Samsung Galaxy Z Fold 3 kontra Galaxy Z Fold 4: tillräcklig utveckling för att byta smartphones?

Z fold 4 svart bakgrund © Samsung

I framkant på detta område har Samsung skapat en hopfällbar smartphone för allmänheten med sitt Z Fold-sortiment. Sedan lanseringen har tillverkaren fortsatt att förbättra produkten.

I onsdags, den 10 augusti, presenterade Samsung sina senaste enheter under Samsung Unpacked 2022. Bland dessa modeller, flaggskeppet för varumärket: den fjärde versionen av Galaxy Z Fold. Flera nya funktioner finns på menyn, men som ofta med iterationer av avancerad utrustning uppstår en fråga: är det värt det att gå från utgåva 3 till 4? Vi ska försöka ge några svar.

Designen och skärmen

På den nya versionen av sin hopfällbara smartphone har Samsung omarbetat förhållandena mellan de två skärmarna. Den mycket utdragna effekten av telefonen när den är stängd bör minskas. Visserligen finns 6,2-tums diagonalen kvar, men går från 24,5:9 till 23,1:9. Denna förändring återspeglas även på enhetens inre skärm, där förhållandet går från 22,5:18 till 21,6:18.

Dessa ändringar påverkar skärmupplösningen på samma sätt. För exteriörskärmen hittar vi en upplösning på 2 316 x 904 pixlar istället för 2 268 x 832 och inuti går vi från 2 208 x 1 768 till 2 176 x 1 812. Denna lilla förändring i formatet för användningen av den vikta enheten närmare den för en konventionell smartphone. När den är ihopfälld återställs tablettkänslan bättre.

Gångjärnet har å sin sida tunnats ut, men återvändsgränden har inte gjorts på soliditet. Vi hittar fortfarande aluminiumramen, och telefonen har en Gorilla Glass Victus Plus för att förstärka den tidigare Gorilla Glass Victus. Dessa olika modifieringar gör enheten 3 mm kortare i längd och 3 mm bredare. När det gäller vikten är den lättad med 8 g, så den förblir mer eller mindre densamma. I alla fall, när de väl är stängda, är det fortfarande svårt att skilja de två enheterna åt, särskilt bakifrån!

prestanda och batteri

När det gäller enhetens prestanda går utvecklingen sin gång. Smarttelefonen drar nytta av det senaste chippet från Qualcomm, Snapdragon 8 Plus Gen 1. Denna nya version är lovande för strömvinsten, både för enhetens hastighet och skärmkvalitet. Denna nya processor ger också en bonus i batteritid. Z Fold 3 glänste faktiskt inte med sitt batteri, och eftersom batteriet i den fjärde generationen av telefonen har samma kapacitet (4 400 mAh), hoppas vi att chippet kommer att räcka för att kompensera för denna brist.

Samsung har ansträngt sig för den trådlösa laddningen av telefonen och går från 10 till 15 W för att snabba upp laddningen. Precis som med Z Fold 3 kommer den nya versionen med 12 GB RAM-minne. För lagring kan du räkna med det grundläggande alternativet 256 GB eller 512 GB. Samsung har till och med lagt till en nyhet som kommer att glädja de största användarna av enheten: möjligheten att uppgradera till 1 TB lagring. För prestanda- och batterikomponenten måste vi vänta på ett test under verkliga förhållanden för att se vilka framsteg som görs av den nya Snapdragon-processorn.

Fotot, färgerna och priset

Det är kanske de kameror som Samsung har utvecklat mest på sitt nya flaggskepp. På Z Fold 3 låg fokus inte på foto och video. Den här gången har det koreanska varumärket valt att utrusta sin smartphone med samma 50 MP-sensor som sin S22 och S22 Plus, och att kombinera den med en bättre bild- och videostabilisator.

För de andra två bakre kamerorna hittar du 12 MP ultravidvinkel som redan finns på den gamla versionen. Objektivet för den optiska zoomen går från x2 till x3 och från 12 till 10 MP för den nya versionen. Denna förändring bör förbättra skott tagna på långt avstånd. En extra ansträngning har gjorts för att dölja den främre kameran bakom skärmen. Det är fortfarande inte perfekt, men den lilla cirkeln går lite mer obemärkt förbi än tidigare.

När det gäller priset nu förblir det detsamma för ingångsnivån (256 GB): 1 799 euro. 512 GB-versionen kostar för sin del 1 919 euro (istället för 1 899 euro för den tidigare), och slutligen erbjuds den nya modellen med 1 TB lagringsutrymme för 2 159 euro. För färger erbjöds Z Fold 3 i svart, grönt och silver, och Z Fold 4 kommer i svart, kol och elfenben. En ny nyans erbjuds exklusivt på Samsungs webbplats: vinröd. Dock förlängs leveranstiderna för de senare, eftersom dessa modeller tillverkas på beställning.

Ska du knäcka och byta ut din Z Fold 3 mot en 4:a?

För att sammanfatta, Samsung Galaxy Z Fold 4 erbjuder ett något reviderat och mindre förlängt format, en ökning av kraft och autonomi tack vare det nya Snapdragon-chippet, och slutligen en mer seriös förbättring av foto- och videosektionen. Ändå ändrar ingen av dessa ändringar i grunden användningen av smarttelefonen. Det är bara kameran som får en riktig uppdatering, men utan att bli lika kraftfull som till exempel Samsung S22 Ultra.

Prissatt till $1 799, om du har investerat i en Z Fold 3, verkar den fjärde generationens modell inte särskilt relevant, även med märkets nuvarande $200 inbytesbonus. För de som väntade på släppet av Z Fold 4 för att ta reda på om det var värt det, måste de nya funktionerna beaktas, speciellt om du är en fotoentusiast. Annars kan prisfallet på Z Fold 3 och begagnade modeller vara en lösning för att dra nytta av en hopfällbar smartphone till ett mer rimligt pris.

Källa: Android Authority

Förbeställ Galaxy Z Fold 4

Bästa Samsung-smarttelefon: vilken smartphone ska jag köpa 2022?

Samsung är det mest sålda smartphonemärket i världen. En popularitet som det koreanska företaget har skapat genom åren med sitt Galaxy-sortiment, som det har minskat i S, A, Fold och Flip-versioner. Inte alltid lätt att sortera! Redaktionen har därför valt ut de bästa Samsung Galaxy-smarttelefonerna åt dig.
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button