många buggar, uppdateringsproblem och annat. Men idag, och efter en lång tid att testa de olika gafflar av Android vill jag dela med mig av varför One UI idag är ett av mina favoritanpassningslager bland alla. Jag har testat det nya One UI 4.1 på Galaxy S22+.

För länge sedan, att köpa en telefon med ett lager av anpassning innebar att du måste offra uppdateringar av din enhet eftersom Google det ger dem inte direkt stöd och många företag ägnade sig inte tillräckligt mycket för att göra det.

Men idag har Samsung skapat ett ekosystem som är pålitligt, snabbt och framför allt synonymt med förtroende tack vare en uppdateringspolicy som i många fall överträffar till och med Google själv.

För att förtydliga några aspekter kommer jag att använda två av mina mobiler med detta anpassningslager för att demonstrera begreppen i min åsikt. Låt oss börja.

visuellt tilltalande

Från början, om vi börjar använda en Samsung-enhet med detta anpassningslager, kommer vi att hitta element som är superlika vad vanilla Android erbjuder, medan andra inte är så mycket.

Således, om vi skjuter ned meddelandefältet, kommer vi att ha ett alternativ att styra alla enheter som vi har i vårt hus, oavsett om de är högtalare med Google Assistant, tv-apparater eller personliga assistenter.

Vi hittar även möjligheten att leka med multimediakontrollerna, vilket gör att vi kan styra alla bluetooth-enheter som är anslutna till datorn såsom hörlurar, trådlösa möss, tangentbord och annat.

Detta blir väldigt användbart speciellt när vi har kopplat upp DeX-läget, som enligt mig fortfarande är den bästa iterationen av en stationär dator inne i mobiltelefonen än i dag.

Widgets har förbättrats enormt med de senaste uppdateringarna, och nu har vi till och med möjlighet att använda smarta widgets, som låter oss besöka kalendern, väder, anteckningar och att göra-listor, och dessa widgets kan återigen ändras till vårt sug, inklusive widgets inom samma smarta widget för att ha allt på samma plats.

Du-materialet är implementerat på ett stort sätt i One UI 4.1

När vi pratar om konsekvens i designen av dessa team har Samsung gett oss viktiga detaljer med One UI 4.1-uppdateringen. Således, om vi vill ändra bakgrunden på vår telefon, kommer vi att ha möjlighet att ändra systemets färgpalett, till exempel.

Samma sak händer med applikationer som kalkylatorn, som kommer att ändra färger beroende på vad vi föredrar när vi har ändrat bakgrunden, vilket gör den väldigt intuitiv att använda och mycket konsekvent med teamdesign.

Kalendern kommer att göra det också, vilket gör att vi kan ändra dess vy bara genom att glida uppifrån och ner eller från botten till toppen, allt med flytande animationer som aldrig känns tunga som i andra lager.

Telefonappen kommer också att ändras när vi ändrar färgpaletten, vilket kommer att ändra kontakterna också. Som sagt, det är dessa små förändringar som gör att eftersom de fungerar bra märker vi inte hur bra de fungerar förrän vi provar andra varumärkens implementering.

Ny funktionalitet och batteri som är välkomna

Med ankomsten av den nya versionen 4 av One UI, en annan av de saker som förändrades mest var batteri- och enhetsvård, och det är här jag ska stanna vid två viktiga punkter, Börjar från batteriet.

Vi vill alla ge vårt batteri den bästa möjliga livslängden, och med One UI 4.0 har de nya funktionerna som fångade min uppmärksamhet mest att göra med att ta hand om det. Vi har alltså inte bara en större detalj av dess förbrukning.

Om inte, har vi också tillägg som att sätta applikationer som använder mycket batteri eller som genererar onödiga låsningar i djup sömn, förutom att till exempel sätta gränser för bakgrundsanvändningen av samma applikationer.

Men detta slutar inte där, eftersom energisparläget också har ändrats, och nu kan vi ändra beteendet för vissa applikationer när det aktiveras. På så sätt kan vi välja att helt inaktivera alltid på displayen när vi går in i det här läget, eller begränsar processorns processorhastighet.

Även med detta sparläge kommer uppdateringsfrekvensen automatiskt att ändras till 60 Hz och vi kommer att kunna sänka skärmens ljusstyrka.

Nu, utan tvekan, är min favoritdel av allt i de extra batteriinställningarna, för härifrån kan vi ta mycket djupare kontroll över det, att kunna avaktivera snabbladdning om vi vill ta maximal hand om det när vi laddar utrustningen på natten. , samma sak med supersnabb laddning (om vår utrustning stödjer det) eller trådlös laddning på samma sätt.

När det gäller att mäta vår förbrukning låter Android 12 i sin Stock-version i princip titta på statistiken för de senaste 24 timmarna och inget annat, men Samsung har beslutat att ge oss grafen sedan den senaste laddningen, vilket ger oss mer kontroll över tillämpningar och en bättre övervakning av dem.

Som om det inte vore nog, den omsorg vi vill ge batteriet, Vi har också en möjlighet att skydda den, vilket gör att vi kan begränsa belastningen till 85 % om vi så önskar.

Allt detta gör att One UI ger oss alternativ för att kunna styra en sektion som är lika känslig som batteriet i vår utrustning, mycket mer än andra märken, och i slutändan är detta mycket uppskattat, eftersom det vi mest önskan är helt enkelt att ha möjligheten att ändra saker efter behag och att inte bli påtvingade oss. Och för mig är dessa alternativ ännu bättre än vad Android Stock ger oss.

Sekretess och kameror

När vi pratar om integritet har vi nyheterna närvarande i Android 12 också i One UI, och det är att när en applikation använder vår mikrofon eller kamera kommer ett grönt ljus att indikera att de används, precis som andra märken och deras egna lager .

Vi har även möjlighet att aktivera en mer exakt plats med de applikationer som vi tycker förtjänar det. Återigen, nåd är alternativet, eftersom ingenting är påtvingat oss.

Men kanske en av de bästa nyheterna är den i sekretesssektionen, som kommer att ge oss en mycket bra detalj om hur många applikationer som har använt vår kamera, mikrofon eller plats under de senaste 24 timmarna, och därifrån kan vi antingen återkalla tillståndet eller ge det.

Nu, om vi helt vill inaktivera åtkomsten till kameran eller mikrofonen för alla applikationer på en gång, kan vi också göra det, och vi måste helt enkelt aktivera eller inte aktivera den dedikerade omkopplaren som One UI ger oss.

Äntligen har kameran också uppdaterats med den nya versionen av One UI, och låter oss nu ha speciella lägen som förstärkt verklighet, – för att säga sanningen så använder jag den inte så mycket – men även vissa gillar maten läge som låter oss ta visuellt förbättrade foton, eller enkelbildsläget som i enkla ord ger oss den bästa bilden när vi måste ta ett foto och vi inte kan bestämma oss för vilket av alla som har blivit bättre.

Det finns också möjlighet att spela in video i porträttläge om vi vill ha det, och det fungerar väldigt, väldigt bra, och det är här det noteras att dessa sektioner inte bara är till för att vara där, utan snarare är de gjorda för oss att använda dem dagligen om vi är en av dem som använder den här typen av saker dagligen förstås.

One UI 4.1 stabilitet och uppdateringar

Kanske är en av de saker vi letar mest efter i en telefon när vi använder den att vi inte har många buggaratt applikationer inte stängs utan någon förklaring när vi använder dem, eller helt enkelt att vi inte är rädda när en ny uppdatering når systemet, och det är precis vad Samsung har gett oss över tid.

Från dess uppdateringspolicy, som ger oss möjligheten att ha upp till 4 års Android-versionsstöd i sin flagship, vilket är särskilt användbart i årets S22-serie, men inte heller försummar dess mellanklass, som är där de säljer mest.

På detta sätt, om vi har en telefon i A-serien, förbinder sig Samsung till upp till 3 års uppdateringar, något som verkligen saknar motstycke i sortimentet, eftersom konkurrenterna oftast bara håller sig till en stor systemuppdatering och patchar som många gånger kan vara upp till 3 månader försenad.

För att inte tala om om vi har en flagghip, eftersom de flesta av dessa enheter, förutom att ha en bättre uppdateringspolicy än den i mellanklassen, också har möjlighet att ha säkerhetskorrigeringar, för det mesta månadsvis, korrigera potentiella fel, men särskilt potentiella sårbarheter, som vi alla vet tyvärr finns i överflöd i Android-världen.

Och det är just den här känslan av stabilitet i systemet som jag gillar mycket, och den har fått One UI att få mig att glömma TouchWiz dagar, där saker och ting inte fungerade som de skulle många gånger, förutom att det kändes som en mycket tungt gränssnitt med många tillägg som inte var motiverade.

Så varför gillar vi det?

Under alla dessa år som jag har använt Android finns det många lager av anpassning som har passerat mina händer på mina personliga telefoner. Från Flyme OS till One UI till MIUI till Realme UI till Oxygen OS, och den här senaste iterationen av One UI är min absoluta favorit.

Det koreanska företaget verkar ha lärt sig av vad andra märken som OnePlus gjorde tidigare, och med tanke på det aktuella tillståndet för nämnda varumärke och operativsystem har tronen överförts till Samsung. Med mycket intressanta tillägg som batterikontroll, balansen mellan vad Android Stock erbjuder och One UI-nyheterna verkar som att vi hittat den perfekta formeln.

Ja, vissa saker kan förbättras, som RAM Plus-sektionen, som verkar vara mer av en placeboeffekt än något annat, eller närvaron av lite bloatware När vi först fick telefonen kan naturligtvis de allra flesta – om inte alla – av dessa appar avinstalleras.

En separat punkt är Bixby, assistenten som fortfarande har mycket att förbättra, men som utan större problem kan ersättas av Google Assistant för att inte se den längre.

Styrningen som Samsung erbjuder oss över enheten, utan att ålägga oss många saker, men samtidigt lägga till funktioner som är väldigt enkla att använda, är precis vad vi kommer att sakna i resten av konkurrenternas anpassningslager.

Många kanske tycker att One UI är ett tråkigt lager av anpassning, men för mig överträffar funktionalitet och att ha appar bra grafik, eller de senaste funktionerna som vi bara kommer att använda en gång och det är allt.

Det är denna mognad då, den som i mitten av 2022 har mig mer än angelägen om att veta vad Samsung kommer att ge oss med One UI 5.0 eller 4.2 baserat på Android 13, den som, om vi fortsätter på samma väg som vi färdas idag, kommer det återigen att göra oss mycket nöjda.

personlig anteckning

Den här artikeln är bara en personlig åsikt, och för den här artikeln använde jag både en Galaxy A52s och en Galaxy S22+ för att ta skärmdumpar och foton. Därav bristen på S-Pen-funktionsgranskning.

Titta på recensionen av en av de bästa Samsung-utrustningarna

.

Relaterade Artiklar

Back to top button